Kafka’nın ölümsüz eseri Dönüşüm modern yorumuyla tiyatro sahnesinde

Kafka’nın 1915’te yayımlanan Dönüşüm adlı öyküsünün insanın iç dünyasını derinden sarsan biçimi, bu defa Altkat Sanat Tiyatrosu sahnesinde can buluyor.

Kafka'nın ölümsüz eseri "Dönüşüm" modern yorumuyla tiyatro sahnesinde

“Gregor Samsa bir sabah bunaltıcı düşlerden uyandığında, kendini yatağında dev bir böceğe dönüşmüş olarak buldu” cümlesini hepimiz biliriz.

Toplum hızla değişirken insan olmanın ve sistemin insanda yarattığı değişimin gerçekliğini yüzümüze vuran, aynı zamanda gerçeği aramayı, kimlik sorununu, hayatın anlamını, ekonomik sistemin ailede yaşattığı ruhsal sorunları gözler önüne seren Kafka’nın bu önemli eserinin günümüzle örtüşen sarsıcı içeriği performatif bir oyunla öne çıkıyor. 


3 aydır provaları devam eden ve yeni çeviri metni kullanılarak sahnelenecek olan oyunu, metnin tematik bütünlüğünü bozmadan yaklaşık bir saat onbeş dakikalık süreye kısaltarak işe başlamış yönetmen Müge Saut.

Türkiye ve dünyada birçok kez sahnelenen oyunlardan biri olarak bilinen Dönüşüm’ü klasik dram formundan çevirerek, modern bir anlayışla somut bir anlatıma dönüştürmüş. Sahne ve ışık tasarımından da görüldüğü şekilde klasik sahnelemeden farklı olarak, daha ileri işler için tercih ettiği performans biçimini kullanmış. 

Toplumsal çürüme gözler önüne seriliyor 

Dönüşüm

Oyunda Gregor Samsa’yı genç oyuncu Erkan Akbulut canlandırıyor. “Bilgi Üniversitesi, Sahne ve Gösteri Sanatları, Performans Bölümü öğrencisi olan Akbulut, bu rol için en doğru adaydı” diyor yönetmen Müge Saut.

“Bu oyunda toplumsal çürüme ve yozlaşma ile birlikte bireydeki çürümeyi, teknoloji hızı ile birlikte kendinin farkında olmayan insanın neye maruz kaldığını, gerek psikolojik gerek fiziksel deformasyonu gözler önüne seriyoruz. Oyunculuklar ve bir performans sahnesi kurmak oyunun mesajını vermek için önemliydi.” 

Hem yönetip hem oynadığı Dönüşüm’de Müge Saut “İç Ses” olarak sahneye çıkıyor. Diğer rollerde Nevzat Süs ataerkil ailenin babasını canlandırıyor. Aydan Cömert, Bayan Samsa rolünde kadının ailedeki ezilmişliğini gözler önüne seriyor.

Bir meta olarak ailenin çocuklarından Greta’yı uzun yıllardır Türkiye’de yaşayan İtalyan oyuncu Camilla Gavagni Cattaneo canlandırıyor. Müdür – Kiracı rollerindeki Selver Çavuş oyunculuğu ile ailenin çaresizleşmesini derinden hissettiriyor.

Prömiyerini 7 Nisan Cuma günü yapacak ve sezon boyunca sergilenecek oyunun biletleri Altkat Sahne gişesi ve Biletix’den temin edilebilir. 

Kafka

Yazan: Franz Kafka

Uyarlayan: Altkat Sanat

Yöneten: Müge Saut


Çeviri çalışması: Aslıhan Tarkan

Reji asistanı: Ecem Zengin

Afiş desen: Emre Akı

Işık tasarım: Alev Topal

Fotoğraf: Didar Püren Erbek 

Oyuncular:

Dönüşüm

Nevzat SÜS (Bay Samsa)

Aydan CÖMERT (Bayan Samsa)

Camilla GAVAGNİ CATTANEO (Greta)

Erkan AKBULUT (Gregor Samsa)

Selver ÇAVUŞ (Müdür-Kiracı)


Müge SAUT (İç Ses) 

Nisan oyun tarihleri 

  • 7 Nisan Cuma 20.30 (Prömiyer)
  • 8 Nisan Cumartesi 20.30
  • 15 Nisan Cumartesi 20.30
  • 23 Nisan Pazar 17.00
  • 26 Nisan Çarşamba 20.30

Akbank Sanat yakın dönem Romen Sineması’na ev sahipliği yapıyor


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.