Katar krizi: Katar’la ilişkileri kesen ülke sayısı 7’ye çıktı

Körfez’de sıcak gelişme… Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen, Libya ve ardından Maldivler de Katar’la diplomatik ilişkilerini kesti.

Katar krizi: Katar’la ilişkileri kesen ülke sayısı 7’ye çıktı

Körfez’de ‘son dakika’ gelişmeleri peş peşe yaşanıyor. Bu sabah Bahreyn, Katar’la diplomatik ilişkileri kestiğini açıklayan ilk ülke oldu. Hemen ardından Suudi Arabistan, Krallığı “terörizm ve aşırılıkçılık tehlikesinden korumak için” aynı adımı attığını duyurdu. Onları müttefik Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) takip etti. Bir süre sonra Yemen, akabinde ise Libya’nın uluslararası tanınan hükümetleri, Katar’la ilişkileri kestiklerini açıkladı. Köprüleri son atan ülke ise Maldivler oldu. İşte dakika dakika Körfez’de yaşanan gelişmeler…

Katar krizi: Katar’la ilişkileri kesen ülke sayısı 7’ye çıktı

Reuters’ın haberine göre; Bahreyn, Mısır ve BAE, Katar vatandaşlarına ülkeyi terk etmeleri için 2 hafta süre verdi.

• Dört ülkenin ortak kararına ilişkin Katar’dan ilk tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Önlemler haksız ve temeli olmayan iddia ve suçlamalara dayanıyor” ifadesi yer aldı. Katar vatandaşların normal hayatlarının bu karadan etkilenmeyeceği vurguladı.


Katar krizi: Katar’la ilişkileri kesen ülke sayısı 7’ye çıktı
FOTO: REUTERS/ Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani ile Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz…

• İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Özel Kalemi’nden Hamid Abutalibi, Katar’a yönelik hamlenin Ortadoğu’daki krize son vermeyeceğini ifade etti. Abutalibi, “Diplomatik ilişkilerin kesildiği ve sınırların kapandığı bir dönem krizin çözümü için bir yol değil. Daha önce de söylediğim üzere, saldırganlık ve işgal çözüm değil istikrarsızlık doğurur” açıklamasında bulundu.

• BAE’ye ait havayolu şirketi Etihad Airways, yerel saatle 02:45’ten itibaren Doha’ya ve Doha’dan yapılacak tüm seferleri askıya aldı. Dubai merkezli Flydubai de benzer bir karar aldı.

Katar krizi: Katar’la ilişkileri kesen ülke sayısı 7’ye çıktı

• Katar Havayolları da Suudi Arabistan’a tüm seferlerini durdurdu.

• Tüm bu gelişmelerin ardından Yemen de Katar ile diplomatik ilişkilerini kestiğini açıkladı. Yemen’in uluslararası olarak tanınan yönetimi, Katar’ı İran destekli Husi hareketiyle işbirliği yapmakla suçladı.

• ABD Dışişleri Bakanı Avustralya’nın Sydney kentinde yaptığı açıklamada taraflara sorunları diyalogla çözme çağrısında bulundu. Tillerson, bu gelişmelerin küresel bazda terörle mücadeleyi etkileyeceğini düşünmediğini ifade etti.

•  Yemen’in ardından Libya’nın uluslararası çapta tanınan hükümeti de Katar’la ilişkileri kestiğini açıkladı. Tobruk Hükümeti’nin Dışişleri Bakanı Muhammed Dairi, Sky News Arabia’ya yaptığı açıklamada, “Katar, 2012’den bu yana Müslüman Kardeşler’in Libya koluna ve diğer silahlı İslamcı gruplara silah sağlayan ana kaynak ve Arap dünyasının ulusal güvenliğine tehdit teşkil ediyor” dedi.


•  Son olarak Maldivler Cumhuriyeti Katar’la ilişkisini kestiğini açıkladı.

Şeyh Temim’in o sözleri…

Mayıs ayının sonlarında Katar resmi haber ajansının internet sitesinde, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani’ye atfedilen İran lehine yorumlar yayınlandı. Bu yorumlarda Al Sani, Suudileri ve çevresindeki Körfez ülkelerini “İsrail’le müttefik olmak ve ABD’nin kuklası” olmakla suçluyordu. Körfez ülkeleri ise bu açıklamalara çok sert tepki gösterdi.

Katar Yönetimi, sitenin kontrolünün hackerlar tarafından ele geçirildiğini ve yorumların gerçeği yansıtmadığını savunsa da söz konusu ülkeler Doha merkezli Al Jazeera dahil Katar medyasını ülkelerinde yasakladı.

Sorun geçmişe dayalı

Katar İslamcılara destek verdiği gerekçesiyle komşuları tarafından uzun bir süredir eleştiriliyordu. Katar’la ilgili en büyük endişe ise, Suudi Arabistan ve BAE tarafından yasadışı ilan edilen Müslüman Kardeşler hareketiydi.

Suudi Arabistan’ın başı çektiği Körfez ülkeleri, Mısır’ın darbeyle görevden indirilen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye destek veren Katar’la ayrı düşmüştü. Ve Mart 2014’te Suudi Arabistan, Bahreyn ve BAE, Katar’ı iç işlerine karışmakla suçlamış ve diplomatik ilişkilerini kesmişti.

Katar, bazı Müslüman Kardeşler üyelerinin ülkeden ayrılmasını sağlayıp bazılarını da susturunca, 8 ay sonra büyükelçiler görevlerine dönmüştü. Fakat 2014 yılında yaşanan krizde kara ve deniz sınırları kapatılmamıştı.


O tarihten bu yana Katar, aşırılıkçı grupları finanse ettiği yönündeki iddiaları tekrar tekrar ve güçlü bir şekilde reddediyordu. Ancak Batı Doha’yı Suriye’de IŞİD ile Nusra Cephesi olarak bilinen El Kaide iltisaklı örgütleri desteklemekle suçluyor.

London Bridge saldırısında 7 kişi öldü, 3 zanlı öldürüldü


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.