Engelli istihdamında örnek proje: İş’te Ben

Kadıköy Belediyesi Engelsiz Sosyal Hizmet Merkezi’nin destekli istihdam ve iş koçluğuyla yürüttüğü “İş’te Ben” projesi ile 22 yaşındaki Otizmli Doğukan Kurt artık bir iş sahibi.

Engelli istihdamında örnek proje: "İş'te Ben"

Kadıköy Belediyesi Engelsiz Sosyal Hizmet Merkezi tarafından Destekli İstihdam ve İş Koçluğu modelinin yaygınlaştırılması ve uygulanabilirliğini gösterebilmek amacıyla 2016 yılında “İşte Ben” adlı proje başlatıldı. Bu proje ile 22 yaşındaki Otizmli Doğukan Kurt Aralık ayından bu yana Göztepe Medical Park Hastanesinde Ana Depo Görevlisi olarak çalışıyor.

Kadıköy Belediyesi Engelsiz Sosyal Hizmet Merkezi İstihdam birimi çalışanlarının aldığı eğitimler sonrasında uygulamaya konulan “İş’te Ben” adlı proje ile Kadıköy Belediyesi Engelsiz Sosyal Hizmet Merkezi İstihdam birimine başvuran otizmli bireylerle çalışılmaya başlandı.


Destekli İstihdam ve İş Koçluğu projesi ile öncelikle işe girecek adaylar ön eğitime alındı. Eğitimin amacı ise iş yerinin kurallarını öğretmek, kurallar nedir, nasıl iletişim kurulacak gibi bir takım işyeri eğitimleri vermek.

Kadıköy Belediyesi bünyesinde çalışan firmalarda adaylar için “İş Başı Eğitimleri” yapıldı. İş koçları ile belirli günlerde işe giden adaylar bire bir işyerinde çalışma eğitimi aldılar.

Kadıköy Belediyesi Engelsiz Sosyal Hizmet Merkezi İstihdam birimi çalışanları, firmaların İnsan Kaynakları, Halkla İlişkiler birimleriyle yaptıkları görüşmeler doğrultusunda “Destekli İstihdam ve İş Koçluğu Projesi”ni anlattılar. Proje kapsamında Göztepe Medical Park Hastanesi ile çalışılmaya başlandı.

Hastaneye “Destekli İstihdam ve İş Koçluğu” eğitimi veren Kadıköy Belediyesi Engelsiz Sosyal Hizmet Merkezi; Otizm Nedir , Otizmle birlikte olmak ne demektir ve bu destekli istihdamın engelli istihdamının birey ve ülke açısından anlamı nedir konularını anlattılar. Proje ile 22 yaşındaki Otizimli Doğukan Kurt Göztepe Medical Park Hastanesi’nde Satın Alma Müdürlüğü Ana Depo Görevlisi olarak çalışmaya başladı.


“İş’te Ben” Projesi

istihdam

Kadıköy Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü’ne bağlı olarak Engelsiz Sosyal Hizmet Merkezi’nde birim sorumlusu olarak çalışan Demet Gülaldı ” Kadıköy Belediyesi bir yerel yönetim olarak “Destekli İstihdam ve İş Koçluğu” modelini ülkemizde yaygınlaştırılması ve uygulanabilirliğini gösterebilmek amacıyla otizmde istihdamla ilgili bu projeye başladık” dedi.

Gülaldı; “Projemizin ismi “İşte Ben”. Firmalara “Destekli İstihdam ve İş Koçluğu” projesini anlattık. Bunların içerisinde bir Sağlık Kuruluşu Göztepe Medical Park “biz bunu yapabiliriz” dedi.

Adayımızın iş yerinde yapacağı işin tüm adımlarını belirledik, iş arkadaşlarına eğitim verdik ve onlara çalışacağı otizmli bireyi çok ayrıntılı anlattık burada aile de bize çok destek oldu. Bütün bir gününü biz planladık ve oradaki iş arkadaşlarına anlattık.

Sonrasında Doğukan’ı işyeriyle tanıştırdık. Bütün özlük haklarıyla işe girişi yapıldı. Doğukan artık oranın bir çalışanı oldu. Biz iş koçu olarak 1 aya yakın bir süre onunla aynı ortamda bulunduk. Çünkü ona ve diğer çalışanlara destek vermemiz gerekiyordu. İşi öğretirken biz yanında bulunduk.

Bütün çalışanlar Doğukan’ı çok benimsediler. Öncesinde bizde bütün özelliklerini ortaya koyduğumuz için çok güzel bir kabullenme süreci yaşandı. Biz 6 aylık bir destek süreci düşünürken 1 ayda bitirmeye karar verdik çünkü artık orada bize ihtiyaç olmadı.” dedi.

“Bir işi olmasını çok arzu ediyordum”

istihdam


Doğukan Kurt’un annesi Filiz Kurt “İş arayışımız sürekli devam ediyordu etrafımızdaki herkese haberler bırakmıştık. Bir aile dostumuz sayesinde Kadıköy Belediyesi’nin istihdam bürosundan haberdar olduk. Orada yaptığımız görüşmede çalışanlarla çok güzel bir enerji yakaladık aynı dili konuşuyorduk. Kendimi onlara çok yakın hissettim. Doğukan’ı gördüklerinde onlarda bu işe çok uygun olduklarını böyle bir projeye dahil olabileceğimizi söylediler. 10 yaşındayken bir işi olmasını arzu ediyordum. Ama bu benim için hayaldi. Asıl hedefimiz onunda hepimiz gibi bir işi olması sabah gidecek bir yeri olması bizim açımızdan çok önemliydi”dedi.

Sosyal Yaşam Evi: Kadıköy Belediyesi’nin 65 yaş üstü hizmetleri


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.