London Bridge saldırısında 7 kişi öldü, 3 zanlı öldürüldü

Londra polisi, kentin merkezindeki London Bridge ve köprü yakınlarındaki Borough Market’ta Cumartesi gecesi düzenlenen saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısının 7’ye çıktığını, en az 48 kişinin de yaralandığını açıkladı.

London Bridge saldırısında 7 kişi öldü, 3 zanlı öldürüldü

London Bridge ve çevresindeki saldırıda 7 kişi öldü, 3 zanlı öldürüldü

BBC Türkçe’nin haberine göre Emniyet yetkilileri daha önce ölü sayısını altı olarak duyurmuştu.

İngiltere Başbakanı Theresa May, birçok yaralının hayati tehlikesi olduğunu söyledi. May, Perşembe günü yapılacak erken genel seçim öncesi kampanyasını yarıda keserek Londra’ya dönmüş ve bugün güvenlik komitesi Cobra’yı toplamıştı.


Toplantının ardından bir basın açıklaması yapan May, “Dün akşam ülkemiz vahşi bir terör saldırısının kurbanı oldu” dedi. Son iki hafta içinde gerçekleşen Manchester ile Londra saldırılarının “tek bir radikal ideolojiyle” bağlantılı olduğunu belirten May, bunu “İslam’ın saptırılması” olarak açıkladı.

May ayrıca, genel seçimlerin ertelenmesi yönündeki bazı çağrılara rağmen seçimlerin planlandığı şekilde bu Perşembe günü yapılacağını kaydetti.

Londra Emniyet Müdürü Cressida Dick, saldırganların kimliklerinin henüz belirlenmediğini söyledi. Üç erkek zanlı saldırıdan 8 dakika sonra güvenlik görevlilerince öldürülmüştü.

Cressida Dick, “Kaçmış olan başka saldırganlar olduğunu sanmıyoruz ama kesinlikle emin olmak zorundayız” dedi.

London Bridge saldırısında 7 kişi öldü, 3 zanlı öldürüldü
GETTY İMAGE

‘Soruşturma hızlı ilerliyor’

Saldırı sonrası durumun “kontrol altına alındığını” belirten Dick, soruşturmanın hızlı ilerlediğini ve önemli kaynaklara ulaştıklarını da sözlerine ekledi.

Londra Ambulans Hizmetleri, saldırıdan sonra yaralıların 5 hastaneye kaldırıldığını, hafif yaralılara ise gerekli müdahalelerin olay yerinde yapıldığını açıkladı.

Fransa Dışişleri Bakanlığı, dört Fransız vatandaşının da yaralılar arasında olduğunu doğruladı. Avusturalyalı yetkililer, iki vatandaşlarının saldırı sırasında bölgede olduğunu ve birinin hastanede tedavisi gördüğünü açıkladı.

Polis daha önce olayı “terör saldırısı” olarak nitelendirmişti.

Londra Emniyet Müdür Yardımcısı Mark Rowley, üç zanlının önce beyaz bir kamyoneti London Bridge’de yayaların üzerine sürdüklerini, daha sonra araçtan inip biri polis bazı kişileri Borough Market’ta bıçakladıklarını söyledi.

Saldırganlar Akdeniz görünümlü

İngiliz Daily Mail gazetesi, üçü de erkek olan “Akdeniz görünümlü” saldırganların köprü üzerinde yayaları ezerken, “Bu Allah için” diye bağırdığını öne sürdü.

Daily Mail’in haberinde saldırganların köprü üzerinde bir polisi yaklaşık 30 santimetrelik bir av bıçağıyla yaraladığı, akabinde Borough Market semtindeki kalabalık restoran ve barlarda bulunan insanlara saldırdığını yazdı. Bir kişinin göğsünden beş bıçak darbesiyle yaralandığı belirtildi.

Tanıklar, göğüslerine metal teneke bağlayan saldırganların bar pencerelerini kırdıklarını ve eğlenen insanların boğazlarını kestiklerini söyledi. Kırmızı eşofmanlı bir saldırganın ise “sakince” bir adamı üç kez bıçakladığı şahitlerden gelen bilgiler arasında.

London Bridge saldırısında 7 kişi öldü, 3 zanlı öldürüldü
London Bridge’deki silahlı polisler

Rowley, olayın polise yerel saatle 22:08’de bildirildiğini, 8 dakika içinde zanlıların vurulduğunu belirtti.

Londra Emniyet Müdür Yardımcısı ayrıca zanlıların kendilerine intihar saldırganı süsü vermek istediklerini ancak daha sonra üzerlerinde patlayıcı olmadığının anlaşıldığını kaydetti.

