Kira kontrat bitiş dönemi için 6 altın tavsiye

Ofis konusunda sektörü bilgilendirmeyi hedefleyen Ofis Raporu, şirketlerin kabusu olan kira kontratı bitiş süreci ile ilgili önemli ipuçları verdi.

Kira kontrat bitiş dönemi için 6 altın tavsiye

Kurumsal firmalarda ofis kira sözleşme süreleri biterken panik de başlıyor. Ortalama ofis kira sözleşmelerinin 5 yıllık bir zamanı kapsadığı için birçok firma kontratlarını dosyaların arasına kaldırıyor ve sözleşmenin sona erdiği çok geç bir zamanda fark ediliyor.

Hatta bazı firmalarda ofisin kiralanması sürecini yürüten ekip de çoktan işten ayrılmış oluyor. Zamanında gerekli aksiyonlar alınmamış olması kira sözleşmesinin otomatik olarak uzamasına, fesih hakkının ortadan kalkmasına, yeni dönem için fahiş kira bedeli uygulanmasına yol açabiliyor.


Sözleşme süresi bitiyorsa önünüzde iki seçenek var demektir: Yeni bir ofise taşınmak ya da mevcut ofiste kira yenilemek. Her iki durumda da hayatınızı kolaylaştıracak birkaç ipucu:

1- Süreler

En önemli konuların başında sözleşme bitiş süresi, fesih bildirim süresi, uzatma bildirim süresi gibi önemli tarihleri çok iyi takip geliyor. İyi bir gayrimenkul danışmanınız varsa size gerekli uyarıları zamanın da yapacaktır. Yeni kiralama ya da kira uzatma için ideal zamanlama sözleşme bitiminden minimum 8-9 ay önce harekete geçmektir.

2- Diğer sözleşme şartları

Süresi sona eren sözleşmenin uzatma opsiyonu olup olmadığı, opsiyonun tek taraflı kullanılıp kullanılamayacağı, uzaması durumunda yeni dönem şartlarının önceden mi belirlenmiş yoksa müzakere sonucu mu belirleneceği, ne halde tahliye edileceği gibi bilgiler yenileme mi taşınma mı kararına etki edebileceği gibi taşınma zamanlaması planlaması yapmak için de çok önemli olacaktır.


3- Danışman

Sürecin en başında taşınma ya da kira yenileme kararını verebilmek için ve sürecin devamında iyi bir gayrimenkul danışmanına sahip olmak kiracılara çok büyük güç verecektir. Sadece yenileme opsiyonu ile ilerleyen bir firmanın bile güncel piyasa durumu ve ticari şartlarını bilmesi gerekir. Bunun için de her gün ofis piyasasını takip eden bir danışmandan daha iyi bir kaynak olmayacaktır.

4- Saha gezileri

Pazardaki yeni binaları ve yeni teknolojileri görmek size binanızın teknolojinin gerisinde kalıp kalmadığını gösterecek ve taşınma mı kira yenilememi kararınızı vermenizde ve güncel piyasa bilgisi edinmenizde size yol gösterecektir. Ayrıca kira yenileme için de alternatiflerinizi, rakip binalardaki güncel durumu bilmek size pazarlık gücü verecektir.

5- B Planı

Eğer alternatifleri değerlendirip bir bina ile pazarlık aşamasına geçtiyseniz yanlış yoldasınız demektir. O alternatif bir anda başka bir firma tarafından ya da zaten binada olan büyüme ihtiyacı ortaya çıkmış bir firma tarafından kiralanabilir. Siz de alternatifsiz kalabilirsiniz. Ya da yenileme pazarlığında hiç taşınabileceğiniz alternatiflere bakmadıysanız ve mevcut ofisinizin kira yenilemesi için istediğiniz şartlar oluşmuyorsa dahi B planınız olmadığı için o şartları kabul etmek zorunda kalabilirsiniz.

6- Teklif alın


Hiçbir zaman liste fiyatları üzerinden strateji belirlemeyin. Teklif alın. Liste fiyatları talep edilen alanın büyüklüğü, katı, kiracı adayının kim olduğu gibi kriterlere göre belirli iskontolarla realize olur. Böylelikle gerçekleşecek rakamları bilip bunun üzerinden karar vermiş olursunuz.

Ofis binalarında 4 yeni trend


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.