Sosyal Yaşam Evi: Kadıköy Belediyesi’nin 65 yaş üstü hizmetleri

Kadıköy’de 65 yaş üstü yurttaşlar “artık bizden geçti” demiyor. Dans ediyor, dil öğreniyor, spor yapıyor. Kadıköy Belediyesi Sosyal Yaşam Evi üyelerinin tüm günü dolu dolu geçiyor.

Kadıköy Belediyesi: "Sosyal Yaşam Evi" 65 yaş üstü hizmetlerine devam ediyor!

65 yaş üstündeki Kadıköylülere hizmet veren “sosyal yaşam evi” Kadıköy’ün kıdemlilerine, sosyalleşme ortamları oluşturmak, hoşça vakit geçirmelerini ve üretkenliklerinin devamını sağlamak amacıyla hizmet vermeye devam ediyor.

Nüfusunun yüzde 17’si 65 yaşın üzeri yurttaşlardan oluşan Kadıköy Belediyesi, kıdemli yurttaşlarının yaşam kalitesini arttırmak amacıyla çeşitli projeleri hayata geçiriyor.


Eylül ayında açılması planlanan Alzheimer Gündüz Bakım ve Sosyal Yaşam Evi’ni hem Alzheimer hastaları hem de 65 yaş üstü yurttaşlar için planlayan belediye evlere temizlik, kitap ve kuaförlük hizmetiyle Kadıköyün kıdemli yurttaşlarına hizmet veriyor.

Sosyal Yaşam Evi

Kadıköy Belediyesi’nin kıdemli yurttaşlar için gerçekleştirdiği hizmetlerden birisi de 2013 yılından bu yana faaliyet gösteren Sosyal Yaşam Evi. Sahrayıcedit Mahallesi’nde bulunan Sosyal Yaşam Evi 65 yaş üstündeki Kadıköylülerin yaşıtlarıyla bir araya gelerek yeni sosyalleşme ortamları oluşturmalarını sağlıyor. Üyelik sistemi ile çalışan merkezde tüm hizmetler ücretsiz.

Açılışından bu güne kıdemli yurttaşların mekanı olan merkez her geçen yıl programını geliştiriyor. Bu dönem üyelere yönelik Türk Sanat Müziği’nden bilgisayar, takı tasarımı ve seramiğe; resimden İngilizce’ye, danstan pilatese pek çok alanda kişisel gelişim kursları düzenleniyor.

Zaman zaman üyeler için yemek, tiyatro, konser, kültürel seyahat, piknik gibi etkinliklerin yapıldığı merkezde üyeler satranç oynuyor, kitap okuyor ya da bilgisayarda sosyal medya hesaplarına giriyorlar. Aynı zamanda, bir hobi bahçesinin de bulunduğu merkezde üyeler kendi ürünlerini yetiştiriyorlar.

Bugün günlerden dans

Sosyal Yaşam Evi

Kişisel gelişim kurslarının en fazla ilgi görenlerinden bir tanesi ise dans. Pazartesi ve perşembe günleri Sosyal Yaşam Evi’nde dans günü. Salsa’dan Çaça’ya Latin dansları öğrenen kıdemli Kadıköylüler pazartesi ve Perşembe günlerini iple çektiklerini söylüyor.

Üyelerden Nursel Gazioğlu, dansı çok sevdiğini, kendini çok mutlu hissettiğini, Kadıköy Belediyesi’ne çok teşekkür ettiğini belirtiyor. “Bugünü iple çekiyorum. Tüm sıkıntıları unutuyorum” diyor.

Emekli öğretmen Ürsel Konuralp ise, “77 yaşındayım. Dans kursunun ardından öğleden sonra İngilizce kursuna katılıyorum eşimle birlikte. Yurt dışında çocuklarım ve torunlarım var. Onlarla iletişim kurabilmek için yabancı dil öğreniyorum. Dinç kalmaya gayret ediyorum. Pazartesi günlerini bir öğrenci gibi heyecanla bekliyorum” diyor.

Sosyal Yaşam Evi

Sosyal Yaşam Evi üyelerinden Sevgi Can, hem yabancı dil hem Türk Sanat Müziği hem de dans kursuna katılıyor. Ve “Yabancı dil, Türk Sanat Müziği kursu, dans mükemmel gidiyor. Mutluyum, ortam çok güzel. Sabah dans, müzik, öğleden sonra ingilizce” diyor.


Sağlık hizmeti de var

Sosyal Yaşam Evi’nde belirli günlerde Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı birimlerde görevli sağlık personelleri tarafından tansiyon ölçümü, şeker ölçümü, kolestrol ölçümü gibi temel sağlık hizmetleri veriliyor. Sağlıklı Yaşlanma, Diabet, Tansiyon, Kalp ve Damar Sağlığı, Kadın Sağlığı, Ağız ve Diş Sağlığı gibi konularda sağlık seminerleri düzenleniyor.

Kadıköy’de ikamet eden 65 yaş ve üzeri vatandaşlar, nüfus cüzdanları ile Kadıköy Belediyesi Sosyal Yaşam Evi’ne geldiklerinde üyelikleri ücretsiz yapılıyor. Üyeler kendi imkânlarıyla Sosyal Yaşam Evi’ne gelirlerken, evden çıkamayan veya gelmekte zorlanan üyeler araçla evlerinden alınarak, Sosyal Yaşam Evi’ne gelmeleri sağlanıyor.

Kadıköy Belediyesi Sosyal Yaşam Evi’nin farklı alanlardaki çalışmalarından bugüne kadar yüzlerce Kadıköylü faydalanma imkanı buldu.

Yaşlılar haftasında çocuklar gibi şendiler

Sosyal Yaşam Evi

Kadıköy’ün kıdemlileri Yaşlılar haftasında Kadıköy Belediyesi tarafından düzenlenen etkinliklerde hem gezdi, eğlendi hem de nasıl bir Kadıköy istediklerini konuştular.

20 Mart Pazartesi günü 13.00-16.00 saatleri arasında düzenlenen “65+ Kadıköy Forum”‘da 65 yaş ve üzeri bireylerin öneri ve görüşleri alındı.

21 Mart Salı Koşuyolu Mahalle Evi’nde düzenlenen “Birlikte Yaş Alıyoruz” etkinliklerinde; Kadıköy Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü hekim ve sağlık görevlileri tarafından katılımcıların şeker, kolesterol ve vücut yağ analizi ölçümleri yapıldı.

21 Mart Salı günü İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Geriatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Deniz Erdinçler tarafından katılımcılara “İleri Yaşta Beslenme” konulu sağlık semineri verildi.

Seminerin ardından Kadıköy Belediyesi Sosyal Yaşam Evi üyelerinden oluşan Türk Sanat Müziği topluluğu konser verdi.

Kadıköy Belediyesi Mevhibe İnönü Çocuk Yuvası’nın çocuklarıyla birlikte El Baskısı Ve Boyama Atölyesi yapıldı. Ardından Kadıköy Belediyesi Sosyal Yaşam Evi’nde yaklaşık bir yıldır eğitim alan dans grubu üyeleri küçük bir dans gösterisi yaptı.


Etkinlikler kapsamında spor da unutulmadı. 22 Mart Çarşamba günü Kalamış’da bir araya gelen Kadıköy’ün kıdemlileri hem yürüyüş yaptı hem de Mini Golf, Bocce, Pilates, Yoga ve Dart oynadılar.

Kadıköy Belediyesi Yaşlılar Haftası etkinlikleri başlıyor


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.