Çocuklarda arkadaşlık bağları neden zayıfladı? Sokakta oynayamayan çocuklar evlerinde neler yapıyor? Teknolojinin çocuklardaki olumsuz etkileri neler? Aileler çocukları için neler yapabilir?
Teknolojinin çocuklara olumsuz etkileri neler?
Son yıllarda büyük şehirlere olan göçün artması ve kentleşme oranının yükselmesiyle beraber çocukların oyun alanları bir hayli azaldı. Sokaklarda kendilerine oyun alanı bulamayan çocuklar zorunlu olarak evlere kapandılar. Ayrıca ülke ortamında oluşan güvende olmama duygusu, aile büyüklerinin çocuklarını sokağa çıkarmamak için önemli bir sebebi oluyor.
Çocukluğunu yaşayan son nesil; 90’lar
90’lı neslin şu andaki gençleri, çocukluklarını doyasıya yaşayan son nesil olarak göze çarpıyor. Arkadaşlarıyla sokaklarda sürekli beraber zaman geçiren bu nesil paylaşma ve birlikte hareket etme, aynı şeye sevinip aynı şeye üzülebilme duygusunu tadan son şanslı kişilerden oluşuyor. Bu dönemden sonra gelen çocuklar yavaş yavaş evlerinde daha çok zaman geçiren, daha az arkadaşı olan, paylaşma duygusu azalan bireylerin oluşturduğu çocuk gruplarını kapsıyor.
Teknoloji mutlu çocukları yok ediyor
2000’li yıllarda doğan çocuklardan başlayan zaman diliminde daha çok konsol oyunları, bilgisayar, son zamanlarda Ipad ve tablet gibi cihazlar çocukların gelişimini olumsuz yönde etkiliyor. Sabah kahvaltısından sonra başlayan günün devamında yalnızca zorunlu ihtiyaçların dışında kalan tüm zamanlarda kendisini oyunlara veren çocuk sayısı giderek artıyor. Bu çocuklar ileride paylaşma duygusunu, takım olarak hareket etmeyi, grup çalışmalarını yaşayamadan hayata eksik hazırlanıyor.
Ailelere büyük görev düşüyor
Çocuklarını teknolojik cihazlara kaptıran ebeveynlerde çok büyük sorumluluklar bulunuyor. Ebeveynler çocuklarının teknolojik cihazlarda geçirdiği vakitleri en aza indirgeyerek onları sosyal aktivitelere yönlendirmeliler. Beraber hareket edecekleri alanlara yönlendirip çeşitli sosyal etkinliklerin içerisine bırakmalılar. Böyle yapılan çocuklarda ilerleyen yaşlarda liderlik duygusu gelişecek ve kendilerine güvenen bireyler olarak hayata hazırlanacaklardır.
Çocuklar neden eskisi kadar mutlu olamıyor?
Hali hazırda yaşayan çocuklar bir türlü mutlu olmuyor. Eski çocukları gözümüzün önüne getirdiğimizde çikolata, şeker, sakız gibi küçük şeylerle mutlu olduklarını görüyorduk. Şimdi bırakın çikolatayı şekeri önünde konsol oyunu ile mutlu olamayan, hep daha fazlasını isteyen, daha fazlasına sahip olduğunda bile doyumsuzlaşan çocukları görüyoruz. Bu durumu tersine çevirmek için herkese görev düşüyor.
Geleceğimizi emanet edeceğimiz çocukların daha mutlu, daha aktif, daha yaratıcı bir yaşam sürdürmelerini istiyorsak, bizler de en az çocuklar kadar kendimizi geliştirmeli, onlara doğru yolu göstermeliyiz.