Son dönemde giderek popüler hale gelmiş ve sanal alemde adından sıkça sözünü ettiren E-Spor nedir? Bir spor aktivitesi, hem elektronik araçlara hem de spor özelliğine nasıl sahip olabilir?
E-spor nedir?
Özellikle son birkaç yılda popülerliği artmış ve sanal dünyada sıkça sözü geçen “e-spor” nedir? Bir eylem hem elektronik araçlara hem de spor özelliğine nasıl sahip olabilir? Sanılmasın ki kucaklarımıza dizüstü bilgisayarlarımızı alıp koşmaktan ya da cep telefonlarımızı en uzağa kimin fırlatacağı gibi yarışmalar sanılmasın.
E-spor, yani elektronik spor genellikle profesyonel oyuncuların içerisinde bulunduğu kimi bilgisayar ya da konsol oyunlarının yer aldığı bir spor dalıdır. 2020 tarihinde olimpiyatlar kategorisine taşınmak istediğinden dolayı artık spor olarak görülmektedir.
Dünyaca ünlenmiş League of Legends, Hearthstone, Starcraft, Fifa, Dota2, Counter-Strike, Minecraft gibi oyunları sevenlerin birbirleriyle mücadele edebileceği bir platform sunmaktadır. Son dönemlerde bahsi geçen oyunlardan sadece League of Legends‘ın düzenlemiş olduğu Dünya Şampiyonasını 8 milyon izleyici takip etmiştir. Ayrıca Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe gibi büyük spor kulüpleri de e-spor macerasına atılmış durumdadırlar.
Bilgisayar ya da konsol oyunlarının şiddet ve olumsuz örnek içerdiği yönünde tartışmalar elbette su götürmez bir gerçektir ancak etraflıca bir değerlendirmeden sonra Box, Kick-Box ve benzeri spor dallarının da şiddet içerdiğini ve buralarda sporcuların gerçek anlamda birbirlerine fiziksel zarar verdiğini düşündüğümüzde, sanal ortamda birilerine zarar vermek daha masum gözüküyor. Eğer gerçeği yansıttığı için bir yasaklama söz konusu olacaksa, gerçekliği daha zararsız kılmaya çalışmak daha mantıklı değil midir?
Twitch
Oyun severlerin birbirleriyle rahatça buluşabileceği bir platformdur twitch. Yine son dönemlerde popülerliği artmış, oyun severleri buluşturmuş, kimi oyunculara ders niteliğinde yayınlar yaparken kimi oyuncular için sadece eğlence aracı olmuş bir yayın organıdır. Bu platform sayesinde sevdiğiniz bir oyunu hem oynayabilir hem ortak noktanızın olduğu diğer insanlara ulaşabilir hem de eğlenceli biçimde zaman geçirebilirsiniz. Üstelik platformda herhangi bir yayını izlemek ücretsizdir.
Tabi ki interneti her insanın kullanabileceğini ve iyi-kötü niyetli insanlarla karşılaşma şansınızın da yüksek olduğunu bilmelisiniz. Bunun için doğru yayınları bulmak sizin elinizde.(Yazımın sonunda sizlere birkaç yayıncı önereceğim.) Twitch sayesine sadece popüler oyunları değil zamanın biraz da olsa gerisinde kalan ya da ününün bir kısmını diğer oyunlara kaptıran bir çok yayını da takip edebilirsiniz. Buna örnek olarak World of Warcraft, Smite ve çocukluğumuzun kahramanı Super Mario gelebilir. Twitch sayesinde hem kendi dilinizde kanalları takip edip hoş sohbetlere katılabilir hem diğer dillerdeki yayıncıların kanallarını takip edip, yayıncılarla direkt iletişim kurarak dilinizi geliştirebilirsiniz.
Özetle; Minecraft gibi oyunlar yaratıcılığımızı inanılmaz ölçüde geliştirebileceğimiz, World of Warcraft hayal dünyamızı tahminlerimizin ötesine taşıyabileceğimiz, MOBA oyunlar ile (Dota2, League of Legends, Smite vb.) hem bizleri takım çalışmasına iten hem de tepki sürelerimizi geliştiren oyunların başlıcalarıdır.
Eğer World of Warcraft gibi bir dünyayı merak ediyor ve hayal gücünüzü genişletmek istiyorsanız bunun için size önereceğim en doğru kanal. Gerek saygısı gerek sevgisiyle her daim bir ağabey sıcaklığıyla ve muhteşem bilgisiyle ayaklarınızı birkaç saatlik bile olsa bu dünyadan kesecektir. Aynı zamanda Hearthstone ve Skyrim yayınlarıyla da eğlenceli saatlerini paylaşmaktadır.
Hearthstone gibi oyunlar seviyorsanız ve korsan temaları hoşunuza gidiyorsa önereceğim kanal. Yine saygıyı asla elden bırakmayan “Tayfa” hem güler yüzleri hem de hoş sohbetleriyle size güzel bir yayın sunacaktır.
Unutmayın ki “Gamers don’t die. They Respawns”
Ön yargıların dışına çıkmak
Bilgisayar ve konsol oyunları 90’lı yıllardan itibaren hayatımıza girmiş ve son yıllarda etkisini giderek artırmış, hemen her evde belirli yaş gruplarına hitap eden yeni oyunlar türemiş durumdadır. Kimi aileler için çocuklarını olumsuz yönde etkilediği düşünülen oyunlar, sosyalliği olumsuz yönde etkilediği gerekçesiyle çocuk yaş grupları için bir yasak durumuna gelmiştir. Ancak bilgisayar ya da konsol oyunları, ön yargıların dışında zihinsel ve bedensel gelişime katkıda bulunmaktadır.