Konut fiyat artışında Türkiye’de son durum nasıl?

İstanbul’da metrekare ortalama fiyatı 4 bin 444 TL olan satılık konutlar, Türkiye ortalamasının üzerinde bir tablo çizdi.

Konut fiyat artışında Türkiye'de son durum nasıl?

Hürriyet Emlak verileri baz alınarak hazırlanan 2017 Mayıs Konut Endeksi’ne göre, İstanbul’da satılık konutların metrekare fiyatı son bir yıl içinde yüzde 14 artış gösterdi.

Gaziosmanpaşa ilçesindeki satılık konut fiyatları son bir yılda yüzde 35 artarken, bu ilçeyi yüzde 24 ile Bakırköy izledi. Öte yandan konut fiyat artışında Türkiye’nin ilk sırasına yerleşen Bursa’da bu oran yüzde 20’yi buldu. Türkiye’de konutta ortalama amortisman (geri dönüş) süresi ise 13 yıl olarak belirlendi.


2017 Mayıs Konut Endeksi’ne göre, İstanbul’da satılık konutların metrekare ortalama fiyatı son bir yılda yüzde 14 oranında artış göstererek, 4 bin 444 TL’ye ulaştı. Aynı dönemde kiralık konutlardaki ortalama metrekare fiyatı ise yüzde 7 düşüşle 21 TL oldu.

İstanbul’un Gaziosmanpaşa, Bakırköy, Beykoz, Silivri gibi ilçelerinde satılık konutların fiyat artışı rekor kırdı. Yüzde 20 artış ile satılık konut fiyatlarında Türkiye’nin ilk sırasına yerleşen Bursa, yatırımcıların yüzünü güldürdü.

İstanbul’da fiyatların en çok arttığı ilk 3 ilçe

Hürriyet Emlak verilerine il bazında bakıldığında, İstanbul’da satılık konut fiyatlarının en çok arttığı ilçe yüzde 35 ile Gaziosmanpaşa oldu. İstanbul’un en kalabalık ilçelerinden biri olan Gaziosmanpaşa’da son yıllarda markalı projelerin yanı sıra pek çok yeni konut inşa edildi.

Gaziosmanpaşa, konut projeleri ile adından sıkça söz ettirmeye devam ederken, bu ilçeye yatırım yapanlar kazançlı çıktı. İlçedeki kiralık konutların fiyatlarında ise pek bir değişim yaşanmadı.

Fiyatların en çok arttığı iller arasında yer alan Bakırköy’de ise artış oranı yüzde 24 oldu. Marmaray projesi ve Bakırköy’deki feribot seferlerinin çeşitlenmesi ile başlayan fiyat artışı hiç hız kesmedi. Ayrıca, Bakırköy’de 500 dönümlük büyük bir alana şehir parkının yapılacak olması da ilçenin hak ettiği primi iyice artırdı.

İstanbul’da fiyatların en çok arttığı üçüncü ilçe yüzde 20 ile Beykoz oldu. Beykoz, Avrupa ve Asya kıtalarını birbirine bağlayan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden sonra bölgedeki ilçeler arasında fiyattan en çok etkilenen ilçe olarak ses getirdi.

Amortisman süresinde de Türkiye genelinin üzerinde bir performans sergileyen İstanbul’da bu süre 18 yıl olarak hesaplanırken, son bir ayda fiyatların en çok düştüğü ilçeler ise Eyüp (-%4,8), Beşiktaş (-%4,5) ve Adalar (-%4,3) oldu. En kısa amortisman süresine sahip ilçelerde ilk sırada 3 yıl ile Adalar yer alırken, Esenyurt 15, Sancaktepe ise 16 yıl ile bu sırayı takip etti.

Son 1 ay İstanbul

Fiyatların arttığı ilçeler
1. Başakşehir %4,1
2. Tuzla %3,6
3. Silivri %3,6
Fiyatların düştüğü ilçeler
1. Eyüp %-4,8
2. Beşiktaş %-4,5
3. Adalar %-4,3
En kısa amortisman süreleri
1. Adalar 3 yıl
2. Esenyurt 15 yıl
3. Sancaktepe 15 yıl

Ankara’nın fiyat artışında rekor Gölbaşı’nın

konut fiyatları

Ankara’da satılık konut fiyatları son bir yıllık dönemde yüzde 8 oranında artarak 1.783 TL/metrekare ortalamasına ulaştı. Kiralık konut fiyatları ise yüzde 2 artarak metrekarede 9 TL seviyesinde. Amortisman süresi 16 yıl olan Ankara’da son bir yılda satılık konut fiyatlarının en fazla arttığı ilçe yüzde 13 ile Gölbaşı oldu.


Son bir ayda ise fiyatların en fazla arttığı ilçe yüzde 5,3 ile Kazan oldu. Aylık olarak değerlendirildiğinde ikinci sırada yüzde 2,6 ile Pursaklar, üçüncü sırada ise yüzde 1,5 ile Keçiören var. Fiyatların düştüğü ilçeler arasında ilk sırada yüzde -0,6 ile Yenimahalle yer alırken, en kısa amortisman süresine sahip ilçeler Gölbaşı (14 yıl), Etimesgut (17 yıl) ve Mamak (18 yıl) oldu. Gölbaşı haricinde yıllık fiyat artışından en çok etkilenen ilçeler ise Etimesgut, Pursaklar ve Altındağ olarak belirlendi.

Son 1 ay Ankara

Fiyatların arttığı ilçeler
1. Kazan %5,3
2. Pursaklar %2,6
3. Keçiören %1,5
Fiyatların düştüğü ilçeler
1. Yenimahalle %-0,6
En kısa amortisman süreleri
1. Gölbaşı 14 yıl
2. Etimesgut 17 yıl
3. Mamak 18 yıl

İzmir’deki artış Türkiye ortalamasının tam iki katı

Hürriyet Emlak 2017 Mayıs Konut Endeksi’ne göre, İzmir’de satılık konutların ortalama metrekare fiyatı son bir yılda yüzde 13 oranında artışla 2 bin 556 TL’ye ulaştı. Kiralık konutlarda ise fiyatlar yüzde 8 oranında artarak metrekare bazında 12 TL’ye yükseldi.

Amortisman süresinin 18 yıl olduğu İzmir’in popüler sahil ilçesi Aliağa, son bir yılda yüzde 35 oranla fiyatların en fazla arttığı ilçe oldu. İzmir’de konut fiyatları en çok sanayileşmenin olduğu Aliağa’da artarken, kent kalabalığından kaçmak isteyenlerin tercih ettiği Güzelbahçe, Çeşme, Urla gibi ilçelerde de büyük artış yaşandı.

Son bir ayda ise fiyatların en fazla arttığı ilçe yüzde 7,3 ile Seferihisar oldu. İkinci sırada yüzde 5,0 ile Bergama, üçüncü sırada ise yüzde 3,7 ile Çeşme var. Fiyatların düştüğü ilçeler arasında ilk sırada yüzde -3,6 ile Narlıdere yer aldı.

Son 1 ay İzmir

Fiyatların arttığı ilçeler
1. Seferihisar %7,3
2. Bergama %5,0
3. Çeşme %3,7
Fiyatların düştüğü ilçeler
1. Narlıdere %-3,6
2. Kemalpaşa %-0,3
3. Balçova %-0,1
En kısa amortisman süreleri
1. Çeşme 3 yıl
2. