Yıldız Teknik Üniversitesi Hayvan Hakları Kulübü

Gökhan Çiftçi, Yıldız Teknik Üniversitesi Metalürji ve Malzeme Mühendisliği son sınıf öğrencisi… Hayvan Hakları Kulüp Başkanı olarak 120 köpek ve 150 kediye ev sahipliği yapıyor…

Yıldız Teknik Üniversitesi Hayvan Hakları Kulübü

Yıldız Teknik Üniversitesi Hayvan Hakları Kulüp Başkanı Gökhan Çiftçi; Davutpaşa Kampüsünde 120 köpeğe, Beşiktaş Kampüsü’nde ise 150 kediye ev sahipliği yaptıklarını söylüyor.

Röportaj: Gökhan Çiftçi

HayFest kulübün kurulmasında önemli bir rol oynadı


Yıldız Teknik Üniversitesi Hayvan Hakları Kulübü ne zaman, nasıl faaliyete geçti?

2012 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi gönüllü öğrencileri tarafından kampüs bünyesindeki hayvan dostlarımızın ihtiyaçları düzenli bir şekilde kontrol edilmeye ve eksiklikleri giderilmeye çalışıldı. 2012-2014 yılları arasındaki süreçte ise üniversitemizdeki öğrenci kulüplerinden destek alarak çeşitli sosyal sorumluluk projeleri düzenlendi. Bunlardan en önemlisi HayFest’tir.

2 yıl art arda düzenlenen bu etkinlik sayesinde gönüllü öğrencilerimiz Yıldız Teknik Üniversitesi’nin Hayvan Hakları Kulübü gibi bir kulübe ihtiyacı olduğunu kanıtlamış ve kulübümüzün kuruluşunda önemli bir rol oynamışlardır. Gerçekleştirilen zorlu çalışmalar doğrultusunda üniversite yönetimine yapılan sunum ile kulübümüzün açılmasına karar verildi ve 2014 yılında YTÜ HayHak resmi bir kulüp oldu.

Yıldız Teknik Üniversitesi Hayvan Hakları Kulübü

Üniversite yönetimi taleplere destek oluyor

Yıldız Teknik Üniversitesi Hayvan Hakları Kulübü olarak üniversitenin sizlere sağlamış olduğu katkılar var mıdır?

Kulübümüzün yönetim kurulu ve gönüllü üyelerimiz, oluşabilecek her türlü olumsuz duruma karşı üniversitemiz yönetimi ile ortak bir çatı altında toplanarak hayvan dostlarımız ile Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencilerinin birlikte huzurlu bir hayat sürebilmelerini sağlamak adına besleme noktalarının düzenlenmesi, beslemelerin düzenli olabilmesi, sağlık ve barınma gibi ihtiyaçların eksiksiz bir şekilde giderilebilmesi için üniversite yönetimiyle düzenli bir şekilde bir araya gelerek sistematik toplantılar düzenlemektedir.

Üniversite yönetimi bu doğrultuda karşılayabilecekleri her talebi, olumlu değerlendirerek bize destek olmaktadır.

Yıldız Teknik Üniversitesi Hayvan Hakları Kulübü

Barınak gezisi ve orman beslemesi yapılıyor

Yıldız Teknik Üniversitesi Hayvan Hakları Kulübü olarak etkinlikler düzenliyor musunuz?

Her dönem başında kulübe üye alımı yapıldıktan sonra yeni üyelerimizle tanışma toplantıları düzenlemekte, çalışma sistemimizi ve programımızı onlarla paylaşmaktayız. Senede 2 defa barınak gezisi ve orman beslemesi yapmaktayız.

Barınak gezilerimizden bir tanesinde büyük bir giyim firması sponsorluğunda kullanılmamış kumaşlardan yaptığımız yastıkları patili dostlarımıza götürdük.

Yıldız Teknik Üniversitesi Hayvan Hakları Kulübü

 

“Fobi Pikniği” etkinliği gerçekleştirildi

Bu etkinlikler dışında üniversitemiz içerisinde gelenekselleştirdiğimiz bazı etkinliklerimizde var. Köpek korkusu olan kişiler için ‘Fobi Pikniği’ etkinliği gerçekleştirildi ve bölgedeki köpeklerimiz arkadaşlarımıza tanıtılarak korkularını yenmek adına büyük adımlar atıldı.

