Emeklilik yaşı 72’ye mi çıkacak? Müezzinoğlu’ndan açıklama

Emeklilik yaşıyla ilgili konuşan Müezzinoğlu, gelişmiş ülkelerde emeklilik yaşının 72 olduğunu, Türkiye’de ise 52 olduğunu ifade ederek bu sistemin sürdürülemeyeceğini söyledi. Ancak OECD ülkelerinde emeklilik yaş ortalaması Bakan’ın söyledikleriyle çelişiyor.

Emeklilik yaşı 72’ye mi çıkacak? Müezzinoğlu'ndan açıklama

Katıldığı canlı yayın programında gündeme dair soruları yanıtlayan Bakan Müezzinoğlu, kıdem tazminatı ile ilgili hazırlanan düzenlemenin yarın bakanlar kuruluna sunulacağını da açıkladı. Mehmet Müezzinoğlu’nun konuşmasından satır başları:

Emeklilik yaşı 52

“Gelişmiş ülkelerde ortalama emeklilik yaşı 72 bizde daha yeni 52 oldu. Bu ülkeler emeklisine 17 yıl maaş öderken biz 27 yıl maaş ödüyoruz.


Bunu yapmak istersek gençlerden alarak devam edebiliriz. Bu sistemi sürdüremeyiz. Genç nüfusun çalışma geleceği için emekli yaşını düzenliyoruz.

65’ten önce emekli olan tek bir ülke yok

65 yaşından önce emeklilik olan tek bir ülke yok. Almanya şuanda 67’yi tartışıyor. 2036 yılında kadınlar 58, erkeklerde 60’dan önce emekli olamayacaklar. Biz ortalama 52 olan emekli olma yaşını daha yukarı çıkarmamız gerekiyor. Biz bugün yaşa takılmayı kaldırsak bütçeye 450 milyara mal oluyor.

Diğer ülkelerde emeklilik yaşı ne durumda?


OECD ülkelerinde emeklilik yaşı ortalaması erkeklerde 65, kadınlarda 63. İşte diğer ülkelerde emeklilik yaşları:

ülkelere göre emeklilik yaşı oecd ülkeleri

Yeni Havalimanında 1453 kamyon ile rekor denemesi


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.