Spor öncesi yapılması gereken sağlık kontrolleri nelerdir?

Spor yaparken hayatını kaybeden çocuk ve gençlerin sayısı, son yıllarda hızla artış gösteriyor.

Çocukların spor öncesi yaptırması gereken sağlık kontrolleri nelerdir?

Sağlık kontrolü olmaksızın, bilinçsizce yapılan sporun en büyük zararı ise kalbe oluyor. Yapılan araştırmalarda ani kardiyak ölümlerin çocuk-genç nüfus arasında 100 binde 1-6 arasında olduğu ve bu ölümlerin %25’inin egzersiz sırasında gerçekleştiği belirtiliyor.

Memorial Şişli Hastanesi Çocuk ve Genç Sporcu Sağlığı Merkezi’nden Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Naci Öner, çocukların spora başlamadan önce mutlaka yaptırması gereken sağlık kontrolleri hakkında ailelere önerilerde bulundu.


Her çocuk spor yapabilir

Günümüzde çocuklar arasında hızla yaygınlaşan hareketsiz yaşam ve abur-cubur tüketimi obezite ile sonuçlanmaktadır. Bu nedenle çocukları mutlaka spora yönlendirmek gerekmektedir.

Çocukların hemen hemen hepsi spor yapabilir ancak öncesinde çocuğun spor için gerçekten uygun olup olmadığı, hangi çocuğun hangi spor dalı ile ilgilenmesi gerektiği değerlendirilmelidir. Bu değerlendirme şu şekilde yapılır:

  • Pediatri uzmanı tarafından ilk muayene yapılır.
  • Pediatrik kardiyolog, çocukta eforla ilişkili göğüs ağrısı, açıklanamayan baygınlık, efor sonrası zorlu solunum, aşırı yorgunluk, üfürüm ve hipertansiyon olup olmadığını inceler.
  • Aileden iyi bir öykü alınması özellikle ailede ani kardiyak ölüm nedeniyle hayatını kaybeden bir yakınının olup olmadığı bilinmelidir.
  • Kardiyovasküler risk analizi sonrasında çocuk ortopedi uzmanı, diyetisyen, pedagog kontrolleri yapılarak en uygun egzersiz ve diyet programı belirlenir.

Elektrokardiyografi (EKG) ile ciddi kalp hastalıklarının teşhisi mümkün

EKG

Kalbi ilgilendiren bazı hastalıklar fizik muayene ile belli olabilir, bazıları içinse EKG yapılması gerekebilir. Elektrokardiyografi basit bir yöntem olarak görülse de değerlendirmesi büyük önem taşır; çünkü EKG cihazı ile teşhis edilebilen, ani kardiyak ölüme sebep olabilecek hastalıklar vardır.

Elektrokardiyografi sonrasında çocuğun kalbinin de morfolojik olarak sağlıklı olup olmadığı ekokardiyografi ile değerlendirilmelidir. Ekokardiyografi ile çocuk ve ergenlerde en çok ani kardiyak ölüme yol açan hipertrofik kardiyomiyopati gibi hastalıklar kolayca belirlenir.

Egzersizle gün yüzüne çıkan kalp hastalıkları var

Kalp hastalıklarının teşhisinde egzersiz (efor) testi önemli rol oynar. Vücut hareket halindeyken kalbin atım hacmi çok artar. Egzersizle oksijen tüketimi, kalp hızı ve kan basıncı da arttığından birçok hastalık görünür hale gelir.


Bu nedenle egzersiz sırasında olan değişimleri gözlemlemek için efor testi yaptırılmalıdır. Bu test çok önemli; çünkü ani kardiyak ölüm yapan bazı hastalıklar (katekolaminerjik polimorfik ventriküler taşikardi) sadece efor testi ile teşhis edilebilmektedir. Ritim bozuklukları, doğumsal kalp hastalıklarının bazı tipleri de eforla kötüleşme gösterebilir.

Grip olan çocuk spora iyileşene kadar ara vermeli

Erişkinler ve çocuklarda görülen kalp hastalıkları birbirinden farklılık gösterir. Çocuklarda sıklıkla doğumsal kalp hastalıkları görülür. Üstelik bu hastalıklar fetal eko ile bebek anne karnındayken bile teşhis edilebilmektedir.

Bunların yanı sıra 5–15 yaş arası çocuklarda sıklıkla görülen; kalp kası, kalp zarı ve kalbin iç yüzeyini etkileyen edinsel kalp hastalıkları da vardır. Bazı mikroorganizmaların kalpte ciddi sıkıntılara yol açabildiği unutulmamalıdır.

Örneğin ağır grip olan ve ilaç kullanan çocukların o dönem spora ara vermesi büyük önem taşır. Çünkü bu ilaçlar ve gribal enfeksiyonun kendisi kalp ritmini doğrudan etkileyebildiği için kötü sonuçlara yol açabilir.

Temel prensip; “Güvenli Spor Yapma” olmalı

Doğumsal kalp hastalığı olan, bu hastalık nedeniyle ameliyat olan çocuklar da spor yapabilir. Risk analizleri sonrasında egzersiz programında izometrik egzersiz ve izotonik egzersizlerin oranına karar verilir.

Böylece çocuğun hangi sporu, ne sıklıkla yapması gerektiği konusunda tavsiye alınır. Patlama tarzında efor yapamayacak kronik kalp hastalıklı çocuklar izometrik egzersizlerin daha çok yer aldığı jimnastik ya da pilates gibi sporlara yönlendirilebilir.


Burada en önemli kriter; değerlendirmelerin çocuk kardiyoloğu, ortopedist, diyetisyen ve psikolog eşliğinde yapılıp, çocuk için en doğru spora karar verilmesidir. Temel amaç, çocuklar arasında sporu yaygınlaştırmak olduğu kadar onları güvenli spora yönlendirmek de olmalıdır.

Sağlıklı çocuk gelişiminde sporun önemi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.