Kalp sağlığını korumak için 10 altın öneri

Sağlıksız beslenme, hareketsizlik, stres ve çevresel faktörler kalp damar hastalıkları için en önemli risk faktörlerini oluşturuyor. Kalp sağlığını korumak için ne yapmalı?

Kalp sağlığını korumak için 10 altın öneri!

Dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alan kalp damar hastalıklarından korunmak için ise kalbe zarar veren alışkanlıklardan uzak durmak ve basit birkaç önlem almak gerekiyor. Memorial Ataşehir Hastanesi Kardiyoloji-Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Azmi Özler, “Kalp Haftası” öncesinde kalbi koruyan önerilerini sıraladı.

Ömür uzadı ancak kalp hastalıklarına yakalanma yaşı düştü

Gelişen teknoloji ile kolaylaşan tanı ve tedavi süreçleri, kalp damar hastalıklarından ölümleri azaltmakta ve ortalama ömür süresini uzatmaktadır.


Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta, bu önlemlerin 1920-1940 arası tarihlerde doğmuş olan kişilerin ömrünün uzamasını sağlamış olmasıdır. Çünkü bu grubun yaşadığı dönemde gıdalar organikti, hava ile su kirliliği yoktu, ulaşım yürüyerek sağlanmaktaydı, stres düzeyleri ve performans anksiyeteleri ise oldukça düşüktü.

Oysa günümüze baktığımızda hava kirliliği son derecede artmış, organik gıda neredeyse bulunamaz hale gelmiş, hareketsiz bir yaşam hakim olmuş, fast food yiyecekler ile obezite ve sigara alışkanlıkları artmış durumdadır.

Bir de buna stres eklenince tüm bu etkenler ile kalp damar hastalıkları kaçınılmaz olmuştur. Ömrün gerçek anlamda uzayıp uzamadığı ilerleyen yıllarda sorgulanabilir; ancak tüm bu nedenlerle görüyoruz ki kalp damar hastalıklarına yakalanma yaşı oldukça düşmüş ve koroner arter hastalığı nedeniyle gerek stent gerekse by pass ameliyatı sayıları gittikçe artmıştır.

Her hastalık türünde olduğu gibi kalp damar hastalıklarında da hasta olunduktan sonra bunun her türlü tedavisi hem kişi hem çevresi için sıkıntılı olmaktadır. Bu nedenle öncelikli hedef kalbi hasta etmeden korumak olmalıdır.

Kalbinizin sağlıkla atmaya devam etmesi için…

kalp sağlığı

1. Ebeveynler öncelikle çocuklarına ilkokul çağından itibaren doğru beslenme ve düzenli spor yapma gibi 2 önemli konuyu kendileri rol model olarak öğretmelidir. Okullarda da bu eğitimlerin verilmesi, gelecek nesillerin kalp sağlığını korumaya yardımcı olacaktır.

2. Ailede kalp riski yüksekse; bu ailedeki bireylerin çocukluk çağından itibaren koruma altında alınması gerekir. Bir uzman kontrolünde gerekli tahlillerle erken dönemde önlem alınmalıdır.


3. Hareketsiz yaşamdan uzaklaşılmalıdır. Günde 5 bin adım paslanmamak, 7 bin 500 adım yağlanmamak, 10 bin adım ise yaşlanmamak için atılmalıdır. Bu felsefe hayata geçirilirken mümkünse egzozdan uzak kalınmalı, oksijen barındıran parklar ve açık alanlar kullanılmalıdır.

4. Sigara, pipo, puro, nargile gibi tüm tütün ve tütün mamulleri kalp için zararlıdır. Mümkünse içilen ortamlardan bile uzak durulmalıdır.

5. Yiyecekler olabildiğince organik olanlardan seçilmelidir, mevsimi dışında tüketilmemelidir.

6. Kişi şeker ve tuzu hayatından çıkarıp kalbine en güzel hediyeyi vermelidir.

7. Kilo sorunu olan bireyler mutlaka diyet ve spor ile gerekli önlemleri almalıdır. Eğer varsa insülin direnci ile mücadele edilmeli ya da diyabet hastalığı gelişmişse gerekli diyet ve ilaç kullanımına dikkat edilmelidir.

8. Yüksek tansiyon problemi varsa, düzenli ilaç kullanılarak tansiyonun dengede tutulmalıdır.

9. Stresi yok etmek mümkün değildir. Bu nedenle stresle baş etmenin yolları öğrenilerek damar sağlığı korunabilir.


10. Kişinin genetiğinde kalp ve damar hastalığı riski varsa önlemler çocukluk çağından itibaren başlamalıdır Kilo, diyabet veya yüksek tansiyon problemi varsa, kişi sigara kullanıyorsa 30, kullanmıyorsa 40 yaşından itibaren rutin kontrollerine başlamalı ve düzenli devam etmelidir.

Ağız ve diş, ‘kalp sağlığını’ etkiler mi?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.