Türkiye dil öğrenmede en istekli ve iddialı ülke

Dünyanın en büyük sosyal dil öğrenme ağı, dünya çapındaki dil öğrenen topluluklarıyla yıllık dil öğrenimi araştırması gerçekleştirdi.

Türkiye dil öğrenmede en istekli ve iddialı ülke

Sonuçlar, Türkiye’deki kullanıcıların dünyada yabancı dil öğrenmeye en hevesli toplum olduğunu gösterdi. Araştırmaya göre Türkiye’de kullanıcılar, kendilerini yabancı dil öğrenmeye adayarak bugüne kadar ortalama 28 saati busuu’da bilgisayar ve akıllı telefonlar üzerinden dil öğrenerek geçirdiler. Bu ortalama ile Türkiye, Almanya ve İtalya’yı da geçerek dünyada ilk sıraya çıktı.

Yüzde 67’si İngilizce öğreniyor

Araştırma sonuçlarına göre; Türkiye’de dil öğrenenler daha eğitimli ve %60’ı 35 yaşın altında olmak üzere diğer ülkelerden daha genç. Türkler arasında İngilizce en çok öğrenilen dil olma özelliğini taşıyor; araştırmaya katılan kişilerin % 67’si İngilizce öğreniyor. İkinci sırada Almanca ve İspanyolca yer alıyor. Çoğunluk kariyer fırsatını geliştirmek için dil öğreniyor.


Evde ve akşamları çalışıyorlar

Bir dil öğrenme aracı seçerken, kullanıcılar için en önemlisi hap gibi kolay öğrenilen küçük dersler. Türk kullanıcılar, vakitleri olduğu müddetçe, çoğunlukla evde, tercihen sabahları veya akşamları dil öğreniyorlar.


‘Anlıyoruz ama konuşamıyoruz’

ingilizce

Araştırma Türkiye’de kullanıcıların yabancı dili anladıklarını ancak konuşamadıklarını gösteriyor. Ankete katılanların %58’i yabancı dili okuyabildiklerini veya anlayabildiklerini, %20’si ise konuşabildiğini belirtiyor.

busuu’nun CEO’su ve Kurucusu Bernhard Niesner konuyla ilgili şunları söylüyor: “Global topluluğumuz her zaman busuu’nun merkezinde oldu. Dünyanın dört bir yanındaki dil öğrenen kişilere öğrenmesini, ilerlemesini ve hedeflerine ulaşmasını sağladığımızı görmek beni çok gururlandırıyor. Türkiye bizim için önemli bir pazar ve biz Türk kullanıcılarımıza harika bir dil öğrenme deneyimi sunmaya odaklandık.”


Çok yeni olarak toplumdaki ana dil konuşanlarla yazma ve konuşma pratiğini sağlayan yeni bir “Sohbet” özelliği başlatıldı. Konuşma/sohbet özelliği dil öğrenenlere kelime eğiticisi, uygulamadaki çevrimdışı mod ve resmi McGraw-Hill Eğitim sertifikaları gibi mevcut özelliklerin yanı sıra dil becerilerini geliştirmek için çeşitli araçlar sunuyor.

Araştırma sonuçları:

  • Erkekler daha istekli: Dil öğrenenlerin yüzde 52’si erkek yüzde 48’i ise kadın.
  • En çok İngilizce öğreniliyor: Türkiye’de en çok öğrenilen dillerin başında yüzde 67 ile İngilizce geliyor. Bu dili İspanyolca, Almanca, İtalyanca ve Fransızca takip ediyor.
  • Kolay yoldan öğreniyor: Katılımcılar ‘Neden busuu kullanıyorsun?’ sorusuna ‘Kısa ve kolay anlaşılır cevaplar için’ cevabını veriyor.
  • Dili kariyer için istiyorlar: Katılımcıların yüzde 54’ü yabancı dili kariyer fırsatı için öğrendiğini söylüyor. Yüzde 24’ü ise seyahat ederken sohbet etmek için istiyor.
  • Dil öğrenme programı kullanılıyor: Yüzde 87’si düzenli olarak kullandığı bir dil öğrenme programı olduğunu söylerken yüzde 13’ü zamanı oldukça çalıştığını belirtiyor.
  • Yüzde 92’si evde çalışıyor: Katılımcıların yüzde 92’si evde, yüzde 4’ü ise işte yabancı dil çalıştığını söylüyor.
  • En çok akşamları konuşuyoruz: En çok akşam saat 21:00-24:00 ve sabah 09:00-12:00 saatleri arasında yabancı dil çalışılıyor.
  • Yarısı bilgisayardan öğreniyor: Yabancı dil öğrenenlerin yüzde 52’si bilgisayar, yüzde 45’i ise cep telefonu üzerinden çalışıyor.

İngilizce konuşabiliyor musunuz? 10 soruda kendinizi test edin


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.