Referandum anketi sonuçları: AKAM başkanlık sistemini sordu

2014 cumhurbaşkanlığı ve 2015 genel seçimlerinde seçim sonuçlarını “tam isabetle” bilen Avrasya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi (AKAM) anket şirketi, başkanlık referandumu anket sonuçlarını açıkladı.

AKAM referandum anketi sonuçlarını yayınladı

AKAM 2017 referandum anketi sonuçları

akam referandum başkanlık anayasa anket sonuçları
GRAFİK: AKAM 2017 referandum anketi sonuçları: 16 Nisan’da anayasa değişikliği için hangi yönde oy kullanacaksınız? (Kararsızlar dağıtılmadan)
akam referandum başkanlık anayasa anket sonuçları
GRAFİK: AKAM 2017 referandum anketi sonuçları: 16 Nisan’da anayasa değişikliği için hangi yönde oy kullanacaksınız? (Partilere göre evet, hayır, kararsız dağılımı)

AK Parti seçmeninin yüzde 14’ü “Hayır” diyor

Referandumla ilgili yapılan araştırmada ise AK Parti seçmeninin yüzde 66.1’i evet oyu kullanacağını söylerken yüzde 14’ü hayır oyu kullanacak yüzde 11.2’si ise kararsız. AK Parti seçmeninin yüzde 8.7’si oy kullanmayacağını söyledi. CHP seçmeninin yüzde 1.2’si evet oyu vereceğinin belirtirken yüzde 81’i hayır oyu verecek. CHP’deki kararsızların oranı ise yüzde 9.7 olarak belirlendi.

MHP seçmeninin yüzde 51’i “Hayır” diyor

Referandumda parti tabanının hangi yönde oy kullanacağı tartışma konusu olan MHP’de ise seçmenin yüzde 28.2’si evet oyu kullanacağını belirtirken yüzde 51.1’i hayır diyeceğini söyledi. MHP’deki kararsızların oranı ise yüzde 13.4. HDP’ye oy vereceğinin söyleyenlerin yüzde 2.4’ü referandumda evet oyundan yanayken yüzde 74.2’si hayır diyeceğini belirtti. HDP seçmeninde kararsızların oranı ise yüzde 7.9 olarak ölçüldü. Kararsız oranının en az olduğu parti HDP olurken, ‘Hayır’ oyu kullanacakların oranı en fazla CHP seçmeni olduğu tespit edildi.



GRAFİK: AKAM 2017 referandum anketi sonuçları: 16 Nisan'da anayasa değişikliği referandumunda ne yönde oy kullanacaksınız? (Kararsızlar ve oy kullanmayanlar dağıtıldığında)
GRAFİK: AKAM 2017 referandum anketi sonuçları: 16 Nisan’da anayasa değişikliği referandumunda ne yönde oy kullanacaksınız? (Kararsızlar ve oy kullanmayanlar dağıtıldığında)

Hayır diyenler yüzde 56.4 ile önde

Araştırma sonucunda ‘Evet’in oranı yüzde 30, ‘Hayır’ın oranı yüzde 38.8, kararsızların oranı 17.1 ve oy kullanmayacaklarının oranı yüzde 14.1 oldu. Kararsız ve oy kullanmayacak seçmenler dağıtıldığında ise yüzde 56.4 Hayır, yüzde 43.6 Evet oranı ortaya çıktı.

Bugün seçim olsa hangi partiye oy verirdiniz?

Bugün seçim olsa hangi partiye oy verirdiniz?
GRAFİK: AKAM 2017 referandum anketi sonuçları: Bugün genel seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?

26 il ve ilçelerinde 4060 kişiyle yapılan araştırmada “Bugün seçim olsa hangi partiye oy verirdiniz” ve “Referandumda ne oyu kullanacaksınız” soruları soruldu. Araştırma sonucunda kararsızlar ve oy kullanmayacaklar dağıtıldığında bugün seçim olsa AK Parti yüzde 45.2, CHP yüzde 29.9, MHP yüzde 11.8 ve HDP yüzde 10.7 oy alacağı tahmin edildi.

Ünlü falcıdan Cumhurbaşkanı Erdoğan için referandum kehaneti

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan şaşırtan anket açıklaması


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.