Her sene farklı bir renk!

4 Ekim Hayvanları Koruma Günü’nde Hayvan haklarına farkındalık yaratmak için her sene belirlenen bir renkte kıyafet giyerek okulun en popüler bölgesinde toplanmaktayız. Bu sene seçtiğimiz renk mavi oldu ve insanlar tarafından olumlu tepkiler aldık.

Katılım sertifikalı birçok etkinlik düzenlendi

Güz dönemi içerisinde katılım sertifikalı ‘Yaban Hayvanları İlk Yardım Eğitimi’ isimli bir etkinlik düzenledik. Bu bahar döneminde yapılacak etkinliklerimizden bahsedecek olursak, barınak gezileri haricinde katılım sertifikalı “Evcil Hayvanlar İçin İlk Yardım Eğitimi”, “Hayvan Hakları konulu Sempozyum”, “Fobi Pikniği” etkinliklerini düzenleyeceğiz. Bu etkinlikler dışında gerçekleştirmeyi planladığımız bir diğer etkinliğimiz ise 2016 yılı içerisinde gerçekten insanlık ve merhamet adına büyük işler gerçekleştirmiş kişilere moral ve destek olması açısından Onur Ödülü Töreni’dir.

Yeni Proje: “Beslenme materyalleri” ve “Tiyatro etkinlikleri”

 

Yıldız Teknik Üniversitesi Hayvan Hakları Kulübü olarak hayata geçirmeyi planladığınız projeler var mı?

Besleme noktalarımızda kullandığımız besleme materyalleri eskidiği için üniversite yönetimi ve çalışanlarının katkılarıyla daha kullanışlı, temizlenebilir ve estetik açıdan göze hitap eden materyaller üretmek ve bunları belirlediğimiz yeni besleme noktalarına yerleştirmek bahar döneminin stratejik olarak gerçekleştirilmesi gereken en önemli projesidir.

Ayrıca çocukların hayvan sevgisiyle büyümesi gerektiğini savunan insanlar olarak kampüsümüzde yer alan kreş öğrencilerine hayvan sevgisi temalı tiyatro etkinlikleri düzenlemek ve onları birer hayvan sever birey haline getirmek, bizleri işimize motive eden bir diğer en önemli projedir.


Yemekhanedeki yemeklerden patili dostlarda nasibini alıyor

Yıldız Teknik Üniversitesi merkezi yemekhanesinde ki artık yemekler ne oluyor, nerelere gidiyor, bilginiz var mı?

Güz döneminde yemekhaneden haftada üç gün artık yemekleri hayvanların sağlığına zarar vermeyecek şekilde ayırarak ve gerekirse kuru mama takviyesi yaparak patili dostlarımızın karınlarının doymasına katkıda bulunmaya başladık.

Ara tatilde zorlu kış şartlarına rağmen yemekhaneden alınan yiyeceklerle beslemeler yaptık. Bahar dönemi başlangıcıyla birlikte çalışma sistemimizi biraz daha geliştirerek haftada beş gün yiyecek dağıtımına devam etmekteyiz.

Yıldız Teknik Üniversitesi Hayvan Hakları Kulübü

Çocukluk çağında yaşanılan travmalar, köpeklerden korkmaya sebep oluyor…

İnsanların köpeklerden korkmalarının sebebini sorsak, nasıl bir açıklamada bulunursunuz? İnsanlar hayvanlara nasıl yaklaşmalı, bunun için neler önerirsiniz?

İnsan psikolojisi çok hassas bir yapıya sahip olduğundan fobi sebebi olarak birçok şey örnek verilebilir. Ancak en çok karşılaşılan fobi sebepleri çocukluk çağı içerisinde yaşanan travmalar ve ailelerin çocuklarını hayvanlardan uzak tutmaya yönelik çabalarıdır. Ağaç yaşken eğilir sözü tam da bu noktada işe giriyor ve ebeveynlerin çocuklarını yetiştirirken nasıl bir tutum sergilemesi gerektiğine ışık tutuyor.

