Emeklilik yaşı 90 olsun!

Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, gelişmiş ülkeleri örnek göstererek emeklilik yaşının yükseltilmesi gerektiğini ifade etmiş. Ben de şunu sorayım: “Dünyada kaç ülkede ya da hangi ülkelerde milletvekili 2 yılda emekli oluyor?”

Emeklilik yaşı 90 olsun 72 yetmez müezzinoğlu

Emeklilik yaşı 90 olsun!

Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu “Gelişmiş ülkelerde ortalama emeklilik yaşı 72; bizde ise daha yeni 52 oldu. Almanya şu anda 67’yi tartışıyor” demiş

AKP bakanlarının hangi birine yazı yazacağımı, hangi birine cevap vereceğimi şaşırıyorum. Bakanların açıklamaları insanın beyin devrelerini yakacak türden…


“Gelişmiş ülke”

  • Türkiye’ye ait kaç cep telefonu, bilgisayar, araba markası vardır?
  • Türkiye, dünya teknolojik ürünlerinin yüzde kaçını karşılamaktadır?
  • İthalatı ihracatı nasıldır?
  • Üretilen tarım ürününün ne kadarı iç pazarda, ne kadarı dış pazara tüketiliyor?
  • Yılda kişi başı okunan kitap sayısı nedir?
  • Çocuk ölümleri oranı nedir?
  • Kişi başı düşen milli gelir nedir?

Daha benzer sorular sıralayabilirim. Ancak bu soruları sormak bile Türkiye’nin “gelişmiş ülke” tanımına uymadığını göstermektedir.

Örneğin, Japonya’da 1 kişi yılda 25 kitap okurken; Türkiye’de 6 kişi bir kitap okuyor.

Kişi başı milli gelir:

  • Singapur’da 101 bin 936 dolar.
  • Norveç’te 69 bin 296 dolar.
  • İsviçre’de 59 bin 375 dolar.
  • ABD’de 57 bin 293 dolar.
  • Türkiye’de ise 21 bin 146 dolar. 189 ülke arasında Türkiye 63 sırada…

Çıkan sonuçlara bakıldığında biz gelişmiş bir ülke değiliz! Bizi, bu gelişmiş ülkelerle kıyaslaması doğal değil. Emeklilik yaşını yükseltmek için bu ülkelerle bizi kıyaslayacaksa o zaman başka konulara da değinmek gerekir değil mi?

Konuyu şimdi de başka bir açıdan ele alalım… Emeklilik yaşını yükseltebilmek için bir de sizin ülkenizin ortalama yaşam süresine bakmanız gerekir.

Emeklilik yaşı 90 olsun

Türkiye’de ortalama yaşam süresi nedir? Dünyadaki yaşam süresi nedir?

Hong Kong’da yaşam süresi 84, Japonya’da 83.6, İspanya’da 83.1, İsviçre’de 82.8, İtalya’da 82.7, Singapur’da 82.6, Fransa’da 82.4, Avustralya’da 82.3 diye devam ediyor…

Türkiye’de ise 78…

Ülkelerin yaşam kalitesine de bakmak gerekir… Dünyada refah düzeyi yüksek olan toplumlara bakıldığında Türkiye yine gerilerde… Düşünce kuruluşu The Legatum Institute‘un yaptığı araştırmada Türkiye’nin adı geçmiyor bile. Bu araştırmada 1. sırada Yeni Zelanda, 2. sırada Norveç, Finlanda, 4. sırada İsviçre, 5. sırada Kanada yer alıyor. Türkiye bu sıralamada 78. sırada… Maşallah, ortalama yaşam süresi ile aynı; yani yaşı yaşına, başı başına uygun!


Çalışma şartları

Yaşam kalitesi iyi olmayan bir toplumda insanların emeklilik yaşı nasıl ileriye atılabilir? İnsanların çalışma koşullarına bir bakın! Dünyada işçi ölümleri nedir, Türkiye’de nedir?

Türkiye işçi ölümlerinde Avrupa’da birinci, dünyada ise üçüncü sırada…

Müezzinoğlu bu açıklamasının yanında bir de şöyle demiş: Gelişmiş ülkeler, emeklisine 17 yıl maaş veriyor; biz ise 27 yıl maaş veriyoruz.

Biz de şöyle soralım o zaman: “Siz ne kadar maaş veriyorsunuz emekliye, onlar ne kadar veriyor?”

Sokağa çıkıp sorulduğunda üçüncü yaş turizmine katılan kaç vatandaşımız var?

Emeklilerimiz karnını zor doyurmakta, torunlarına bakmakla ömürlerini geçirmekteler. Sayın Bakan 72’den bahsediyor!

Sn. Bakan’a bir de şunu sormak gerekir: Kaç ülkede veya hangi ülkede 2 yılda milletvekili emeklisi olunuyor?

Sorulması gereken o kadar çok soru var ki hangisini soralım.


Kanımca insanlar 72’de emekli olmasın! Yaşam ortalaması daha yeni (doğruluğu tartışılır) 78 olmuş Türkiye’de, emeklilik yaşı 90 olsun (!) ki adaleti olmayan, 2 yılda ceylan derisi koltukta emekliliğin tadını çıkaran bir düzene devam edelim…

Sen nasıl bir ülkesin Türkiye’m?


Erdal Kişioğlu
Kişioğlu, zıt düşüncelere sahip kişilerle tartışmayı seven ve her olaya bilimsel olarak yaklaşıp, olaylara septik yaklaşmaktan kaçınmayan biridir. Olayları derinlemesine incelemeyi ve yanlışın ortaya çıkarılıp doğruya nasıl ulaşılacağı konusunda fikir üretilip bunun üzerinden felsefe yapılmasını arzulayan biridir. Etik, ahlaki ve hukuki sınırları aşmadan herkesin, her ortamda eleştirilmesi taraftarıdır. Dogmatik düşüncelerden uzak; sormayı, sorgulamayı kendisine görev edinmiş ve bunun çabası içerisindedir… Her türlü bilgi alışverişine açık; farklı görüşlerin çarpıştıkça büyüyebileceğine ve kolektif düşünsel ürünlerin ikamesinin de olabileceğine inanmakta; halk için, halk yararına olan her şeyin de yanındadır…