Kapalıçarşı kan ağlıyor: Yüzlerce dükkan kapandı!

Rusya ile kriz, 15 Temmuz darbe girişimi ve 16 Nisan referandumu… Tüm bunlardan en çok etkilenen kesimlerden biri de Kapalıçarşı esnafı oldu. Esnaf, “Artık Avrupalı müşterileri mumla arıyoruz” diyor.

Kapalıçarşı kan ağlıyor: Yüzlerce dükkan kapandı!

Gazete Duvar‘dan Hacı Bişkin’in haberine göre, Kapalıçarşı esnafı son iki yıldır ‘sinek avladıklarını’ söylüyor. Bu süreç içinde özellikle Avrupalı turistlerin Türkiye’yi eskisi gibi tercih etmemesi nedeniyle Kapalıçarşı’da yüzlerce esnaf dükkanına kilit vurmuş durumda.

“Sinek avlıyoruz”

Kapalıçarşı’nın girişlerinde bulunan polis ve özel güvenlikçiler çarşıya gelenlerin üst aramasını yaptıktan sonra girişe izin veriyor. Bir esnaf, eğer ismimi vermezseniz buranın dertlerini anlatırım diyor: “Burada restorasyon işleri 6, 7 aydır devam ediyor. Bu restorasyonu 2 buçuk yılda bitireceklerini söylediler. Ama buna inancım yok. Mart ayının başı gibi buranın ekonomik olarak düzeleceğini düşünüyordum. Ama şu an sinek avlıyoruz. Eğer böyle devam ederse dükkanı kapatıp gitmek zorunda kalacağım.”


“Bize en çok yarayan turist İspanyollar”

10 yıldır kapalı çarşıda esnaf olduğunu söyleyen Baki Atış, şu an Arapların burada alışveriş yaptıklarını belirterek, “Bize en çok yarayan turist İspanyol. Çünkü İspanyollar alışverişi seviyor. Bu kitleleri buraya çekmemiz gerekiyor. Bu konuda siyasetçilerin üzerine düşen görevleri var. Örneğin, Rusya ile uzlaşmadan önce 5 milyon turist kaybettik. Tekrar uzlaşı sağlandığında o turistleri yine kazandık” diyor.

Kapalıçarşı esnafı sık sık elektrik kesintilerinden şikayetçi
Kapalıçarşı esnafı sık sık elektrik kesintilerinden şikayetçi

“Elektrik gidiyor, saatlerce gelmiyor”

Her şeye rağmen 2017 yılının 2016’ya göre daha iyi geçtiğini söyleyen Atış, müşterileri ve turistleri buraya çekebilmek için kapalı çarşıdaki esnaflara eğitim verilmesi gerektiğini de belirtiyor: “En basitinden yıllardır yer altı sorunları var. Elektrikler gidiyor saatlerce gelmiyor. Yağmur yağdığı zaman tavanlar akıyor. Bu da müşterileri geri çekmesine neden oluyor. Örneğin yılbaşında elektrikler gitti. Esnaf perişan oldu. 5 aydır restorasyon devam ediyor. Umarım bu sorunlar bitecek. Bir de bu konuda esnaf da üzerinde düşen görevi yerine getirmeli. Mesela müşteri çekmek için konferanslar yapılmalı. Gelen turistleri kapıda karşılamak gerekir. Kapalıçarşı’yı kaybetmemek için acilen yeni projeler yapılmalı.”


“Yanlış yönetimler yüzünden turist kaybettik”

Atış’ın yanında oturan bir başka esnafsa 20 yıldır burada halı kilim sattığını söylüyor. 3 yıl öncesine kadar burada halı kilimcilik yapan esnaf, turist kaybı nedeniyle dükkanını kapattığını, hediyelik eşya sattığını anlatıyor: “Yanlış yönetimler yüzünden turist kaybettik. Başka ülkelerle aramızı iyi tutmak gerekiyor. 10 yol önce burası turist kaynıyordu, 10 gemi turist geliyordu. Ama şimdi bu sayının çeyreği bile yok. 3 sene önce bu sorunlar başladı. Bu son 2 yıldır turist sayısı sıfıra indi. Birçok esnaf kepenk kapattı. Bu dükkanlarda da 3-4 kişi çalışıyordu onlar da şimdi işsiz kaldı.”

kapalıçarşı boş iflas dükkanlar kapandı

“Avrupalı turisti mumla arıyoruz”

Buradan ayrıldıktan sonra turistik eşya satan bir dükkana giriyorum. 28 yıldır Kapalıçarşı’da esnaf olan Fikret Karataş, karşılıyor bizi. Karataş, Avrupalı turistlerin Türkiye’ye gelmesi için hükümet tarafından çalışmalar yapılmasını istiyor: “Turizm geçen seneye göre her ne kadar bir tık yukarıda olsa da müşteri kalitesi düşük. Avrupa’yı mumla arıyoruz. Araplar var ama onlar da fazla alışveriş yapmıyor.”

Son olarak konuştuğumuz Bedri Şahinoğlu ise 50 yıldır burada esnaf olduğunu belirtiyor. Referandumdan sonra her şeyin yoluna gireceğine olan ümidinin arttığını söyleyen Şahinoğlu şunları kaydediyor: “Artık sezon açıldı. Eski yılları arıyoruz ama şu an her şey yoluna girdi. Biz de her gün bekliyoruz. Ümitliyiz. Cumhurbaşkanımız (Recep Tayyip Erdoğan) 2019’a kadar yapacak çok işler var diyor. O zaman burayı da bekleyecek çok şey olur. Yatırımlar durmuştu ama artık buraya yönelik de yatırımlar bekliyoruz.”

Kapalıçarşı dünyanın en büyük ve en eski çarşısı
Kapalıçarşı havadan görünümü

Kapalıçarşı dünyanın en büyük ve en eski çarşısı


Kapalıçarşı, İstanbul’un merkezinde Beyazıt, Nuruosmaniye ve Mercan semtlerininin ortasında yer alan dünyanın en büyük çarşısı ve en eski kapalı çarşılarından biri. Kapalıçarşı’da yaklaşık 4 bin dükkan bulunuyor. Bu dükkanlarda toplam çalışan sayısı yaklaşık 25 kişi. Gün içerisindeki en yoğun zamanlarında içinde yarım milyona yakın insan bulunuyor. Yılda 91 milyon turisti ağırlayan çarşı, dünyanın en fazla ziyaret edilen turistik mekanı konumunda.

Organize sanayi çöküyor mu? Üretimde sarsıcı düşüş!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.