Hayır diyenleri tehdit eden Başsavcı Vekili Cevdet Kayafoğlu meclis gündeminde

Referandumda ‘Hayır’ oyu verecekleri PKK ile aynı kefeye koyarak tehdit eden Antalya Cumhuriyet Başsavcı Vekili Cevdet Kayafoğlu meclis gündemine taşındı.

Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili, TBMM KİT Komisyonu Üyesi İbrahim Özdiş, geçtiğimiz günlerde “Hayır oyu verecekler PKK’yla aynı muameleyi görecekler” diyen savcıyı hükümete sordu. İbrahim Özdiş, meclis oturumunda söz alarak referandum öncesi Antalya Cumhuriyet Başsavcı Vekili’nin ‘Tarafsız yargı’ ilkesini çiğnediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı’nın tarafsızlık yeminin ardından referandum da taraf olmasından cesaret alan bir yargı mensubunun “Hayır oyu verecekler PKK’yla aynı muameleyi görecekler, bunda küsmece yok” sözlerinin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Özdiş’in hükümete seslenerek dile getirdiği sorular şunlar:


  • Antalya Cumhuriyet Başsavcı Vekili şahsın, sosyal medyadan, “Hayır oyu verecekler PKK’yla aynı muameleyi görecekler, bunda küsmece yok” demesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
  • “Hayır” diyeceklerin yaka paça gözaltına alındığını, iş yerinden kovulduğunu gördüğümüz bugünlerde, “evet” propagandasını böylesine ağır bir ithamda bulunarak yapan kişi nasıl oluyor da hâlâ görevinde kalabiliyor?
  • Ya da söz konusu savcıyı göstermelik olarak birkaç ay görevinden uzaklaştırıp referandum sonrası daha etkili bir görevle mi ödüllendireceksiniz?
  • En kötüsü de, tarafsız olması gereken bir hukuk insanı hangi cüretle ve kime güvenerek taraf olabiliyor? Bu kişi Anayasa’ya eklediğiniz “Tarafsız yargı” ilkesiyle çelişmiyor mu?

İşte Başsavcı Vekili Cevdet Kayafoğlu’nun twitter paylaşımı:

İşte Başsavcı Vekili Cevdet Kayafoğlu'nun twitter paylaşımı

CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara da tepki gösterdi

Cumhuriyet Başsavcıvekili Cevdet Kayafoğlu’nun Twitter paylaşımına CHP’den tepki geldi. CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara yaptığı açıklamada, “Adaleti tesis etme makamında olanların vatandaşı tehdit ediyor olması kabul edilemez” dedi.

CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara da tepki gösterdi antalya başsavcı vekili cevdet kayafoğlu
CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara

Kayafoğlu’nun hemen görevden alınması gerektiğini ileri süren CHP’li Kara, “PKK ile çözüm süreci yürütülürken başkanlık pazarlıkları yapıldığını unutmadık. Terör örgütleri ile el ele, kol kola yürüyenlerin de kimler olduğunu unutmadık. PKK’nın kazdığı hendeklere göz yumanlar, silah depolarına ses çıkarmayanların bugün referandumda hayır diyecek vatandaşları terör örgütleri ile eş değer tutma çabaları acziyetten başka bir şey değildir” dedi.

‘Evet’ demek ne kadar meşru bir hak ise ‘hayır’ demek de o kadar haklı bir hak” diyen Kara, şunları kaydetti:

“Keşke hukuki gerekçeler ile neden evet denmesi gerektiğini anlatabilecek kadar sistemi savunacak durumda olabilse. Ancak ‘evet’ diyenlerin yapabildiği tek şey vatandaşı terörle tehdit etmek. Vatandaşı iç savaş ile tehdit ederek bir korkutma propagandası ile oy devşirmeye çalışıyorlar. Ayrıca bir kamu görevlisi düşüncesi ne olursa olsun kendi oyunu açıklamayı meşru görüyorsa, kendisi gibi düşünmeyen vatandaşlara da saygı göstermek zorunda. Sosyal medyadan tehdit mesajı yayınlayarak bir yerlere gelebileceklerini sanıyorlar ise yanılıyorlar. HSYK ve Adalet Bakanlığı derhal başsavcıvekili hakkında gerekeni yapmalıdır. HSYK’yı da göreve davet ediyoruz.”

Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Solmaz’dan açıklama

Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Antalya Cumhuriyet Başsavcıvekili Cevdet Kayafoğlu’nun Twitter hesabından ‘referandumda hayır oyu kullanacakların PKK’ya destek olacağı ve PKK ile aynı muameleyi göze alacağı’ yönündeki paylaşımını, HSYK’nın değerlendireceğini açıkladı. Antalya Baro Başkanı Polat Balkan ise HSYK’ya başvuracaklarını söyledi.


Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz
Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz

Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’nda idari ve güvenlik konularıyla ilgili Başsavcıvekili olarak görev yapan Cevdet Kayafoğlu’nun twitter hesabından yaptığı “PKK anayasa referandumunda ‘hayır’ çağrısı yapmış. Sandıkta ‘hayır’ diyecek olanlar PKK ile aynı muameleyi göze alıyorlar demektir. Küsmece yok” ve “Vereceğiniz oy, aynı zamanda PKK’ya destek oyudur. Haberim yoktu demeyin” paylaşımları tepki çekti. Paylaşıma yapılan yoğun tepkiler üzerine korumalı takip edilebilen ve 147 takipçisi bulunan @CKayafoglu isimli hesapta Cevdet Kayafoğlu, profil fotoğrafını kaldırdı.

Başsavcı: HSYK değerlendirir

Sosyal medyada eleştiri konusu olan paylaşımla ilgili Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, konuyu Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) değerlendireceğini söyledi.

Paylaşıma ilişkin haberin bugün gazetelerde yayınlandığını belirten Başsavcı Solmaz, “Nedir ne değildir bilmiyorum. Onunla ilgili olarak herhangi bir teyit de yapma imkanımız olmadığı için önce bir konunun değerlendirmesini yapmak lazım. O anlamda, onunla ilgili de zaten HSYK değerlendirir. İddia ne kadar doğru, iddia gerçek mi değil mi, hesap doğru mu, fake hesap mı?” diye konuştu.

Antalya Baro Başkanı Polat Balkan: Kabul edilemez!

Antalya Baro Başkanı Polat Balkan, öncelikle hiçbir hukukçunun bu bakış açısını asla kabul edemeyeceğini söyledi. Başsavcılık makamında oturan bir kişinin bu paylaşımlarının edilemeyeceğini belirten Polat Balkan, şunları söyledi:

Antalya Baro Başkanı Polat Balkan
Antalya Baro Başkanı Polat Balkan

“Hele hele başsavcıvekili makamında oturan birinin toplumu bu şekilde tehdit eder biçimde düşüncelerini dile getirmesi kabul edilebilir değil. Bu toplumu korkutmak, korkutarak da alt bir devlet politikasının hizmetine soyunmaktır. Bunun başka bir anlamı yok. Hitler’in halkı aydınlatma ve propaganda bakanı Goebbels’in bir sözü var, ‘yargı devlet hayatının efendisi değil, devlet politikalarının hizmetkarı olmalıdır.’ Bu anlayışın bir sonucu olarak ne yazık ki günümüzde bazı yargı üyeleri de düşüncelerini bu şekilde dile getirebiliyorsa, bu bana kalırsa açıkça toplumu tehdit etmek, toplum üzerinde bir korku iklimi yaratmak amaçlı bir paylaşımdır. Asla kabul edilemez.”

“Derhal inceleme başlatmalı”

Antalya Barosu olarak durumu HSYK’ya bildireceklerini belirten Polat Balkan, “Cumhuriyet Başsavcıvekili hakkında derhal HSYK tarafından bir inceleme başlatılması gerekiyor. Bu konuyla ilgili hazırlıklara başladık ve pazartesi günü HSYK’ya başvurumuzu yapacağız. Ama genel olarak, üzücü fakat şaşırtıcı değil. Ne yazık ki özellikle bu referandum sürecinin yargıya yansıması da bu. Çok üzüldüm. Yargının anayasal siyasal tartışmalarda halkı tehdit eder, halk üzerinde bir korku yaratmak amacıyla bu tip paylaşımlarda bulunması hakikaten ülkemiz ve yargı dünyası adına üzücü” diye konuştu.

“Düşmanlığa tahrik suçu”


Başsavcı vekilinin paylaşımının açık bir suç olduğunu da söyleyen Baro Başkanı Balkan, “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek. Çünkü kendisi gibi düşünmeyene tahammülü olmayan, düşmanlaştıran bir anlayışın ürünü. Çok sağlıksız bir bakış açısı. Biz ne çektiysek bundan çektik. Teknik olarak da bu bakış açısının ürünü olarak halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek suçu oluşur diye düşünüyorum” dedi.

Referandum anketi sonuçları: AKAM başkanlık sistemini sordu

Darbe hazırlığı iddiası: halk uyandığında her şeyi bitirmiş olma niyetindeler!


 

Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.