London Bridge saldırısında 7 kişi öldü, 3 zanlı öldürüldü
Kendisine intihar saldırganı süsü veren ve öldürülen zanlılardan biri

Öldürülen zanlıların kimlikleri açıklanmadı.

Saldırıyı şu ana kadar üstlenen olmadı.

Londra Emniyet Müdür Yardımcısı Mark Rowley saldırı ile ilgili kapsamlı soruşturmanın sürdüğünü söyledi.


London Bridge saldırısında 7 kişi öldü, 3 zanlı öldürüldü

‘Hızı yaklaşık 80 kilometreydi’

Saldırıya tanık olan BBC muhabiri Holly Jones, beyaz bir kamyonetin saatte yaklaşık 80 kilometre hızla seyrettiğini söyledi.

Jones, “Araç benim bulunduğum yere doğru yöneldi ve en az 5-6 kişiye çarptı. Bu kişilerden ikisi önümde, biri arkamdaydı” dedi.

London Bridge saldırısında 7 kişi öldü, 3 zanlı öldürüldü

‘Boğazı kesilmiş görünüyordu’

Saldırı sırasında London Bridge’in altındaki bir barda 3 arkadaşıyla birlikte oturan Alex Shellum adlı görgü tanığı da şunları söyledi:

“Saat 22:00 gibi bulunduğumuz bara bir kadın gelip yardım istedi. Boğazı ciddi şekilde kanıyordu, kesilmiş görünüyordu. Kanı durduracak birilerini aradık, ardından bar kapandı.

“Barın önünde acil yardım görevlileri vardı, bir kişiye kalp masajı yapıyorlardı. Silahlı polisler eşliğinde bizi bölgeden çıkarıp koşarak uzaklaştırdılar.”

Saldırı sonrası London Bridge ile köprü yakınlarındaki metro ve tren istasyonu kapatıldı.

London Bridge saldırısında 7 kişi öldü, 3 zanlı öldürüldü
GETTY İMAGES

Polis Londralılara, London Bridge ve Borough Market’tan uzak durma çağrısı yaptı.

Lonra’da gece yarısı yaşananlar

Londra’da gece yarısı yaşanan gelişmeler, üç ayrı terör saldırısı düzenlendiği algısına yol açtı. Oysa London Bridge’deki ile Borough Market’taki olay, aynı failler tarafından peş peşe gerçekleştirilen bir saldırı.

Başkentin Vauxhall bölgesinde de bıçaklı saldırı düzenlendiği yönünde ihbar alınmıştı. Ancak Londra polisi daha sonra olayın, London Bridge ve Borough Market’te yaşananlarla ilgisinin olmadığını açıkladı.

London Bridge saldırısında 7 kişi öldü, 3 zanlı öldürüldü

Londra’nın Vauxhall bölgesinde de bıçaklı saldırı düzenlendiği yolunda ihbar alınmıştı.

Ancak Londra polisi daha sonra olayın, London Bridge ve Borough Market’te yaşananlarla ilgisinin olmadığını açıkladı.

Müslüman Konseyi: İnanca da yaşama da saygıları yok

Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan saldırıları, “korkakça” olarak nitelendirerek kınadı. Khan, hiçbirşeyin bu tip barbarca eylemleri meşru kılamayacağını söyledi.

Sadiq Khan, “Bugün hepimiz öfkeli ve şok olmuş durumdayız – ama bu bizim şehrimiz. Bu korkakların kazanmalarına asla izin vermeyeceğiz ve terörizm karşısında sindirilmeyeceğiz” dedi.

İngiltere Müslüman Konseyi de Twitter’dan bir açıklama yaparak saldırıyı kınadı.

Konsey Genel Sekreteri Harun Khan, “Ramazan ayında, birrçok Müslüman dua edip oruç tutarken yapılan bu saldırı, bu insanların (saldırganların) ne yaşama ne de inanca saygısı olmadığını gösteriyor” dedi.

İngiltere’nin Manchester kentinde yaklaşık iki hafta önce bir konser salonunda düzenlenen intihar saldırısında 22 kişi hayatını kaybetmişti.


22 Mart’ta da Londra’da bir saldırgan kullandığı araçla Westminster Köprüsü üzerindeki bazı yayaları ezip, Parlamento binası dışındaki bazı polislere bıçakla saldırı düzenlemişti. Biri polis 5 kişinin öldüğü bu saldırıyı da Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü üstlenmişti.

Londra Parlamento binası yakınında terör saldırısı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.