Lüksemburg’da kayıtlı seçmen sayısı 571, kullanılan oy 10 bin

Lüksemburg’da kayıtlı seçmen sayısı 571 iken, referandum için sandıklarda yaklaşık 10 bin oy kullanıldı.

lüksemburg almanya oy patlaması rekor referandum

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) anayasa oylamasının yapılacağı referandum için yurt dışı seçmenin dilediği ülkede oy kullanabilmesi için bir karar almış, karar tartışmalara yol açmıştı. Bu karar sonucu Lüksemburg’daki oylamada dikkat çekici bir sonuç ortaya çıktı. Lüksemburg’da kayıtlı seçmen sayısı 571 iken, bu ülkede sandıklara atılan oy sayısı ise tam 9 bin 729 oldu.

Katılım yüzde 50’ye yaklaştı

Referandum için yurtdışı temsilciliklerde oy verme işlemi tamamlandı. 57 ülkede 1 milyon 400 bin 46 vatandaş oy kullandı. Katılım yüzde 47 ile rekor kırdı. 1 Kasım 2015 genel seçimlerindeki katılım oranı yüzde 41.5 olarak gerçekleşmişti. Almanya, Lüksemburg ve Hollanda’da dikkat çeken sonuçlar var.


Yurt dışında kayıtlı 2 milyon 972 bin seçmen, bir önceki seçime göre anayasa değişikliğinin oylanacağı referanduma daha fazla ilgi gösterdi. 1 Kasım 2015’te yapılan milletvekili genel seçimlerinde sandığa giden yurtdışı seçmen sayısı 1 milyon 258 bindi. 16 Nisan’da yapılacak anayasa değişikliğine ilişkin referandum için ise 27 Mart – 9 Nisan arasında, yurtdışı seçmeninden 1 milyon 400 bin 46’sı sandığa oy attı. 57 ülkede 120 temsilcilikte kurulan sandıklara atılan oy sayısı 1 milyon 326 bin 70. Gümrüklerde ilk 14 günde kullanılan oy sayısı ise 73 bin 976 oldu. 31 gümrük kapısında oy verme işlemi 16 Nisan Pazar günü saat 17.00’ye kadar devam edecek. Bu tarihe kadar yurtdışı seçmeni oylarını kullanabilecek. Pazar gününe kadar gümrüklerde kullanılacak oy sayısı ise yaklaşık 50 bin olarak tahmin ediliyor.

En çok Almanya’da oy kullanıldı

Yurt dışı temsilcilikleri arasında en çok oy en fazla seçmenin kayıtlı olduğu Almanya’da kullanıldı. Almanya’da kayıtlı 1 milyon 430 bin 127 seçmenden 695 bin 435’i sandık başına gitti. Böylece Almanya’da 1 Kasım milletvekili seçimlerine göre oyunu kullanan seçmenler yüzde 15 oranında arttı.


Avusturya yüzde 17

Avusturya’da da 1 Kasım 2015 milletvekili seçimlerine göre daha fazla seçmen sandık başına gitti. Avusturya’da kayıtlı 108 bin 561 seçmenden oyunun kullananların sayısı 54 bin 937. Bu rakamla Avusturya’da 1 Kasım seçimlerine göre yüzde 17 oranında artış oldu. İngiltere, İsviçre, İtalya, Danimarka ve Bulgaristan gibi ülkelerde kısmen de olsa bir oy artışı yaşandı.Hollanda 252 bin 841 seçmenden sandık başına giden seçmen sayısı 123 bin 454. Hollanda’da kayıtlı seçmenin bir bölümü de Almanya’da oy kullandı.

Lüksemburg’da neden oy patlaması oldu?

YSK anayasa oylamasının yapılacağı referandum için yurt dışı seçmenin dilediği ülkede oy kullanabilmesinin yolunu açmıştı. Bu uygulama Lüksemburg’da oy patlamasına yol açtı. Lüksemburg’da kayıtlı seçmen sayısı 571 iken, bu ülkede sandıklara atılan oy sayısı ise 9 bin 729 oldu. Komşu ülkeler Fransa ve Almanya’da kayıtlı seçmenler kendilerine daha yakın olduğu gerekçesiyle oylarını Lüksemburg’da kullanmayı tercih etti.

Fransa ve Almanya’dan Lüksemburg’a gittiler

Komşu ülkeler Fransa ve Almanya’da kayıtlı olan seçmenler kendilerine daha yakın olduğu gerekçesiyle oylarını Lüksemburg’da kullanmayı tercih etti. Öte yandan Makedonya, Yunanistan, Kırgızistan ve Rusya gibi ülkelerde yaşayan seçmenler sandıklara fazla ilgi göstermedi. 1 Kasım 2015 seçimlerine göre ABD’de 100 bin 42 seçmenden 34 bin 522 seçmen oy kullandı, katılım yüzde 34 oldu. Kanada da ise 25 bin 422 seçmenin 12 bin 121’i oy kullandı, katılım ise yüzde 47.6 oldu. Rusya’da yüzde 43 ve Yunanistan’da da yüzde 30 oranında düşük oldu. Makedonya’da bu oran yüzde 50 daha düşük çıktı.

Rekor kırıldı


TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu ise halk oylamasına yurt dışından rekor katılımın gerçekleştiğini, 1 Kasım milletvekili seçimlerine kıyasla dış temsilciliklerdeki katılımda yüzde 14,33 artış olduğunu ve toplam seçmenin yaklaşık yüzde 47’sinin sandığa gittiğini söyledi.

Son referandum anketi: Evet mi Hayır mı önde?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.