Göçmen kuşların tehlikeli yolculukları

Göçmen kuşlar, tüm canlıların ortak yuvası dünyanın sağlıklı olup olmadığının önemli bir göstergesi.

Göçmen kuşların tehlikeli yolculukları

Bu sene 10 Mayıs tarihinde gerçekleşen Dünya Göçmen Kuşlar Günü kapsamında Birleşmiş Miletler Çevre Programı öncülüğünde göçmen kuşların ve yaşam alanlarının korunması, yasadışı avcılığın sonlandırılması için küresel ölçekte bir çağrı yapıldı.

Diğer canlılar gibi tüm dünyada doğal alanların yok olması ve bozulması bu canlıları da tehdit etmekte. Özellikle Küçük Orman Kartalı gibi süzülen kuşların küresel göç yolları üzerinde önemli bir geçiş coğrafyası olan Türkiye’de de durum hiç iç açıcı değil.


Yasadışı avcılık

Uzun göçleri sırasında konakladıkları, beslendikleri ekosistemlerin hızlı bir biçimde ve büyük ölçeklerde yok ve tahrip olmasının yanı sıra yasadışı avcılık da bu kuşlara yönelik ciddi bir tehdit ülkemizde.

Bu tehdide maruz kalan göçmen kuşlardan bir tanesi de Küçük orman kartalı. Yazları üredikleri Avrupa ülkelerinden kışı geçirmek için göç ettikleri Afrika’ya zorlu yolculukları sırasında Türkiye’de yasa dışı avcılık türün küresel popülasyonunu tehlikeye sokabilecek ölçüde ciddi bir tehdit oluşturuyor.

Dünya Yırtıcı Kuşlar Çalışma Grubu

Küçük orman kartalı

On yıllardır başta ekolojilerini ve karşılaştıkları tehditleri anlamak için Küçük orman kartalı başta olmak üzere birçok göçmen kuşu uydu vericileri ile izleyen Dünya Yırtıcı Kuşlar Çalışma Grubu başkanı Prof. Bernd-U. Meyburg “Bugüne kadar izlediğimiz Küçük orman kartalları arasından dört tanesinin Samandağ bölgesinde, dört tanesinin İç Anadolu bölgesinde, 2 tanesinin ise Trakya bölgesinde büyük ihtimal ile yasa dışı olarak avlandıkları için veri iletimi kesildi ve kuşları kaybettik.


2012 ve 2013 yıllarında uydu vericisi ile izlediğimiz 5 küçük orman kartalından bir tanesi göçü sırasında Samandağ’da avcılar tarafından vuruldu ve Türkiye’deki meslektaşlarımız olay yerine giderek kuşun öldürüldüğünü tespit ettiler. Bir diğer kuş ise İç Anadolu bölgesinde sinyal göndermeyi kesti.

Her ne kadar kuşa ve vericiye ulaşamasak da onun da yasa dışı avcılığın kurbanı olduğunu düşünüyoruz. Bu 2 sene içerisinde izlediğimiz kuşların %40’nın Türkiye’de göçü sırasında vurulduğu ve göç eden tüm popülasyon için de yasadışı avlanmaları tehlikesinin oldukça yüksek olduğu anlamına geliyor” dedi.

Akdeniz ölçeğinde faaliyetler yürüten doğa koruma örgütü Yolda Girişimi’nin Dünya Göçmen Kuşlar Günü nedeniyle yaptığı açıklamada “Akdeniz Havzasında her yıl on milyonlarca göçmen kuş göçleri sırasında öldürülmekte. Bu canlara, yaşama değer vermeyen politikalar, insanlar bu mucizevi göçün bir trajediye dönüşmesine neden oluyor.


Maalesef Türkiye’de de göçmen kuşlar diğer canlılar gibi avcılık dahil olmak üzere birçok tehdit ile karşı karşıya. Uydu verici gibi izleme teknolojilerindeki gelişmeler bu tehditlerin ölçeğini ve bu yok oluşun durdurulması için radikal değişiklikler gerektiğini ortaya koyuyor” denildi.

Vahşi yaşam fotoğraf serisi: Nesli tükenmekte olan hayvanlara bakış


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.