Çoğu kişinin korkulu rüyasıdır acil iniş vakası. Uçuş sırasında yolunda gitmeyen pek çok unsur sebebiyle acil iniş yaşanabilir.
Peki ama bu acil iniş nedir? Hangi durumlarda acil iniş yapılır? Acil iniş, uçağın operasyonuna müdahale eden veya en yakın havalimanına saptırmayı gerektiren, ani tıbbi acil durumları içeren bir krize yanıt olarak uçağın iniş yapmasına denir.
Bunların kimileri planlıdır, kimileri ise plansız olarak gelişir ve acil iniş vakası planlı ve plansız olmak üzere iki ana başlıkta incelenir.
Zorunlu iniş
Zorunlu iniş uçağın teknik problemlerden dolayı iniş yapmak zorunda kalmasından kaynaklanır. Zaten pek çok kişi için de en korkutucu olanı budur. Nitekim bu teknik problemler kimi zaman size yansıtılandan daha büyük bir önem taşıyabilir.
Kimi zaman ise söz konusu problemler ziyadesiyle küçük ve endişe yaratmayacak durumlardır.
Her şeyden önce büyük bir sistem hatası oluştuğunda veya oluşmak üzereyse her nerede olursa olsun, mümkün olan en kısa sürede uçağın iniş yapması gerekmektedir.
Söz konusu hata motorlar, hidrolik veya iniş takımı gibi hayati sistemlerin arızalanmasından veya o anda yaşanan bir olay sebebiyle hasar görmesinden kaynaklanabilir. Böyle durumlarda elbette pist gereklidir; ancak mevcut olmadığı durumlarda en uygun ortam belirlenir ve bu ortamda iniş yapılır.
Pilot, yolcuların yaralanma veya ölüm olasılığını en aza indirecek şekilde bu işlemi gerçekleştirmeye çalışmalıdır. Pilot potansiyel bir iniş yerini ne kadar çabuk bulur ve incelerse, kötüleşen hava koşullarını, bozulan hava durumunu veya diğer faktörleri kontrol altında tutma şansı da o kadar fazla olur
Bir diğer zorunlu iniş ise yalnızca suyun/denizin üzerine yapılan inişlerdir. Uçak, suyun yüzeyiyle temas ettikten sonra o an batabilir ya da saatlerce yüzebilir. Bu hasara bağlı olarak gelişmektedir. Böyle durumlarda kabin ekiplerinin yönlendirmelerini dinlemek gerekir.
İhtiyatlı iniş
İhtiyatlı iniş, uçuş sırasında beklenmedik değişikliklerden ya da acil durumlardan kaynaklanır. Genelde planlıdır. Söz konusu değişiklik ve durumlar uçakta meydana gelen sorunlar kaynaklı olabileceği gibi yolcuların ihtiyaç duyabileceği tıbbi bir yardım veya güvenlik sebebiyle alınan bir tedbiri de kapsayabilir.
Büyük uçaklarda birden fazla motor ve yedek sistem bulunur, bu nedenle zorunlu inişler onlar için oldukça nadirdir, ancak bazı önemli olanlar meydana gelmiştir.
Yakıt durumu, motor arızaları ve meteoroloji de acil inişlere sebep olmaktadır. Havacılık tarihinin, en büyük ve en küçük, kahramanca ve utanç verici, usta ve adil şanslı uçaklarının tarihe geçmiş inişlerinin bir kaçı şunlardır:
Ünlü bir örnek olan Gimli Glider’ın, 23 Haziran 1983’te uçuş sırasında yakıtı tükenmiş ve Gimli, Manitoba, Kanada’da güvenli bir iniş yapmıştır.
Haziran 1982’de, Kuala Lumpur’dan Perth’e giden bir Boeing 747 yolcu gemisi olan British Airways Flight 9, volkanik bir kül bulutunun ortasında kalması sonucunda dört motorun hepsinde güç kaybetmiş ve bunlardan üçü daha sonra kurtarılmış ve sonuçta Cakarta’ya dönülmüştür. Kaynak: gezimanya.com