Alzheimer hasta yakınları: Rengimiz mor, tek ihtiyacımız ise #MorAl

Alzheimer hastalığına dikkat çekmek için 2015 yılında ABD Alzheimer Birliği tarafından haziran ayı Alzheimer&Beyin Farkındalık Ayı olarak ilan edildi.

Alzheimer hasta yakınları: "Rengimiz mor, tek ihtiyacımız ise #MorAl"

Hastalığa dikkat çekmek için Alzheimer farkındalığın rengi kabul edilen mordan esinlenerek #GoPurple etiketi ile mor kıyafetlerle fotoğraflar paylaşmaya başlandı.

En uzun gün olan 21 Haziran ise aktivitelerin en yoğunlaştığı gün olarak belirlendi. Farkındalık adına büyük başarıya ulaşan bu akım Alzheimer konusunda çalışan Nöroloji Uzmanı Dr. Sevda Sarıkaya tarafından aynı yıl Türkiye’ye #MorAl etiketi ile uyarlandı.


Rengimiz mor, tek ihtiyacımı ise #MorAl” diyen hasta yakınları Türkiye’nin birçok yerinden mor kıyafetlerle fotoğraflarını paylaştılar. Geçtiğimiz günlerde bir TV kanalında MS(Multipl Skleroz) hastalığı farkındalığı için turuncu fular ve kravat takan spikerler nadir görülen bu hastalık için çok önemli bir farkındalık çalışmasına imza attılar.

Çok daha sık görülen Alzheimer hastalığı için 21 Haziran tarihinde mor renk ile benzer bir çalışma yapılabileceği gibi, bu ay içerisinde hastalık hakkında daha fazla programa yer verilirse sosyal sorumluluk projemize destek verdiğiniz için çok memnun oluruz. Hastalara ve yakınlarına #MorAl için desteklerinizi bekliyoruz.”

Dr.Sevda Sarıkaya bu konuyla ilgili Beynini Genç Tut kitabını yazdı.

Alzheimer hastasına asla sürekli unuttuğundan bahsetmeyin

alzheimer

Kitapta Alzheimer hastalarına nasıl yaklaşılması ile ilgili önemli bilgiler veren Dr. Sarıkaya sürekli unuttuğu söylenen bir hasta yaşam motivasyonunu kaybeder ve kendisini işe yaramaz hisseder.

O nedenle cümleleriniz yıkıcı değil yapıcı olsun diye belirterek son olarak Alzheimer hastası ile iletişimde 10 temel kuralı açıkladı;

  • Asla tartışma, onun yerine kabul et
  • Asla sorgulama, onun yerine konuyu değiştir
  • Asla utandırma, onun yerine dikkatini dağıt
  • Asla öğüt verme, onun yerine onore et
  • Asla unutuyorsun deme, onun yerine anılarını tazele
  • Asla “sana söylemiştim” deme, onun yerine tekrar et
  • Asla yapamazsın deme, onun yerine teşvik et
  • Asla emir verme, onun yerine rica et
  • Asla dalga geçme, onun yerine takdir et
  • Asla zorlama onun yerine takviye et

Beynini genç tut unutkanlıktan kurtul!

“Zihninizi düzenli kitap rafları gibi kullanın, dağınık bir masa üstü gibi değil.”
Zihnimiz yorgun… Unutuyoruz… Unutkanlık, yaşadığımız çağda sıkça yaşanan şikayetlerden biri haline geldi. Ve bu unutma hali ileri yaşlarda Alzheimer’e zemin hazırlayabiliyor.

Peki nasıl önlem alacağız? Hafızamızı nasıl güçlendireceğiz? İşte en güzel yol haritası elinizde. Bilimsel veriler ışığında, mümkün olduğunca sade bir dille, günlük hayatın içinde yaşanılan hafıza sorunlarını, bunların nedenlerini, unutkanlıkla başa çıkmanın ve Alzheimer hastalığını ötelemenin yollarını gösteriyor bize Dr. Sevda Sarıkaya.

Hafızamızın zinde kalması için beslenme ve hareketin önemine değiniyor ve zihin diyeti reçeteleri sunuyor. Alzheimer ve Demans hastalığı ile ilgili merak edilenleri ve korunma yollarını, hasta yakınlarının yaşadığı sorunlara nasıl çözüm bulabileceklerini detaylıca anlatıyor.


Davranış Nörolojisi ve Demans üzerine çalışan Nöroloji Uzmanı Dr. Sevda Sarıkaya, sistematik hafıza eğitimiyle beynimizi genç tutmanın ve unutkanlığı ‘tedavi etmenin’ mümkün olduğunu söylüyor. Adım adım çözümler sunuyor.

Dr. Sevda Sarıkaya hakkında

1977 yılında İstanbul’da doğan Sevda Sarıkaya ilk, orta ve lise eğitimini birinciliklerle tamamlayıp, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden 2000 yılında mezun oldu. Ankara Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalında ihtisasını tamamladı.

İhtisasının son iki yılında Davranış Nörolojisi ve Demansa ilgi duymaya başlayan Dr. Sarıkaya bir süre Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde Demans polikliniğini yürüttü.

2009-2010 yılları arasında University of Minnesota ile afiliye olan Hennepin County Medical Center Huntington Kliniği ve Struthers Parkinson’s Center’da Observership/Researcher olarak görev yapan Sarıkaya, Hareket Bozuklukları konusunda alanında dünyaca tanınan Prof. Dr. Martha Nance ile birlikte çalıştı.

Ankara’da özel bir hastanenin Demans ve Hareket Bozuklukları polikliniğini kurup yönetti. Pek çok Devlet Huzurevi’nde gönüllü danışmanlık yaptı ve yapmakta. Alzheimer hastalığı konusunda birçok üniversite, kurum ve kuruluşta konferanslar vermekte.

Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan “Ulusal Alzheimer Farkındalık ve Hasta Yakınlarına Destek Sempozyumu”nun düzenleyicisi ve moderatörüdür. Bu sempozyum Türkiye’de ulusal nitelik taşıyan ilk Alzheimer hasta yakınları sempozyumudur.

Dr. Sarıkaya’nın Alzheimer hastası annesine destek olan bir kızın hikayesini anlattığı Anılar Silinirken adlı kitabı 2015 yılında yayımlanmıştır.

“Anılar Silinirken Sosyal Medya Platformu” adlı Facebook sayfasında, hekime ulaşmakta zorluk yaşayan hasta yakınları için Alzheimer ipuçları ve Demans ipuçları başlığı altında yardımcı olabilecek bilgiler paylaşmaktadır.


2014 yılından itibaren Özel muayenehanesinde hizmet vermenin yanısıra gönüllü konferans ve bilgilendirme etkinliklerine de devam etmektedir. Evli ve bir çocuk annesidir.

Alzheimer’da erken teşhis: Yakın dönemi unutuyorsanız dikkat!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.