Çağdaş fotoğraf sanatının en sıradışı ve üretken fotoğrafçılarından Roger Ballen’ın çalışmaları Ballenesk Üzerin ilee bir söyleşide değerlendiriliyor.
Sanatçı Merve Ünsal ile İstanbul Modern Fotoğraf Bölümü Yöneticisi Demet Yıldız Roger Ballen’ın sanat pratiği üzerine söyleşiyor.
Söyleşide zamanla kendisinin “ballenesk” olarak nitelendirdiği benzersiz bir üslup geliştiren Ballen’ın 1980’lerden bu yana çalışmaları değerlendirilirken, farklı tekniklerinden yararlansa da fotoğrafın köklerine derinden bağlı kalarak üretimlerde bulunan sanatçının estetiği ve retrospektifin yapım süreci ele alınıyor.
Tarih: 9 Mayıs, Salı
Saat: 18.30
Yer: İstanbul Modern, Çok Amaçlı Salon
Gerçekle kurgunun birbirine geçtiği bir sergi
Çağdaş fotoğrafçılık alanında 21. yüzyılın en önemli isimlerinden Roger Ballen’ın Türkiye’deki ilk sergisi İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi’nde sanatseverler ile buluştu.
“Roger Ballen: Retrospektif” gerçekle kurgunun fotoğraf sanatındaki karşılıklarını alt üst eden Ballen’ın çok sayıda çalışmasına yer veriyor. Erken tarihli çalışmalarında belgesel fotoğrafçılığı geleneğini izleyen Ballen, zamanla kendisinin “ballenesk” diye nitelendirdiği benzersiz bir üslup geliştirir.
Yapıtlarında çizim, resim, kolaj ve heykel tekniklerinden de yararlanan sanatçı, çok disiplinli olmakla birlikte, fotoğraf köklerine derinden bağlı, yeni bir estetik meydana getirir. Küratörlüğünü Demet Yıldız’ın yaptığı sergi; “Dorps”, “Platteland”, “Yabanülke”, “Gölge Oda”, “Misafirhane”, “Kuş Sığınağı” ve “Hayaletler Tiyatrosu” serilerinden bir seçkiden oluşuyor.
Bit pazarından Ballenesk Oda’ya
Sanatçının İstanbul’daki bit pazarlarından topladığı eşyalarla kurguladığı “Ballenesk Oda” adlı yerleştirmesi de serginin en çok ilgi gören yapıtlarından biri.
Çağdaş fotoğrafçılık alanında 21. yüzyılın en önemli isimlerinden Roger Ballen’ın Türkiye’deki ilk sergisi 30 Temmuz’a kadar İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi’nde görülebilir.