Tüketici araştırma sonuçları: Yeşil Nokta nedir?

ÇEVKO Vakfı’nın bağımsız bir araştırma şirketine yaptırdığı araştırmaya göre; her 10 kişiden 7’si ‘Yeşil Nokta’ işaretini tanıyor.

Yeşil Nokta nedir? Tüketici araştırma sonuçları

ÇEVKO Vakfı’nın Türkiye temsilcisi olduğu ve yasal düzenlemelerle belirlenmiş ambalaj atıklarının yönetim sistemi dahilinde yükümlülüğünü yerine getiren, geri dönüşüm sistemine mali katkı sağlayan firmaların ambalajlı ürünlerinde kullanmaya hak kazandığı ‘Yeşil Nokta’ markasının bilinirliğine yönelik tüketici araştırma sonuçları açıklandı.

Tanıyan her 3 kişiden 1’i alışverişlerinde satın aldığı ürünlerin ‘Yeşil Nokta’lı olmasına dikkat ediyor. Tüketici nezdinde, Yeşil Nokta markasının şirketlere önemli bir değer kattığının da gözlemlendiği araştırmada tüketiciler, “Yeşil Nokta” kullanan şirketleri “çevreye saygı duyan”, “sorumluluk bilinci yüksek” ve “geri dönüşüme destek veren” şirketler olarak tanımlıyor.


ÇEVKO Vakfı’nın ‘İstanbul ve Türkiye Halk Geneli Tüketici Nezdinde Yapılan Ambalaj Atıklarının Geri Dönüşümü Algı Araştırması’ kapsamında; bazı ambalajlı ürünlerde yer alan ‘Yeşil Nokta’ işareti ile ilgili tüketicilerin algısı ve ‘Yeşil Nokta’lı ürünleri satın alma tercihleri de araştırıldı.

Avrupa’da, 170 bini aşkın firma tarafından 460 milyardan fazla ambalajın üzerinde yer alan ve satın alınan ambalajlı ürünler nedeniyle 300 milyondan fazla tüketiciye ulaşan tescilli bir marka olan ‘Yeşil Nokta’ işaretinin, Türkiye’deki tüketiciler tarafından bilinirliğinin yüksek olduğunu ortaya koyan araştırma, İstanbul ve Türkiye halk genelinde yapıldı.

Bağımsız bir araştırma şirketinin yaptığı araştırmada, İstanbul’da; Bakırköy, Kadıköy, Maltepe, Şişli, Zeytinburnu ilçelerinde yer alan Migros ve Carrefour mağazalarında 521 tüketiciyle yüz yüze, Türkiye genelinde ise 1.133 tüketiciyle internet üzerinden görüşüldü.

İstanbul’da %48’i, Türkiye genelinde ise %34’ü kadın tüketicinin katıldığı araştırma sonuçlara göre; bazı ambalajlı ürünlerde yer alan ve o üretici firmanın doğaya saygılı, geri kazanım sistemine maddi katkı sağlayan firma olduğunu gösteren ‘Yeşil Nokta’ işareti; tüketicilerin çoğu tarafından biliniyor.

Tüketici ‘Yeşil Nokta’yı tanıyor, güveniyor; ‘Yeşil Nokta’ işareti satın alma tercihi oluşturuyor!

Piyasaya ambalajlı ürün sunan ve ambalaj atıklarının geri dönüşüm sistemine kazandırılması ile ilgili yasal yükümlülüklerini yerine getiren ve “Yeşil Nokta” markasının Türkiye temsilcisi olan ÇEVKO Vakfı ile alt lisans anlaşması yapan firmaların sadece kullanım hakkını alabildiği ‘Yeşil Nokta’ya tüketiciler güven duyuyor.

Ayrıca tüketicilerin çoğunluğu, ‘Yeşil Nokta’ya sahip firmaların geri dönüşüme destek veren, doğaya ve çevreye saygılı firmalar olduğu algısını taşıyor.

‘Yeşil Nokta’yı ambalajlarında kullanma hakkına sahip 1.038 firmanın bulunduğu Türkiye’de; tüketicilerin yüzde 70’inin ‘Yeşil Nokta’ işaretini tanıdığı belirlendi.

Araştırmada, özellikle AB sosyo – ekonomik statüde, 45 yaş altı kişilerde ‘Yeşil Nokta’nın bilinirliğinin daha yüksek çıktığı görüldü. Tüketicilerin yarıya yakını satın aldıkları ambalajlı ürünlerde ‘Yeşil Nokta’ işaretinin bulunup bulunmadığına dikkat ettikleri saptanan araştırmada katılımcılara, ‘Yeşil Nokta’ işaretli ambalajlı ürünleri satın alma tercihleri, güven duyup duymadıkları ve Yeşil Nokta markasını kullanan firmalarla ilgili algıları da soruldu.

Katılımcıların yüzde 61’i, “Yeşil Nokta işareti bulunan ürünleri, fiyatı diğer markalara göre yüksek olmasına rağmen satın alırım” dedi. Yüzde 83’lük tüketici grubu ise Yeşil Nokta’lı ürün satın aldığında, bireysel olarak doğaya karşı duyarlılık gösterdiği bu tercihi nedeniyle kendisiyle gurur duyduğunu belirtti.


