Kadıköy’de okullarda doğal tarım bahçeleri

Kadıköy Belediyesi bir yandan parklara meyve ağacı dikiyor bir yandan da okullarda doğal tarım yapmak isteyen öğrencilere destek oluyor.

Kadıköy Belediyesi okullarda doğal tarım bahçeleri yapıyor!

Bahar yağmurlarının tüm bereketiyle toprağı ıslattığı şu günler, bahçe çalışmaları için en uygun zaman. Kadıköy Belediyesi de öğretmen ve öğrencilerden gelen taleplere bağlı olarak okullarda permakültür, doğal tarım bahçeleri yapma konusunda okullara destek vermeye devam ediyor.

Geçtiğimiz yıl Saint Joseph Lisesi öğrencilerinden gelen istek üzerine Fenerbahçe Parkı’nda 900 metrekarelik geniş ve örnek bir permakültür, doğal tarım bahçesi yapan Kadıköy Belediyesi bu yıl da bu konuda okullardan, öğrencilerden gelen talepleri karşılamaya devam ediyor.


Fenerbahçe Parkı

Kadıköy Belediyesi Fenerbahçe Parkı’ndaki permakültür bahçesinde üretilen organik sebze tohumları başka bahçelerin oluşmasını sağlıyor.

Okullarda bahçeler yapılıyor

Kadıköy Belediyesi

Kadıköy Belediyesi kış mevsiminin sona ermesinin ardından okullardaki bahçe çalışmalarına başladı. İnönü İlkokulu bahçesinde, okuldan gelen talep üzerine permakültür bahçesi yapılacak alan belirlendikten sonra oradaki asfalt zemin Fen İşleri Müdürlüğü tarafından kaldırıldı.

Bahçe çevresi için bordür taşlar getirildi. Park ve Bahçeler Müdürlüğü de yaklaşık 150 metrekarelik permakültür bahçe alanına tarıma uygun özellikte gübreli toprak getirdi. Nisan başında başlayan bahçe çalışmaları artık fidan ve fideleri bekliyor.

Bahçeye kısa zamanda elma, kiraz, vişne, armut gibi meyve ağaçları dikilecek. Organik tohumlardan sebzeler de ekilecek. Mayıs ayı ile birlikte bahçenin hazır olması bekleniyor. Temmuz, Ağustos aylarında da hasat yapılacak.


50. Yıl Tahran Lisesi’nde de Kadıköy Belediyesi gelen talep doğrultusunda organik tarım bahçesi yaptı. Park ve Bahçeler Müdürlüğü Şubat ayı sonunda okulun arka bahçesinde temizlik ve budama işlemleriyle işe başladı.

Bahçe yapılacak alan düzeltildi, çapalama yapıldı ve bahçe toprağı serildi. Bahçeye çilek, reyhan, nane fideleri ile kayısı, kiraz, elma, erik olmak üzere ilk meyve fidanları dikildi.

Kadıköy Belediyesi ayrıca öğrencilerle birlikte 15 parkta toplam 83 adet meyve ağacı dikimi yaptı.

Konuya ilişkin konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu şunları söyledi: “İstanbul’da hızlı ve kontrolsüzce kentsel yenileme yapılıyor ve yeşil alanlar yok ediliyor. Biz Kadıköy Belediyesi olarak sürdürülebilir bir çevre anlayışı çerçevesinde, katılımcı, dayanışma ve gönüllülük esasına dayanan, biyolojik çeşitliliği arttırmaya ve devamlılığına katkı sağlayacak bir çalışma yapmaya karar verdik. Parklara ve okul bahçelerine meyve ağaçları dikiyoruz, okullarla permakültür ve topluluk bahçeciliği çalışmaları sürdürüyoruz. Özellikle çocukların meyve ve bitkileri tanıması üretim, dikim ve bakımlarını öğrenmelerini çok önemsiyoruz. Çocuklar emek verdikleri bu fidanlara ve doğaya sahip çıkacak”

Bahçe yapacaksanız öneriler

bahçe yapımı

Sebze ekim ve dikimi için bu aylar mevsim koşulları için uygun aylar. Havaların ısınmasıyla birlikte toprağın canlanmaya başladığı bir dönem. Fidelerin, tohumların toprakla buluşması için iklimsel olarak, bahar yağmurları ve uygun ısı koşullarının oluştuğu bir dönem.


Eğer küçük bir bahçem olsun diyorsanız Kadıköy Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü uzmanları birkaç tavsiyede bulunuyor. 0216 542 50 00 numaralı telefondan Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nü arayarak, bahçe yapımı konusunda öğrenmek istediklerinizi sorabilirsiniz.

Sosyal Yaşam Evi: ‘Kadıköy’ Belediyesi’nin 65 yaş üstü hizmetleri


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.