2017 küresel seyahat trendleri neler?

2017 yaz tatili yaklaşıyor; dünya genelinde milyonlarca kişi keyifli bir seyahat için gün saymaya başladı. Peki tatil alışkanlıklarımız nasıl şekilleniyor, kim, nasıl tatil yapmak istiyor ve son trendler hangileri?

2017 Küresel seyahat trendleri neler?

2017 küresel seyahat trendleri neler?

Seyahat sitesi momondo, 400 milyonu aşkın arama verisini ve 23 ülkede yaptığı kamuoyu araştırmalarının sonuçlarını bir araya getirerek 2017’de nasıl tatil yapacağımızı belirledi. Sonuçlar, hem Türkiye’nin hem de diğer ülkelerin seyahat alışkanlıklarına dair dikkat çekici bilgiler içeriyor.


Eşim olmadan asla

momondo Türkiye sözcüsü Serpil Öztürk elde edilen sonuçları şöyle değerlendirdi: “En çok arzu edilen tatil teması çerçevesinde dünyanın dört bir yanındaki tatil tutkunlarına, tatil ve seyahat tercihlerine dair sorular yönelttik. Hedefimiz 2017’nin küresel ve yerel seyahat trendlerini belirlemekti. Bu kapsamda oldukça dikkat çekici sonuçlara ulaştık. Örneğin dünya genelinde katılımcıların yüzde 66’sı, eşleri ya da sevgilileriyle seyahat etmeyi, yüzde 43’ü ise tatile arkadaşlarıyla çıkmayı tercih ediyor. Bir başka dikkat çekici sonuçsa yüzde 57’mizin otellerde konaklamayı diğer seçeneklere tercih etmesi.”

Öztürk sözlerini şöyle sürdürdü: Elbette tatilde sosyal medyadan da vazgeçmiyoruz. Dünya genelinde her dört kişiden biri, tatilde sosyal medya hesapları aracılığıyla fotoğraf paylaşıyor. Türkiye’deki oransa yüzde 64, yani dünya ortalamasının oldukça üzerinde. Yine katılımcıların yüzde 35’i gönlündeki tatili yapabilmek alışveriş masraflarını kısıyor.

Bileti 69 gün önce alıyoruz

Verilerin ortaya koyduğu bir başka bilgi ise, dünya genelinde turistlerin yola çıkış tarihinden ortalama 69 gün önce uçak bileti aldıkları. Başka bir deyişle bilet alırken en önemli faktörün fiyat olduğunu söyleyen turistler, biletlerini erkenden alarak tatilin maliyetini düşürmeye çalışıyor.


Otel rezervasyonu konusunda da benzer bir durum söz konusu. Seyahat tutkunlarının yüzde 55’i, rezervasyon yaparken önceliğinin fiyat olduğunu söylüyor. Yurt içi seyahatlerde otel seyahatten ortalama 22 gün önce, yurt dışı gezilerde ise ortalama 44 gün önce ayırtılıyor. Rezervasyon sırasında konuk yorumlarına da son derece önem veriliyor. Katılımcıların yüzde 33’ü otelin iyi yorumlar almış olmasını başlıca tercih sebebi olarak görürken, yüzde 42 otelin yıldız sayısına göre karar veriyor.

Türkiye’ye dair dikkat çekici sonuçlar

tatil tercihleri

Diğer yandan global istatistiklere ek olarak, Türk vatandaşlarının seyahat tercihleri de mercek altına aldı. Verilere göre egzotik destinasyonlara duyduğumuz ilgi her geçen gün artıyor.

İklimi, gece hayatı, mutfağı ve uygun fiyatlarıyla Bangkok en çok uçuş araması yaptığımız destinasyonlar arasında yer alıyor. Ancak 2017 verileri, Filipinler’in başkenti Manila’nın da bir önceki yıla göre yüzde 103’lük artışla listede hızla yükseldiğini gösteriyor. Başka bir değişle Türk seyahat tutkunları arasında Manila’nın popülaritesi her geçen gün artıyor.

Türkiye ile ilgili dikkat çeken diğer sonuçlar şöyle:

  • Türk turistlerin yüzde 78’i eşleri ya da sevgilileriyle birlikte seyahate çıkmayı tercih ediyor.
  • Yüzde 66’mız tatildeyken bir otelde konaklamayı tercih ediyor.
  • Türkiye’de her 100 tatil tutkunundan 48’i uçak bileti seçiminde bilet fiyatının önemli rol oynadığını söylüyor. Otel seçiminde fiyatın en önemli faktör olduğunu söyleyenlerin oranı ise yüzde 66.
  • Türk turistlerin yüzde 48’i, kalacağı otelin kaç yıldızlı olduğuna çok önem verdiğini ve yıldız sayısının bir tercih sebebi olduğunu söylüyor.
  • Türkler için ortalama tatil süresi 3 gün. Başka bir değişle kısa kaçamakları tercih ediyoruz.
  • Yurt içinde seyahat ediyorsak otelimizi ortalama 13 gün önce, başka bir ülkeye gideceksek ortalama 26 gün önce ayırtıyoruz.
  • Türk turistlerin yüzde 64’ü tatildeyken sosyal medya hesaplarını güncelliyor.
  • Türk turistlerin yüzde 42’si tatile çıktığında daha iyi bir otelde konaklamak için yıl boyu para biriktirdiğini söylüyor. Yüzde 43’ümüz ise arzu ettiği tatile çıkabilmek için alışveriş harcamalarını azaltıyor.

* Bu bültende yer alan veriler, momondo üzerinden 1 Ocak 2016 – 5 Mart 2017 tarihleri arasında yapılan 400 milyonu aşkın aramaya ve firmanın aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 23 ülkede yaptırdığı kamuoyu araştırmalarına dayanmaktadır. Bahsi geçen kamuoyu araştırmalarına, Türkiye’nin farklı bölgelerinden 18-65 yaş arası 1007 kişi katılmıştır.

Hayalinizdeki tatil için rüya gibi 20 rota


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.