Hasan Tahsin: İzmir’de bir şehit

Hasan Tahsin 1888’de Selanik’te doğdu. Mustafa Kemal’in eğitim aldığı Şemsi Efendi Okulu’nda eğitim aldı. Siyasal Bilimleri bitirdi. Trablusgarp’ı işgal eden İtalya’yı protesto etti, mitingler düzenledi. Yazdığı yazılarla Türkiye’de kadın haklarının savunuculuğunu yapan ilk erkekti…

hasan tahsin

15 Mayıs 1919…  Sabahın erken saatleri…

Yunan gemileri iskeleye yanaşmış, karaya ayak basmış ve ilk tabur, Karantina semtine doğru yürüyüşe geçmişti. O sırada kalabalığın arasından takım elbiseli bir genç fırladı. Kendinden emin, başı dik, korkusuz… “Olamaz, böyle ellerini sallaya sallaya giremezler!” diye bağırdı… Elindeki tabancayı doğrulttu, bastı tetiğe, altı kurşunu da boşalttı peş peşe… Yunan askerleri önce şaşırmışlardı, beklemiyorlardı böyle bir şey. Paniklediler. Sonra baktılar tek kişi, sardılar etrafını… 31inde şehit oldu… Kim bu? Hasan Tahsin!


Hasan Tahsin’in bu kurtuluş mücadelesi örnek oldu adeta… İşgale karşı Türk askerlerinin toplandığı gün Demirci Mehmet Efe şöyle dedi: “Bir genç düşmana ilk kurşunu sıkmış, bundan sonrası bize düşer!”

3 yıl geçti… 26 Ağustos 1922’de Büyük Taarruz başlatıldı. Mustafa Kemal, “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!” dedi. 2 Eylül’de Uşak alındı. Sonra Türk ordusu 9 Eylül 1922’de İzmir’e girdi…

İzmir metropoliti Hrisostomos linç edildi. Konak Meydanındaki Aya Fotini Kilisesi yok edildi.

Sonra ne oldu? Yunan kilisesi Hrisostomos’u aziz ilan etti… 1922’de Yunanistan’da kurulan Yeni İzmir semtinde Aya Fotini Kilisesi’nin kopyası yapıldı… Bahçesine Hrisostomos’un heykeli dikildi, altına İzmir şehidi yazıldı…


Geçen sene ise tam 94 yıl aradan sonra İzmir Kordon’da haç atma töreni yapıldı… Hrisostomos kitapları yayınlandı… İzmir Alsancak’taki Hollanda Kilisesi Aya Fotini Kilisesi oldu…

Demem o ki; Yunanistan, Hrisostomos’a hayat verirken, Aya Fotini Kilisesi’ni yeşertirken değerlerini hayata geçirmek için çaba harcarken bizimkiler neden milli değerlerini ayaklar altına alıyorlar, kurtuluş mücadelesinin ismini; Mustafa Kemal’i adeta direnerek kitaplardan, defterlerden, duvarlardan kaldırmaya, silmeye çalışıyorlar, bir düşünmek gerek…

***

Hasan Tahsin Cumhuriyetinden maalesef ki Hasan Karakaya despotizmine dönüştüğümüz şu günlerde basın tarihimizde ilk kurşunu sıkarak Türk direnişini başlatan gazeteci Hasan Tahsin’i rahmetle anıyorum.


Not: Hasan Fehmi Bey 6 Nisan 1909 günü suikast sonucu öldürülen gazetecidir. Hasan Tahsin ise 15 Mayıs 1919 günü Yunan askerlerine açtığı ateş sonucu öldürülen gazetecidir. (Basında ilk şehit denilince çoğu zaman akıllara Hasan Tahsin gelmektedir fakat ilk basın şehidi Hasan Fehmi Bey’dir.)

Video: Mustafa Kemal Atatürk’ün Onuncu Yıl Nutku


Görkem Barındık
1993 yılında Ankara’da doğdu. Süleyman Demirel Üniversitesi Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümünde ön lisans; Akdeniz Üniversitesi Gazetecilik bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Akabinde Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Ana Bilim Dalı'nda “Dijitalleşen Medya ve Yarattığı Yeni Şiddet Alanı: Dijital Şiddet” başlıklı tezini tamamlayarak yüksek lisans programından mezun oldu. Şu an hâlihazırda doktora eğitimi için hazırlanmaktadır.