Tüketicilerin yüzde 75’inin “Ambalajında Yeşil Nokta işareti bulunan ürünleri olan markalara güvenirim” derken, yüzde 82’lik büyük çoğunluk Yeşil Nokta işaretini kullanan markaların doğaya ve çevreye değer verdiğini düşündüğünü söyledi. Yeşil Nokta markasını ambalajlı ürünlerinde kullanan firmalarla ilgili tüketicilerin olumlu bir algıya sahip oldukları da belirlendi.

Tüketiciler, Yeşil Noktalı ürün sahibi şirketleri; çevreye saygı duyan (yüzde 79), sorumluluk bilinci yüksek (yüzde 81), geri dönüşüme destek veren (yüzde 85) şirketler olarak tanımladılar.

Türkiye’de ‘Yeşil Nokta’yı ambalajlarında kullanma hakkına sahip 1.038 firma bulunuyor!

ambalaj atığı

Sürdürülebilir geri kazanım sisteminin Türkiye’deki gelişimi için sanayi öncülüğünde 26 yıldır çalışmalar yürüten ÇEVKO Vakfı’nın faaliyetlerinin de tüketici nezdinde takdir gördüğü, çevre koruma alanında faaliyet gösteren kuruluşlar arasında %70 bilinirlik oranına sahip olduğunu ortaya koyan araştırmayı değerlendiren ÇEVKO Vakfı’nın Genel Sekreteri Mete İmer şunları söyledi:

“PRO-Europe’la yaptığımız sözleşmeyle 2003 yılından beri Türkiye’deki kullanıp hakkına sahip olduğumuz uluslararası tescilli bir marka olan ‘Yeşil Nokta’ ile ilgili olarak tüketicilerin algısı, bilinirlik düzeyi, Yeşil Nokta’lı ambalajlı ürünlere karşı tüketicilerin tutum ve davranışları bizim için önem taşıyordu. Yapılan araştırma sonuçları ile tüketicilerin Yeşil Nokta işareti ile ilgili olumlu bir algıya sahip oldukları, bilinirlik oranının yüksekliği ve Yeşil Nokta markası taşıyan ambalajlı ürünleri doğaya, çevreye duyarlılık göstergesi olarak görüp tercih etmesi bu konuda önemli bir noktaya geldiğimizi gösteriyor” dedi.

Şu anda, ÇEVKO Vakfı ile alt lisans anlaşması yaparak, Türkiye’de yasal düzenlemelerle belirlenmiş ambalaj atıklarının yönetim sistemi içinde “genişletilmiş üretici sorumluluğu” modelini başarılı bir şekilde uygulayan ilk örnek olma özelliğini de taşıyan Yeşil Nokta işaretini ambalajlı ürünlerinde kullanma hakkını kazanmış 1.038 firma bulunduğunu söyleyen Mete İmer, Yeşil Nokta’lı firma sayısının artması gerektiğine dikkat çekti.

ÇEVKO Vakfı, ‘Yeşil Nokta’ sahibi firmaların örnek çevreci projelerini takdir ve teşvik ediyor!

Yasal yükümlülüklerini yerine getiren Yeşil Nokta’lı firmaların arasında sorumluluklarının ötesinde çevreye ve doğaya katkı sağlayan projeleri takdir ve teşvik olarak ödüllendirdikleri “Yeşil Nokta Sanayi Ödülleri”nden de bahseden İmer, “Vakıf olarak, düzenlediğimiz Yeşil Nokta Sanayi Ödülleri ile firmaların çevreci projelerini artırmaları yönünde motive ediyoruz.

Üçüncüsünü 1 Aralık 2016’da düzenlediğimiz bu organizasyonumuzda ayrıca, doğayı ve çevreyi koruma konusunda kamuoyunu bilgilendiren medya kuruluşlarına da, beşinci kez “Yeşil Nokta Basın Ödülleri” verdik. Projelerin sivil toplum örgütleri ve kamu dünyasından önemli isimlerden ve akademisyenlerden oluşan bağımsız bir jüri tarafından değerlendirildiği Yeşil Nokta Sanayi Ödülleri’nin dördüncüsünü de 2018 yılında yapacağız” dedi.

Yeşil Nokta nedir?

Yeşil Nokta, 1990’da Almanya’da ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplama sistemine giren ambalajların belirlenmesi için kullanılmaya başlandı. Yeşil Nokta işaretinin Avrupa ve çevresindeki ülkelerde kullanımını sağlamak için 1995 yılında PRO Europe kuruldu.

Uluslararası bir model olan Yeşil Nokta, işareti taşıyan ambalajlı ürünü piyasaya süren markanın geri kazanım sistemine maddi katkı sağladığını gösteriyor.


ÇEVKO Vakfı, 2003’de PRO-Europe’la yaptığı sözleşmeyle uluslararası ‘Yeşil Nokta’ markasının Türkiye’deki kullanım hakkına sahip oldu. Vakıf, Avrupa’da çok yaygın olan ‘Yeşil Nokta’ markasını ülkemizde de kullanmak isteyen piyasaya ambalajlı ürün sürenlerle alt lisans sözleşmesi yapmaya devam ediyor.

GDO nedir? GDO’lu ürünler ve zararları nelerdir?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.