Kırklareli Belediye Başkanlığı’nın bu yıl 27’ncisini düzenlediği “Kırklareli Karagöz Kültür Sanat ve Kakava Festivali” Türkiye’nin sanat, siyaset ve edebiyat alanında öne çıkan isimlerini ağırladı.
Bu yılki ana teması “ÇOCUK ” olan festival Tuna Kiremitçi’den, Ali Poyrazoğlu’na, Zihni Göktay’dan, Kürşat Başar’a birçok yerli ve yabancı konuğa ev sahipliği yaptı. Festivali yaklaşık 40 bin kişi izledi.
Kırklareli Belediyesi’nin 27.sini düzenlediği Kırklareli Karagöz Kültür Sanat ve Kakava Festivali, 4 gün boyunca renkli görüntülere sahne oldu. Edebiyat, sanat, kültür ve siyaset alanından birçok etkinliği barındıran festival bölge halkının yanı sıra çevre illerden gelen büyük katılımcı kitlesi ile de dolu dolu geçti.
Festival çocuklara adandı
Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu’nun önderliğinde düzenlenen festival dostluk ve kardeşlik mesajları içerdi. Baharın da habercisi olarak kabul edilen festival son yıllarda ülkenin en büyük sorunlarından biri olan, çocuk istismarına dikkat çekmek için ‘çocuk’ konusu ile işlendi.
Birçok çocuk tiyatrosunun, konserin, serginin ve panelin düzenlendiği festivalin açılışı Kırklareli Belediyesi Organik Ritim Topluluğu’nun ilgi çeken gösterisiyle başladı. Temizlik İşleri bölümündeki belediye görevlilerinden oluşan grup, çöp tenekesi ve konteynırlarını kendilerine müzik aleti yaptı. Bu ilgi çeken 10 kişilik şov grubunun iki sanatçısı da çocuktu.
Çocuklar için özel oyun alanları kuruldu
“Çocuk” temalı festivalde çocuklar doyasıya eğlendi. Festival boyunca İstasyon altı festival alanında ve mahallelerde çocuklara yönelik devasa çocuk parkları konuldu. Ayrıca festival boyunca çocuklara eğitici bilim şenliği de düzenlendi.
Mahalleli festivali sahiplendi
27.si düzenlenen Kırklareli Karagöz Kültür Sanat ve Kakava Festivali’ni geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da mahallelere yayan Kırklareli Belediyesi, mahalle sakinlerinin de festivali sahiplenmesini sağladı. Birçok mahallede yer alan gösteriler ile mahalle halkı festivalin tadını çıkardı.
Festivale biribirinden ünlü isimler katıldı
Uğur Dündar, Saygı Öztürk, Hikmet Çetin, Zihni Göktay, Ali Poyrazoğlu, Şükrü Erbaş, Tuna Kiremitçi, Tamer Levent, Zafer Algöz, Can Yılmaz, Ankara Sanat Tiyatrosu, Kürşat Başar, Aysun ve Ali Kocatepe, Müfit Can Saçıntı, Renan Bilek, Pekcan Türkeş, Haluk Şahin, Hüseyin Yurttaş, Halim Yazıcı, Mehmet Özer, Haldun Açıksözlü, Yüksel Işık, Arife Kalender,
Sezai Sarıoğlu, Nalan Çelik, Betül Dünder, Necdet Pekmezci, Fatih Ertürk, Gül Durusel, Nazif Uslu, Yunanistan Kilkis Belediyesi Halk Oyunları Ekibi, Kırklareli Halk Oyunları Ekibi, Makedonya İştip Belediyesi Halk Oyunları Ekibi, Bulgaristan Haskovo Halk Oyunları Ekibi, Bulgaristan Tunca Kukeri Halk Oyunları Ekibi festivale katılan isimler ve gruplar oldu.
Mandıra Filozofu Kırklareli’ni çok sevdi
“Mandıra Filozofu” filmiyle dikkat çeken yönetmen, oyuncu ve senarist Müfit Can Saçıntı, 27. Kırklareli Karagöz Kültür Sanat ve Kakava Festivali etkinlikleri kapsamında, “Lafını Esirgemeyenler” adlı tek kişilik tiyatro oyunu ile Kırklarelililer ile buluştu.
Kırklareli ile ilgili izlenimlerini sosyal medya hesabından paylaşan Saçıntı, “Hem Kırklareli’ni hem Kırklareli insanını kelimelerle anlatamayacağım kadar çok sevdim. Kelimelerle anlatamayacağım ama fotolar ve videolarla bir galeri oluşturdum. Merak eden üşenmesin” diye sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.
Karagöz’ün şapkası Işkırlak yeni sahibini buldu
1600 yıllık mitolojik hikayesi olan ‘Kakava Ateşi’ konuklar tarafından yakıldı ve tüm gün süren etkinlikler başladı. İkinci günün en anlamlı töreni ise “Işkırlak”tı.
Işkırlak’ın yeni sahibi usta tiyatrocu Zihni Göktay oldu. Kırklareli Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl verilmeye başlanan ve ilk sahibi Ali Poyrazoğlu olan Karagöz’ün şapkası ‘Işkırlak’, bu yıl düzenlenen tören ile usta tiyatrocu Zihni Göktay’a verildi. Sabahattin Ali Sokağı’nda düzenlenen törende Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, “Işkırlak”ı Göktay’a, Ali Poyrazoğlu ile birlikte takdim etti.
Işkırlak töreninde bir konuşma yapan Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu “Karagöz’ün ışkırlağı, başındaki şapkasıdır. Bildiğiniz gibi onu geçen sene Ali Poyrazoğlu sanatçı dostumuza sunduk.
Artık “Işkırlak” geleneksel hal alıyor. Sevgili Ali Poyrazoğlu dostumuzun elinden bir sanatçımıza ulaştıracağız Karagöz’ün Işkırlak’ını. Yaşayan usta Zihni Göktay hocamıza. Kendisi duruşuyla, hayata bakışıyla, tiyatroya, sanata katkılarıyla gerçekten her türlü takdirin üstünde ve ötesinde bir sanatçımız.
Değerli dostlar, en güzel sanat yaşama sanatıdır. Türkiye Cumhuriyeti’nin temelinde kültür vardır. Kültürsüz kalan bir toplumun hayat damarlarından biri kopmuştur diyen Mustafa Kemal Atatürk’ün kenti Kırklareli’den tüm dünyaya haykırıyoruz” diye konuştu.
Festivalin üçüncü günü 19 Mayıs törenleri ile birlikte dolu dolu geçerken, dördüncü günün dikkat çeken etkinliklerinden biri de Kürşat Başar’ın dinletisi oldu.
Festivalin son gününde ise Aysun-Ali Kocatepe çifti sahne alarak Kırklareli halkına nostalji dolu anlar yaşattı.
Kesimoğlu’ndan teşekkür
Festival sonrası teşekkür mesajı yayınlayan Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, “Nazım Hikmet’in dizelerini okuyarak yaktığımız Kakava 2017 ateşi, geride çok güzel anılar bırakarak 2018’e kadar söndü. Birçok ünlü ismi ağırladık, onlar artık birer fahri Kırklareli Büyükelçisi, gittikleri yerlerde bizi anlatacaklar. Bir şarkı festivali değil, kültür-sanat festivali olarak düzenlediğimiz bu son dört günde yanımızda olan tüm hemşehrilerime ve bu güzel programı hazırlayan tüm Kırklareli Belediyesi emekçilerine tekrar tekrar teşekkür ediyorum” dedi.
Festivali Kırklareli halkı ve çevre illerden yaklaşık 40 bin kişi izledi.