Son yılların yükselen trendi Wellness yani “iyi yaşam” kavramı iş hayatında da adından söz ettiriyor.
Global Wellness Day kapsamında dünya çapında 80 ülkede hizmet veren Sodexo’nun yaptığı İşyeri Trendleri Raporu’nda yer alan Wellnesss 3.0 raporunun sonuçlarını açıkladı.
Rapora göre çalışanlar, sağlıklarına yatırım yapılmasını bekliyor ve iş yaşam dengesine her zaman olduğundan daha fazla önem veriyor.
Çalışanların fiziksel ve ruhsal sağlığına yapılacak yatırımın performansa olumlu etkileri olacağına değinilen raporda, birçok kurumun bir adım öteye giderek, işyerlerini çalışanlar için birer ‘sağlık merkezi’ haline getirmeye odaklandığı belirtiliyor.
Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi, Haziran ayının ikinci Cumartesi günü olarak kabul edilen Global Wellness Day kapsamında iş dünyasında Wellness trendlerini açıkladı.
Dünya çapında 80 ülkede hizmet veren firmanın iş dünyasının geleceğine yön verecek değişikleri paylaşmak amacıyla hazırladığı İşyeri Trendleri Raporu’nda yer alan Wellness 3.0 bölümünden öne çıkan başlıklar ise şu şekilde:
“işimi yapıyorum – maaşımı alıyorum” anlayışının geride kaldığı vurgulanan rapora göre bugünün çalışanları, kendilerine verilen değeri ortaya koyacak ve sağlıklarını koruyacak yeni bir yaklaşım arayışındalar.
Çalışan sağlığına ve güvenliğine odaklanan şirketlerin daha başarılı bir performans sergilediğine değinilen rapora göre yeni nesil çalışanlar, işverenlerinden sağlığa önem veren bir kültür geliştirmelerini, zindeliği artıracak girişimler ve programlar belirlemelerini bekliyorlar.
İş dünyasında yaşam kalitesi hiç olmadığı kadar önemli
Çalışma hayatı ile günlük yaşam arasındaki çizgiler bulanıklaştıkça çalışanların iş yerlerinden beklentilerinin değiştiğine değinen Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi CEO’su Ahmet Zeytinoğlu “Sonuçlarını açıkladığımız rapor, çalışanların işyerlerinin artık stres kaynağı değil, yaşam kalitelerini geliştirecek bir sağlık merkezi haline gelmesini beklediklerini gösteriyor” dedi.
Türkiye’nin en prestijli şirketlerine ve kamu kuruluşlarına yaşam kalitesi hizmetleri sunduklarını anlatan Zeytinoğlu, “Hizmet verdiğimiz tüm noktalarda çalışanların damak tatlarına uygun lezzetli ve sağlıklı menüleri onlar için tasarladığımız özel mekanlarda sunuyor, ortak alanların temizliğinden, bahçelerinin bakımına kadar her detayı özel olarak planlıyoruz. Bu sayede hem damağa hem de ruha hitap ediyor, iş ortaklarımıza daha mutlu çalışma alanları yaratmaları için destek oluyoruz” diye konuştu.
Kronik hastalıklar iş yerlerini sağlık reformlarına sevk ediyor
Amerikalı Kaiser şirketi tarafından yapılan araştırma sonuçlarına da yer veren rapora göre ABD’deki iş yeri sağlık programlarının sadece yüzde 13’ünün yeterli kapsama sahip olduğu düşünülürken Amerikalı çalışanların sadece yüzde 40’ı sağlık programların hayatlarına ve sağlıklarına katkıda bulunduğunu belirtiyor.
Araştırmaya göre Amerikalı 3 çalışandan biri bu programları kullanmıyor ve yüzde 10’u ise herhangi bir programa dahil olup olmadığını bilmiyor. Buna ek olarak, insan odaklı bu yaklaşım, kronik hastalıkların görülme sıklığının artmasıyla birlikte iş yerlerini sağlık odaklı reformlara sevk ediyor.
Özellikle son yıllarda insan sağlığının en büyük tehditleri arasında yer alan diyabet, obezite, astım gibi hastalıklar çalışanların iş yerlerinden beklentilerinin sağlık ve kaliteli yaşama odaklanmasını zorunlu kılarken bu alanda atılan adımları hızlandırıyor.