Roger Ballen ile Ballenesk Üzerine söyleşisi

Çağdaş fotoğraf sanatının en sıradışı ve üretken fotoğrafçılarından Roger Ballen’ın çalışmaları Ballenesk Üzerin ilee bir söyleşide değerlendiriliyor.

Roger Ballen: Ballenesk Üzerine bir söyleşi

Sanatçı Merve Ünsal ile İstanbul Modern Fotoğraf Bölümü Yöneticisi Demet Yıldız Roger Ballen’ın sanat pratiği üzerine söyleşiyor.

Söyleşide zamanla kendisinin “ballenesk” olarak nitelendirdiği benzersiz bir üslup geliştiren Ballen’ın 1980’lerden bu yana çalışmaları değerlendirilirken, farklı tekniklerinden yararlansa da fotoğrafın köklerine derinden bağlı kalarak üretimlerde bulunan sanatçının estetiği ve retrospektifin yapım süreci ele alınıyor.


Roger Ballen

Tarih: 9 Mayıs, Salı

Saat: 18.30

Yer: İstanbul Modern, Çok Amaçlı Salon

Gerçekle kurgunun birbirine geçtiği bir sergi

Roger Ballen

Çağdaş fotoğrafçılık alanında 21. yüzyılın en önemli isimlerinden Roger Ballen’ın Türkiye’deki ilk sergisi İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi’nde sanatseverler ile buluştu.

“Roger Ballen: Retrospektif” gerçekle kurgunun fotoğraf sanatındaki karşılıklarını alt üst eden Ballen’ın çok sayıda çalışmasına yer veriyor. Erken tarihli çalışmalarında belgesel fotoğrafçılığı geleneğini izleyen Ballen, zamanla kendisinin “ballenesk” diye nitelendirdiği benzersiz bir üslup geliştirir.

Yapıtlarında çizim, resim, kolaj ve heykel tekniklerinden de yararlanan sanatçı, çok disiplinli olmakla birlikte, fotoğraf köklerine derinden bağlı, yeni bir estetik meydana getirir. Küratörlüğünü Demet Yıldız’ın yaptığı sergi; “Dorps”, “Platteland”, “Yabanülke”, “Gölge Oda”, “Misafirhane”, “Kuş Sığınağı” ve “Hayaletler Tiyatrosu” serilerinden bir seçkiden oluşuyor.

Bit pazarından Ballenesk Oda’ya

Roger Ballen

Sanatçının İstanbul’daki bit pazarlarından topladığı eşyalarla kurguladığı “Ballenesk Oda” adlı yerleştirmesi de serginin en çok ilgi gören yapıtlarından biri.


Çağdaş fotoğrafçılık alanında 21. yüzyılın en önemli isimlerinden Roger Ballen’ın Türkiye’deki ilk sergisi 30 Temmuz’a kadar İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi’nde görülebilir.

Borderline: Genç fotoğrafçılar bu sergide buluşuyor!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.