ÖTV alınan ürünlerin listesini tartışmaya açmak gerek

ÖTV Kanunu’nun (IV) Sayılı Liste’sinde yer alan ve ağırlıklı beyaz eşya ürünleri için sıfır ÖTV uygulanması kararlaştırıldı.

ÖTV alınan ürünlerin listesinin tartışmaya açılması gerekli

KPMG Türkiye Vergi Bölümü Şirket Ortağı Emrah Akın, 3 Şubat-30 Nisan 2017 arasında uygulanması kararlaştırılan beyaz eşyada ÖTV ve mobilyada KDV indiriminin sonuçlarını değerlendirdi.

İndirimin iç piyasada canlanma yarattığını belirten Akın, süre uzatımının önemli mali ve makroekonomik sonuçları olabileceğini kaydetti, “Ancak üzerinden ÖTV alınan (IV) sayılı listenin de tartışmaya açılması gerekiyor” dedi.


Emrah Akın, 30 Nisan’dan itibaren Eylül sonuna kadar uzatılması kararlaştırılan ÖTV ve KDV indiriminin iki aylık sonuçlarını değerlendirdi. İndirimin henüz bütçeye tam yansımadığını vurgulayan Emrah Akın, süre uzatımı sayesinde yıl bazında etkili sonuçların görülebileceğini söyledi. Akın’ın dikkat çektiği başlıklar şöyle:

30 Nisan’a kadar uygulanmak üzere büro, mutfak, yatak odası vb. mobilyaların tesliminde KDV oranı yüzde 8’e düşürüldü.

Vergi gelirlerinin dörtte biri ÖTV’den

2016’da en çok vergi geliri 120,4 milyar TL ile ÖTV’den geldi. Yani 2016’da vergi gelirlerinin yüzde 26’dan fazlası tek başına ÖTV’den… Beyaz eşyaların da içinde yer aldığı ÖTV (IV) Sayılı Liste’den 2016’da tahsil edilen ÖTV ise 4,7 milyar TL. 2017 bütçesinde bu kalemden yüzde 13 civarında artışla 5,3 milyar TL ÖTV vergi geliri bekleniyor.

Amaç beyaz eşyada talebi öne çekmek

ÖTV

ÖTV oranındaki düşüşte beyaz eşya talebini ‘öne çekme’ amacının ağır bastığı görülüyor. Yani, ÖTV indirimiyle talebin bir miktar artacağını öngörsek bile bu eşyaların 2017 veya 2018’de olası toplam talebinde dramatik bir artış beklememek gerek.

Kısaca vergi indirimi yönünde atılan adımlar ve sonraki yıllara ilişkin talebin bir miktar 2017’ye yönelmesiyle birlikte, bu yıl bu indirimler nedeniyle bütçede kayda değer bir sıkıntı görme ihtimalimiz oldukça zayıf denilebilir.

Uygulamanın sonuçları açısından bakarsak, bir süredir iç talepte bir durgunluğun göze çarptığı söylenebilir. Bu adımlar da iç talepteki bu durgunluğu hedef alıyor. Sektör örgütlerinin açıklamalarından, ÖTV indiriminin beyaz eşya piyasasında ciddi hareketlenmeye yol açtığını görüyoruz.

Bu noktada, 2016 sonunda ciddi bir ÖTV rejimi değişikliği ile karşı karşıya kalan “otomotiv sektörünün” de önümüzdeki aylarda sıkıntıya girebileceğini ve hatta sektörde talebi canlandıracak “hurda teşviki” gibi önlemlerin de artık tartışılması gerektiğini de belirtmek gerekir. Bu noktada hurda teşviki, beyaz eşya ve mobilyada atılan adımlara benzer bir etkiyi otomotiv için yaratabilir.


İndirim sürecek

Beyaz eşya ve mobilyada ÖTV ve KDV indiriminin, iç talebin, kısa ve orta vadeli olarak arttırılması bağlamında etkili olduğunu söyleyebiliriz. Ancak toplam talepte artış yaratamadığınız sürece alınan önlemlerin etkisinin uzun vadeli olması da zorlaşıyor.

Nisan sonuna kadar uygulanması öngörülen vergi indirimlerinin, sürelerinin uzatılması bu yıl için çok değerli mali ve makroekonomik katkılar yaratacaktır; ancak bu noktada ÖTV’deki IV Sayılı Liste’yi de tartışmaya açmak gerek.

Listeyi tartışmak gerek

Dayanıklı Tüketim ve Diğer Mallar başlığı altındaki IV Sayılı Liste’yi birbirinden çok farklı ürünlerin yer aldığı bir “torba liste” olarak tanımlayabiliriz. Havyar, hayvan derisi, manikür/pedikür aleti, cep telefonu, tabanca, avize, kıymetli taşlardan yapılmış takı ve beyaz eşyalar gibi çok çeşitli ürün bu listeye göre vergileniyor.

ÖTV’nin temelde bir “tüketim kontrolü” vergisi olduğu düşünülürse bu ürünler aslında “lüks” tanımına girdikleri için vergilendirilmiş oluyorlar.

Buzdolabı, çamaşır yıkama/kurutma makinesi, fırın, bulaşık makinesi, su ısıtıcı, ütü, klima gibi toplumun kalkınma ölçüsünü belirleyen ürünlerden ÖTV almak, ÖTV’nin genel felsefesi ile çelişiyor.

Hızlı tüketim ürünleri konusunda durum daha da dramatik hale geliyor. Mevcut durumda, deodorantlar, tıraş köpükleri, tıraş öncesi ve sonrası ürünleri ile güneş kremleri gibi ürünler için ÖTV ödüyoruz.

Eylül sonuna kadar uzatılan ÖTV ve KDV indirimleri elbette iç ekonomik dinamizm için çok değerli; ancak hangi ürünlerden artık ÖTV alınmamalı konusunu da masaya yatırmanın zamanı gelmiş görünüyor.


2016’da toplam 120,4 milyar TL ÖTV tahsilatının sadece 4,7 milyar TL’lik kısmı IV Sayılı Liste’den geldi. Yani, yukarıda sayılan tüm ürünlerin listeden çıkarılması bile bütçe üzerinde kayda değer ciddi bir etki yapacakmış gibi görünmüyor.

Benzin ve motorine zam! Türkiye’de benzin neden pahalı?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.