Hayvanlar, insanlardan olumsuz bir tepki görmediği sürece saldırganlaşmazlar…

Çoğu hayvan, insanlardan herhangi olumsuz bir tepki görmediği sürece saldırgan bir davranışta bulunmuyor. Özellikle bizim kampüsümüzdeki köpeklerimiz çekingen ve korkak olmalarına rağmen saldırgan bir davranışa sahip değil, aksine bu zamana kadar gezip görmüş olduğumuz tüm barınak, orman ve bakımevleri içerisinde tanışmış olduğumuz tüm köpeklerden daha insan canlısı bir yapıya sahipler.

Çünkü hepsi yavruluk zamanlarından itibaren kulübümüz gönüllüleri tarafından özel ilgi görerek büyüdüler. İnsanlar hayvanlara önce kendilerini tanıtmak amacıyla avuçları açık bir şekilde ellerini koklatarak yaklaşmalı ve gerçekten tanımadıkları hiçbir hayvana ilk başta aşırı samimi davranışlarda bulunmamalı.

Hayvanların da bizim gibi birer kalp, beyin ve karakter taşıdıklarını unutmayarak, onlara saygı duyarak yaklaştıkları takdirde hiçbir sorunla karşılaşmayacaklardır.

Yıldız Teknik Üniversitesi Hayvan Hakları Kulübü

Gökhan Çiftçi: “Üniversitedeki herkesi etkinliklere davet ediyoruz.”

Yıldız Teknik Üniversitesi Hayvan Hakları Kulübü olarak Yıldız Teknik Üniversitesi çalışanlarına ve öğrencilerine söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?

Bizler Hayvan Hakları Kulübü gönüllü üyeleri olarak hayvanları düşündüğümüz kadar kampüs içerisinde yaşayan insanları da düşünüyor ve fobisi olanlara saygı duyarak yapıcı olmaya çalışıyoruz. Bu konu kapsamında fobi etkinlikleri düzenliyor ve onları bilinçlendirmek için elimizden geleni yapıyoruz.

İnsanlar arasında süregelen hayvanlara yönelik yanlış bilgileri doğru ve gerçek bilgilere çevirmek için onları yaptığımız etkinliklere katılmaya ve akıllarında yer alan düşünceleri, önyargıları gerekirse korkuları ilk önce bizimle paylaşmaya, birlikte daha kalıcı çözümlere ulaşmaya davet ediyoruz.

Misyonumuz; sorumluluk bilincini ve takım çalışmasını temel alarak akademik başarılarının yanı sıra sosyal sorumluluk açısından da donanımlı öğrenciler yetiştirmeyi amaçlayarak bu yönde çalışmalar yapmaktır. Bu açıdan düzenlediğimiz tüm etkinliklere en yüksek düzeyde katılım sağlamalarını, kampüs içerisindeki hayvanlarımızla ilgili akıllarında oluşan soru işaretlerini bizlerle paylaşmalarını, hayvanlarımızın beslenme ve sağlık problemlerinin giderilmesi için gönüllü olmak istedikleri takdirde bizlere ulaşarak eğitim çalışmalarımıza katılmalarını rica ediyoruz.

En çok ihtiyacımız olan şey “Umut”

Son olarak İndigo Dergisi okurlarına bir şeyler söylemek ister misiniz?

Dünya’nın ve ülkemizin son zamanlardaki durumuna bakacak olursak hiç şüphesiz ki en çok ihtiyacımız olan şey “umut”. Yaşam alanlarımıza, çevremizdeki insanlara umut aşılamak ve Dünya’nın ancak bizler çalışırsak daha güzel bir yer olacağına inanmak herkesin yapması gereken bir şey bizce.

Bizler de kendi çevremizdeki canlılara sahip çıkabilmek için insanlık adına, umut adına bir şeyler yaparak gerçekten zor koşullarda yorulmaksızın mücadele vermekteyiz. Mücadelemizde bizlere destek olmak isteyenler olursa bizimle sosyal medya hesaplarımızdan ya da e-mail adresimizden  iletişime geçerek ailemizi büyütmemize yardımcı olabilirler.


Sizler de Yıldız Teknik Üniversitesi Hayvan Hakları Kulübü’ne maddi veya manevi destekte bulunmak üzere iletişime geçebilirsiniz: Facebook / Twitter / Instagram

Kuyruklu Hikayeler: Beyaz perdeye yansıyan köpek hikayeleri

Gökçer Korkmaz: Gerçek bir hayvan sever nasıl olur?