BTK’dan Adil Kullanım Kotası’na ek ücret açıklaması

İnternet sağlayıcılarının kotanın aşılmasının ardından parayla GB (gigabyte) satacakları tarifeleri piyasaya sürmeleri tepki çekti. BTK’dan açıklama geldi. Ardından Turkcell kotayı kaldırdı. İşte detaylar…

BTK'dan Adil Kullanım Kotası'na ek ücret açıklaması

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından düzenlenen yeni uygulamaya göre saat 02.00 – 08.00 arası indirilen veriler internet kullanıcılarının kotasından sayılmayacak. Ancak kotayı aşan kullanıcıya ek tarife ücretlendirmeleri açıklanmaya başladı.

Bu tarifelere göre yeni abonelere, AKN sunulmayacak ve kotalarının bitmesi durumunda GB başına ücret ödemeye başlayacak. Örneğin; 35 GB’lık bir paket alan kullanıcı, bu limiti geçtiğinde hızı düşmeyecek, ama GB başına ödeme yapacak. Örneğin Uydunet’in tarifesine göre aylık 100 GB ek kota kullanan vatandaş, mevcut paketine ek olarak 200 TL ekstra ödeme yapmak zorunda kalacak.


BTK’dan Adil Kullanım Kotası açıklaması

Söz konusu ücretlerin yeni aboneler için geçerli olduğunu belirten BTK yetkilileri şu açıklamayı yaptı:

“Mevcut aboneler kesinlikle hiçbir şekilde ekstra ücretlendirilemez. Aynı zamanda AKN iyileştirmesi kapsamında önceki dönemlere göre daha hızlı bağlantı ve gece 02.00 ile 08.00 arası AKN sınırlaması olmadan kullanım sunulacak. Şu anda kullanıcılar yeni düzenlemenin tadını çıkarsınlar. Operatörler herhangi bir regülasyon zorlaması olmadığı halde, limitsiz ve AKN’siz paketler sunmaya başladılar”

Turkcell AKK’da geri adım mı attı?

Turkcell‘den Adil Kullanım Kotası (AKK) aşımında ekstra ücretlendirme yapılacağına dair hususta yapılan açıklamada “1 GB için ekstra ücret talep edilmesi şeklinde bir karar ya da uygulama bulunmamaktadır” denildi. Açıklamada hem Fiber hem xDSL’de 02.00-08.00 saatleri arasında gerçekleştirilen internet kullanımlarının AKK’ye dahil edilmeyeceği bildirildi.

Turkcell’in yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bilindiği üzere Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 1 Mayıs 2017 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere AKK’ya tabi olan tüm internet (Fiber ve xDSL) paketlerinde değişikliğe gidilmesine karar vermiştir. BTK’nın bu kararında, AKK geçildikten sonra dahi internet kullanıcılarının minimum veri indirme hızlarının, bulundukları tarifeye/pakete göre kademeli olarak belirleneceği ifade edilmiştir. Turkcell olarak sunduğumuz paketlerimizde, sosyal medya ve internetteki haberlerde yer aldığı gibiBTK’nın yeni mevzuatına göre belirlenen hız kademelerigeçildikten sonra tüketilen her 1 GB için ekstra ücret talep edilmesi şeklinde bir karar ya da uygulama bulunmamaktadır.

Türksat Uydunet’in fiyatları can yakıyor

Uydunet BTK’nın kararının ardından yeni tarifesini yayınladı. GB başına 2 TL ödeneceği belirtilen Türksat Uydunet’in yeni tarife tablosunda fiyatlar can yakıyor. Öyle ki adil kullanım kotasını aşan internet kullanıcıları 129 TL’den 649 TL’ye kadar ücretlendirilecek. İnternet kullanıcıları sosyal medyada Uydunet’in tarifesine isyan etmiş durumda. Şikayetlerin yapıldığı BTK’nın bu konuda nasıl bir adım atacağı merakla bekleniyor.

Uydunet, kotalı müşteriler için aşağıdaki tarifeyi uygulayacak:

Uydunet'in dudak uçuklatan tarifesi fiyatlar akk adil kullanım kotası btk

Uydunet’ten son açıklama:

Türksat Uydunet, BTK’nın 1 Mayıs uygulamasının ardından yaptığı açıklamada, ek tarife ücretlerinden yalnızca kotalı tarifeleri kullanan abonelerin etkileneceğini, taahhütlü abonelerin etkilenmeyeceğini duyurdu. Kotalı tarifelerdeki aboneler için GB başına 3 TL alınan ücretin 2 TL’ye indirildiği vurgulandı. Ayrıca ekosınırsız pakette taahhütlü bulunan abonelerin AKN dolunca internet hızlarında yükseltme yapıldığı açıklandı.

İşte Türksat Uydunet’ten yapılan o açıklama: 

“AKN’li Eko-sınırsız tarifelerindeki ve eski ismiyle Eko-sınırsız tarifelerdeki müşterilerimizin, 02:00 – 08:00 saatleri arasındaki internet kullanımları AKN’ ye dahil edilmeyecektir, ayrıca AKN’nin aşılıp aşılmadığına bakılmaksızın söz konusu zaman dilimlerinde AKN sonrası indirme hızı kısıtları uygulanmayacaktır.

AKN’li Eko-sınırsız tarifesindeki ve eski ismiyle Eko-sınırsız tarifesindeki müşterilerimizin ay içerisinde AKN’leri dolduktan sonra indirme hızları aşağıdaki tabloya göre düzenlenecektir. Örneğin 25 Mbps’ye kadar AKN’li Ekosınırsız tarifesindeki bir müşterimiz AKN’yi aştıktan sonra indirme hızı 16 Mbps’ye kadar hızına düşecektir.

