Hükumet, 11 milyar liralık İşsizlik Sigortası Fonu’na el koydu

Hükumet 2 milyon kişiye yeni istihdam yaratacak İşsizlik Sigortası Fonu’ndaki 11 milyar liralık kaynağa el koydu. CHP konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Hükumet 2 milyon kişiye yeni istihdam yaratacak İşsizlik Sigortası Fonu'ndaki 11 milyar liralık kaynağa el koydu. CHP konuyu Meclis gündemine taşıdı.

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, işçiler ve işsizler için kurulduğu ifade edilen fondan 2002’den bu yana işsiz kalanlara sadece 14.3 milyar lira ödeme yapıldığını hatırlatarak, Başbakan Binali Yıldırım’a “Fon’dan istihdam seferberliği için bir çırpıda 11 milyar liralık kaynağa el konulmasının gerekçesi nedir? Hükumetiniz işçiye gelirken kaşıkla verdiğini, kepçeyle geri almak mı istemektedir?” diye sordu.

CHP’li Yılmaz, Hükumetin yeni “istihdam seferberliği” için İşsizlik Sigortası Fonu’nu kullanma planını TBMM gündemine taşıdı. İşçiler ve işsizler için kurulduğu ifade edilen fondan 2002’den beri işsiz kalanlara sadece 14.3 milyar lira ödeme yapıldığını hatırlatan Yılmaz, “Bir çırpıda 11 milyar liralık kaynağa el konulmasının gerekçesi nedir? Hükumetiniz işçiye gelirken kaşıkla verdiğini, kepçeyle geri almak mı istemektedir?” diye sordu.


Hükumetin istihdam yaratmak için yatırımların artırılması gerçeğini göz önüne alıp almadığını soran Yılmaz, “İstihdam artışına yönelik bir hedef ortaya koyan iktidarınızın, çalışanların mevcut koşullarının iyileştirilmesi, iş güvenceli ve güvenli çalışma koşulları sağlanması, işin ‘insana uygun hale gelmesi’ yönünde önüne koyduğu hedefler de var mıdır?” sorusunu yöneltti.

chp necati yılmaz Bu düzenleme kimin yakınını kurtarmak için?
CHP Milletvekili Necati Yılmaz

İşsizlik Sigortası Fonu’nun varlığı toplam 103 Milyar TL

Yılmaz, Başbakan Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 7 Şubat 2017’de yapılan TOBB Ekonomi Şurası’nda işsizliği hızla düşürme hedefi koyduklarını belirterek, “Yeni bir istihdam seferberliği başlatıyoruz. Bizim ne yapıp edip, Mart dönemi içerisinde oranı gümbür gümbür aşağı çekmemiz lazım” açıklamasında bulunduğunu anımsattı. Başbakan Binali Yıldırım ise 14 Şubat 2017’de partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, 2 milyon kişilik yeni istihdam hedefinden söz ettiğini hatırlatan Yılmaz, şöyle devam etti:


“Başbakan Yıldırım, ‘Hem kamuda hem özel sektörde işsizler çalışacak, parasını İşsizlik Fonu’ndan biz ödeyeceğiz. TOBB bünyesindeki toplam 1.5 milyonu bulan üyelerin her biri en az 1 işçi çalıştırmaya karar verdi. Üstüne bizim 500 binlik toplum yararına çalışma hedefini de koyunca sayı 2 milyonu buluyor’ açıklamasını yapmıştır. Maliye Bakanı Naci Ağbal ise söz konusu teşviğin maliyetinin 12.3 milyar lira olacağını belirterek, bunun 11 milyar lirasının İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacağını açıklamıştır.  Fonun 2016 sonu itibariyle toplam varlığının 103.2 milyar liraya ulaştığı belirtilmiştir.”

Fon dışında başka seçenek yok mu?

Hükumetin 2 milyon kişiye yeni istihdam yaratma hedefinin maliyetinin ne kadar olduğunu, hangi kalemlerden, hangi tutarda harcama yapılacağını soran Yılmaz, “Yeni istihdam teşviklerinin kaynağı için ilk olarak İşsizlik Sigortası Fonu’nun düşünülmesinin nedeni nedir? Bu fon yerine başka kaynakların kullanılmasına yönelik öneriler gündeme gelmiş midir? İşsizlik Sigortası Fonu’nun yeni istihdam teşvikleri için kullanılması planlanan 11 milyar lira için işçi sendikalarına görüşleri sorulmuş mudur? Sorulduysa sendikalar ne yanıt vermiştir?

“Kaşıkla verdiğinizi kepçeyle mi alıyorsunuz?”


Yılmaz, işçiler ve işsizler için kurulduğu ifade edilen fondan 2002 yılından bu yana işsiz kalanlara sadece 14.3 milyar lira ödeme yapılmışken, bir çırpıda 11 milyar liralık kaynağa el konulmasının gerekçesinin açıklanmasını isteyerek, “Hükumetiniz işçiye gelirken kaşıkla verdiğini, kepçeyle geri almak mı istemektedir? Hükumetinizin bütçeden yapması gereken söz konusu harcamayı, bütçe kapsamı dışında bulunan İşsizlik Sigortası Fonu’ndan gerçekleştirmesinin gerekçesi nedir?” sorularını yöneltti. Yılmaz, önergesinde şu sorulara yer verdi:

  • Fonun kurulduğu 2002 yılından bu yana söz konusu fondan ne kadarlık harcama yapılmıştır? Bu harcamanın dağılımı ne biçimdedir?
  • İstihdam yaratmak için yatırımların artırılması gerektiği, bunun için de siyasal ve ekonomik istikrarın şart olduğu gerçeği Hükumetiniz tarafından neden göz ardı edilmiştir?
  • İstihdam artışına yönelik bir hedef ortaya koyan iktidarınızın, çalışanların mevcut koşullarının iyileştirilmesi, iş güvenceli ve güvenli çalışma koşulları sağlanması, işin “insana uygun hale gelmesi” yönünde önüne koyduğu hedefler de var mıdır?

Hayır diyenleri tehdit eden Başsavcı Vekili Cevdet Kayafoğlu meclis gündeminde

Referandum anketi sonuçları: AKAM başkanlık sistemini sordu


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.