Organize Sanayi Bölgesi (OSB) üretimlerinde büyük düşüş

Türkiye’de üretiminin kalbi olan ve 1 milyon 6 bin kişiye istihdam sağlayan organize sanayi bölgelerinde 2016 yılı üretimlerinde büyük düşüş yaşandı.

Organize Sanayi Bölgesi (OSB) üretimlerinde büyük düşüş

OSB’lerde üretim düştüğü için binlerce çalışan işsiz kaldı

OSB’lerde üretimin düşmesi fabrikaların kapılarına kilit vurmasına neden olurken binlerce çalışanın işsiz kalmasına sebep oldu. Türkiye genelindeki 298 Organize Sanayi Bölgesi‘nin 2016 elektrik, doğalgaz ve su tüketimleri büyük düşüş gösterdi. Enerji kullanımındaki düşüş ile üretimdeki sarsıcı düşüş de ortaya çıkmış oldu.

Sanayinin kalbi ve Türkiye’deki organize sanayi bölgelerinin yüzde 28’nin (84 tane) bulunduğu Marmara Bölgesi’nde OSB’lerde 2015’in son ayında 915 milyon 373 bin kWh olan elektrik tüketim miktarı geçen yıl 767 milyon 30 bin kWh’a geriledi. Marmara Bölgesi’ndeki OSB’lerde 2015 Ağustos ayında 1 milyar 34 milyon kWh olan elektrik tüketimi 2016’nın aynı döneminde dramatik düşüş göstererek 807 milyon 571 bin kWh’a kadar geriledi. Marmara Bölgesi’ndeki 84 OSB’de doğalgaz tüketiminde de son bir yılda 165 bin 554 metreküplük düşüş yaşandı. Aynı düşüş su tüketiminde de oldu.


Düşüş her yerde

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı OSB Bilgi Sitesi‘nin verilerine göre, Türkiye’deki OSB’lerin en fazla bulunduğu ikinci bölge 50’şer taneye ev sahipliği yapan İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde de durum Marmara Bölgesi’nden farklı değil. İç Anadolu’da da sanayi bölgelerinde kullanılan elektrik, doğalgaz ve su miktarları düşüş gösterdi.

İç Anadolu’da 2015’in aralık ayında 257 milyon 417 bin kWh olan elektrik kullanım miktarı 2016’da 132 milyon 889 bin kWh’ye geriledi. Aynı bölgede 2015’te 47 milyon 691 metreküp olan doğalgaz tüketimi ise geçen yılın son ayında 33 milyon 421 metreküpe indi. İç Anadolu’da sanayide kullanılan su miktarı ise 1 milyon metreküpten 772 bin metreküpe indi.

Fabrikalar kapandı

OSB’lerdeki enerji tüketimlerinde en iyimser tablo ise en az organize sanayi bölgesinin (24 tane) bulunduğu Akdeniz Bölgesi’nde yaşandı. Akdeniz’de su elektrik ve doğalgaz tüketiminde artış yaşanırken su tüketimi ise 2015 ile aynı seviyede kaldı.


OSB’lerde üretimin düşmesi fabrikaların da kapısına kilit vurmasına neden olurken buralarda çalışan binlerce çalışanın da işsiz kalmasına neden oldu.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2017 yatırım programında, toplam 102 OSB projesi yer alıyor. Bu yılın bütçesinde, OSB projeleri için ise 318 milyon liranın üzerinde kaynak ayrıldı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği verilerine göre ise 2016’nın 12 aylık döneminde, 2015’in aynı dönemine göre kurulan şirket sayısı yüzde 4.49, kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısında yüzde 10.83, kurulan kooperatif sayısında yüzde 16.29 azalış oldu.

7 yeni OSB açılacak


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, mart ayı başında yaptığı açıklamada bu yıl içinde 7 OSB daha açılacağını belirterek, “2017 yılı içinde açacağımız yeni OSB’ler, yurt genelinde 18 bin kişiye istihdam sağlayacak” dedi. Özlü, Türkiye’deki OSB’lerde yer alan 49 bin 971 parselde üretime geçildiğini, söz konusu bölgelerdeki boş parsellerin tahsisinin yapılması ve üretime geçmesiyle, çalışan sayısının 2 milyon 200 bin kişiye ulaşacağını aktardı. (Kaynak: Cumhuriyet)

Hükumet, 11 milyar TL’lik ‘İşsizlik Sigortası Fonu’na el koydu


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.