Hız (Mbps ve üzeri) AKN Sonrası (Mbps ve üzeri)
                 10                             5
                 20                             8
                 24                             8
                 25                            16
                 50                            16
                100                            24

Taahhütlü abonelerimiz, taahhüt bitimlerinde dilerse kampanyasız tarife ücreti ile tarifelerini 31.12.2018 tarihine kadar kullanmaya devam edebilirler. Kampanyasız tarife ücretleri ile ilgili Süresi Biten Tarifeler sayfasından bilgi alınabilecektir.”


TurkNet revaçta! Kota uygulamasını ücretsiz olarak kaldırdı

Alternatif telekom operatörü TurkNet, kendi aktif altyapısındaki müşterileri için AKN uygulamasını ücretsiz olarak kaldırdı. Şirket, 150 GB AKN limitsiz internet, 100 mbps’ye kadar hız, ayda 1000 dakika telefon görüşmesini bir arada 59.99 TL’ye taahhütsüz sunuyor. Bu özellikleriyle hıza ve sunduğu hizmete göre en iyi fiyatı TurkNet veriyor. Üstelik ek GB ücretleri de yok.

Doping 44.90 TL’den başlıyor

Millenicom’un alternatif sabit internet sağlayıcısı Doping, ‘Aile Boyu Hızlı İnternet Kampanyası’nda hız limitini ve AKN’yi kaldırdı. Saat 01.00–19.00 arasında altyapının desteklediği en yüksek hızda AKN’siz internet 100 mbps’ye kadar 44.90 TL’den başlayan fiyatla sunuluyor.

Mobil için asgari hız 128 kbit/s

BTK tarafından alınan kararla AKK sonrası veri indirme hızı mobil internet için asgari 128 Kbit/s olarak belirlendi. Mobildeki bu düzenleme 1 Mart’ta uygulanmaya başlandı.

Sabit genişbant internet hizmetinde ise AKK’li tüm paketlerde, indirme hızı tek bir değer olarak 3 Mbit/sn şeklinde uygulanmakta iken, yapılan düzenlemeyle paket hızına göre farklılaşan AKK sonrası indirme hızları belirlendi.

AKK sonrası indirme hızları btk

Buna göre, 16 Mbit/s hızında AKK’li paketi bulunan bir abone, AKK veri miktarına ulaştığında indirme hızı asgari 5 Mbit/s olacak ve abone bu hızda fatura dönemi sonuna kadar internet hizmeti alabilecek. AKK uygulaması, 31 Aralık 2018’de tamamen kaldırılacak.

Türk Telekom TTNET’ten açıklama:

“Adil Kullanım Noktası (AKN); paketinizde yer alan aylık download (indirme) %100’e ulaşılması halinde, ayın geri kalan günlerinde internet erişim hızının düşürülmesini ifade etmektedir. Bu uygulama şebeke kaynaklarından tüm kullanıcıların aynı kalitede hizmet alabilmesini amaçlamaktadır.

Bulunulan ay içinde AKN’nin aşılmaması durumunda erişim hızında herhangi bir değişiklik olmayacaktır.

Adil kullanım noktanız %100’e ulaştığında AKN sonrası hız, seçtiğiniz paketin bağlantı hızına göre, tablodaki gibi değişmektedir.

Bağlantı Hızı AKN Sonrası Hız
4 Mbps’ye Kadar 3 Mbps’ye Kadar
6 Mbps’ye Kadar 3 Mbps’ye Kadar
8 Mbps’ye Kadar 3 Mbps’ye Kadar
12 Mbps’ye Kadar 5 Mbps’ye Kadar
15 Mbps’ye Kadar 5 Mbps’ye Kadar
16 Mbps’ye Kadar 5 Mbps’ye Kadar
20 Mbps’ye Kadar 8 Mbps’ye Kadar
24 Mbps’ye Kadar 8 Mbps’ye Kadar
25 Mbps’ye Kadar 16 Mbps’ye Kadar
32 Mbps’ye Kadar 16 Mbps’ye Kadar
35 Mbps’ye Kadar 16 Mbps’ye Kadar
40 Mbps’ye Kadar 16 Mbps’ye Kadar
50 Mbps’ye Kadar 16 Mbps’ye Kadar
60 Mbps’ye Kadar 24 Mbps’ye Kadar
100 Mbps’ye Kadar 24 Mbps’ye Kadar
1000 Mbps’ye Kadar 64 Mbps’ye Kadar

Her yeni aya girildiğinde, pakete ait AKN uygulaması öncesi hattın desteklediği hız, tekrar aynı bağlantı hızı ile sağlanacaktır.

Kotalı paketler olan; NET4, NET6, NET12, Fibernet6, Fibernet12, Hipernet6, Hipernet12, Ultranet16 paketlerinde kota aşım sonrasında 25 GB’a kadar pakete ait hızda değişiklik olmayacaktır. 25 GB’ın aşımı sonrasında kullanım hızı en fazla 3 Mbps olacak şekilde revize edilmektedir.

HAZIRNET ve 1Mbps hızındaki paketler için AKN aşıldığında kullanım hızı 256 kbps olarak revize edilmektedir.


02:00 ile 08:00 arasında yapılan kullanımlar AKN’ye dahil edilmeyecektir. Aynı zamanda AKN’nin %100 aşması durumunda bu saatler arasında hız düşümünden etkilenilmemektedir.”

Uydunet’in AKK’de 649 TL ek tarife ücreti isyan ettirdi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.