Osmanlı Subayı 19 Mayıs’ta vizyona giriyor; eleştirmenler ne diyor?

Türkiye – ABD ortak yapımı Osmanlı Subayı filmi ABD’nin ardından bu cuma gösterime giriyor. Hollywood gözünden Osmanlı’nın anlatıldığı filmi, vizyon öncesinde sinema eleştirmenleri yorumladı.

Birinci Dünya Savaşı yıllarında Van’da geçen ‘Osmanlı Subayı’ filminde Michiel Huisman, Hera Hilmar, Josh Hartnett, Ben Kingsley, Haluk Bilginer ve Selçuk Yöntem rol alıyor.

Filmde, Türkiye’den Y Production, ABD’den Eastern Sunrise filmin ortak imzası bulunuyor. Birinci Dünya Savaşı yıllarında Van’da geçen filmin basın gösterimi Kanyon AVM’de yapıldı. Sinema eleştirmenleri Atilla Dorsay ve Kerem Akça, filmin Ermeni tehcirini ele alış biçimini yorumladı; tartışmalar çıkabilir dedi.  Atilla Dorsay, ‘Osmanlı Subayı’nın temelde bir aşk hikayesi olduğunu söyledi.


Filmin, 1914’teki Anadolu’yu anlattığını vurgulayan Dorsay, “O yıllarda olup bitenlere, Ermeni olayına Batı ve Ruslarla Türklerin, Osmanlı İmparatorluğunun ilişkilerine doğru bir bakış getiriyor. Bu önemli. Ermeni camiasında tepki oluşturabilir belki ama biz Türk kamuoyunun güceneceği, öfkeleneceği hiçbir şey yok. O ilişkiler, o şiddet, o dönemin getirdiği kargaşa gayet iyi verilmiş” dedi.

“İyi niyetli ancak ikna edici değil”

Osmanlı Subayı 19 Mayıs'ta vizyona giriyor; eleştirmenler ne diyor?

Sinefesto Genel Yayın Yönetmeni Serkan Baştimar da filmin, benzer yapımlar için cesaret verici olduğunu dile getirdi. Baştimar, filmin kadrosundaki Türk oyuncularla dikkati çektiğini belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:


“Osmanlı Subayı, iyi niyetli ancak ikna edici değil. Birinci Dünya Savaşı sırasında bir aşk hikayesini merkezine alan yapım, Ermeni meselesine de temkinli yaklaşıyor. İdealist bir hemşirenin gözünden o döneme tanık olduğunuz Osmanlı Subayı, figürasyon ve mekan kullanımında sınıfta kalıyor. Üst düzey bir sinema filmi sayılmaz, hatta yeni bir şeyler de söylemiyor ama en azından aleyhte değil.”

Yönetmen koltuğunda Joseph Ruben’in oturduğu film, Birinci Dünya Savaşı yıllarında, idealist bir ABD’li hemşireyle bir Türk subayının aşkını konu alıyor.

Senaryosu Jeff Stockwell, müzikleri ise Geoff Zanelli imzası taşıyan “Osmanlı Subayı”nda Michiel Huisman, Hera Hilmar, Josh Hartnett, Ben Kingsley, Haluk Bilginer ve Selçuk Yöntem rol alıyor.


Yaklaşık 100 dakika süren filmin Türkiye’deki yapımcıları arasında ise Güneş Çelikcan, Yusuf Esenkal ve Serdar Öğretici de bulunuyor.

The Ottoman Lieutenant: Hollywood’dan bir Osmanlı hikayesi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.