Suruç’ta yırtılmış mühürlü Hayır oyları bulundu

Suruç’ta bir inşaat içinde yırtılmış ‘Hayır’ oyları bulundu. Üzerinde mühür bulunan oy pusulalarının tamamı ‘Hayır’ oylarından oluşuyor.

Suruç'ta yırtılmış mühürlü Hayır oyları bulundu

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde bir inşaatın içinde üzerinde mühür bulunan ‘Hayır’ oyları çıktı. Toplu halde yırtılarak imha edildiği belirtilen ‘Hayır’ oylarıyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı. Suruç’ta resmi olmayan şaibeli sonuçlara göre ‘Hayır’ oyları % 50,8’lik oranla önde bitirmişti.

HDP’den Şanlıurfa Viranşehir’de blok evet oyu iddiası

HDP, Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesi kırsalında 60 sandıktan 13 bin 67 adet “evet” oyuna karşılık sadece 58 “hayır” oyu çıktığını belirtti ve AK Parti’nin blok oy kullandırdığını öne sürdü.


Suruç'ta bir inşaatta bulunan mühürlü ve yırtılmış Hayır oyları fotoğraflanarak belgelendi
Suruç’ta bir inşaatta bulunan mühürlü ve yırtılmış Hayır oyları fotoğraflanarak belgelendi

60 mahallede blok Evet oyu kullanıldığı iddia ediliyor

Sandık ihlallerini açığa çıkarmak için yaptıkları çalışma sonucu paylaşan HDP Seçim Komisyonu Sözcüsü Rıdvan Yavuz, belediyesine kayyum atanan ve 46 bin 663 “evet”e karşılık 33 bin 261 “hayır” çıkan Viranşehir ilçesini örnek vererek kırsal mahallelerin yaklaşık yarısında blok oy kullanıldığını söyledi.


Viranşehir İlçe Seçim Kurulu’ndan aldıkları tutanakları gösteren Yavuz, “Viranşehir’de 96 bin 539 seçmen var. Kullanılan oy 81 bin 359, geçerli oy sayısı 79 bin 931, geçersiz oy sayısı bin 428. Kırsal mahallelere baktığımızda 136 kırsal mahallesi var. Bunların 60’ında blok oy kullanıldığı görülüyor. Bu sandıklarda ‘evet’ oyu 13 bin 67, çıkan ‘hayır’ oyu ise 58” dedi.

İmzalar tek elden

Geçerli olan 79 bin 931 oyun 13 bin 67’sinin blok kullanıldığını söyleyen Yavuz şöyle devam etti: “Bu şunu gösteriyor. AK Parti’nin tankı, topu, polisiyle, muhtara baskısıyla, tek elden tek bir kişinin imzasıyla yapılan bir oylama bu. Bu mahallelerin tamamında ‘hayır’ ya 0 ya da 1-2 oyda kalmış. 600 seçmenden 600’ü de ‘evet’ demiş. Bu durum Urfa’nın bütün ilçelerinde söz konusu. Hatta Viranşehir’den daha vahim kırsal mahallerin olduğunu görüyoruz. Bunlar Harran ve Akçakale.”


YSK’ya çağrıda bulunan Yavuz, kırsal mahallelerde kullanılan oyların blok oy olduğunu anlamak için imza tutanaklarından kendilerinin belirleyeceği bir kişinin krminal incelemeye tabi tutulmasını isteyen Yavuz, “Bir örnek vermek istiyorum 403 ‘evet’e karşılık ‘hayır’ sayısı 1. Buradaki imzalar incelendiği vakit, imzaların kaç kişi tarafından atıldığı net bir şekilde ortaya çıkacaktır. Bunlardan 1 ya da 2 kişinin kaç kişi yerine imza attığını göreceksiniz” dedi.

Mühürsüz oy pusulası kanuna uygun mu? 98. madde ne diyor?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.