Ofis binalarında 4 yeni trend

Son yıllarda gelişen teknoloji, farklılaşan yaşam biçimleri ve gün geçtikçe değişen taleplerle birlikte, ofis sektöründe de yeni akımlar kendini göstermeye başladı.

Ofis binalarında 4 yeni trend!

Gününün büyük bölümünü ofis ortamında geçiren çalışanlar için verimi ve sürekliliği artıracak şekilde ofis tercihlerinde değişiklikler yaşanıyor.

TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Özel Projeler Departmanı’ndan Kıdemli Değerleme Uzmanı Seda Güler, ofislerde değişen trendleri şöyle anlattı…


Ofis binalarında 4 yeni trend

1- Açık ofisler (Mekansızlaşma)

2000’li yılların başında daha çok hiyerarşik düzene sahip dikey ofis kullanımları yaygınken, günümüzde yerini yatayda geniş alanlara ve açık ofislere bıraktı.

Ayrıca gelişen teknolojiden yararlanılan, akıllı sisteme sahip ofis binalarının tercih edilirliği de önemli ölçüde arttı. Artık tek katta çözümlenmiş alt yapısı ile her türlü hizmeti sağlayacak, çalışma alanları kadar sosyalleşme alanlarının da yer kapladığı ofis alanları tercih edilir hale geldi.

Daha önceden yaklaşık 100 m²’lik çok katlı plazalarda yer alan firmalar, tek katta ve 500 m² – 1.000 m² arasında değişen ofis alanlarına yönelmeye başladı. Bu yönelime sahip firmaların daha çok kurumsal yapıya sahip, büyük firmalar olduğu gözlemleniyor.

2- Hazır ofisler (Konsept)

Günümüzde sayısı hızla artan ve artmaya devam eden küçük işletmeler de yasa gereği adres gösterme gereksinimi duyuyor ve bununla birlikte hazır ofisin yanında, sanal ofis, ofis-kafe gibi fonksiyonel kullanımlara yönelim gösteriyor.

Bu tip ofisler özelliğine göre tek bir oda veya tek bir masadan oluşuyor, kiminde ise ortak kullanım alanından oluşan çalışma alanları bulunuyor.

Etkisini gün geçtikçe artıran konsept ofisler, günümüzde yeni açılan işletmelerin yaklaşık %50’sini barındıran İstanbul’da oldukça tercih edilir duruma gelmeye başladı. Yabancı dil konuşan sekreter hizmetinden, faz ve telefon hizmetleri, kargo vb. bir ofisin ihtiyacı olan tüm kalemleri tek elden yöneten çözüm talep görür hale geldi.


3- Akıllı binalar

Akıllı bina

İş dünyası, gelişen teknoloji hizmetlerinden tamamıyla faydalanabileceği ve böylece en yüksek verimi sağlayabileceği ofis alanlarını tercih ediyor.

Ofislerde ‘Y’ kuşağı olarak adlandırılan nüfusun etkin rol oynamasının, değişen trendlerde önemli bir etken olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Artık yeni nesil çalışanlar, açık ofis alanlarında sosyal etkileşimin yoğun olduğu ve hareketli bir ortamı tercih ediyor, bu nedenledir ki ofis ortamlarında çalışanları ön planda tutan ve çalışan isteğine göre şekil verilen bir oluşumun etkisini görmek kaçınılmaz hal aldı.

Tüm ofis konseptlerinde dönüşümler yaşanırken sanal ofis, yatay ofis, hazır ofis gibi kullanımlarda en önemli amaç, verimliliğin artırılmasıdır.

Bunun için ofis binasının özellikleri de dikkat edilen hususlar arasında olup enerji verimliliği sağlayan yeşil binalar, sürdürülebilirliği artırmaya yönelik iç dizaynlar tercih edilmeye başlandı. Bazı konumlarda Yeşil bina olmasının kira/satış rakamına da çok da az olsa bir etkisinin olmaya başlandığı bile hissedilir hale gelmek üzere…

4- Hareketli ofisler – Konforlu ortam

Hayatının büyük çoğunluğunu ofiste geçiren çalışanlar için ev ortamı yaratacak rahatlıkta ve konforda modern çizgilerde fonksiyonel ofis alanlarına yönelim devam ediyor.


Büyük veya küçük alanlı ofis yönelimlerinde, sosyal ortamların, kişiler arası iletişimin ve şirket aidiyet duygusunun artırılması amacıyla yapılan değişimlerle ofis sektörü yeni bir pazara doğru gidiyor. Bu gidişat içinde de kiranın ödendiği faydalı alan tanımı sil baştan değişiyor…

Ofis tasarımlarında yeni trendler neler?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.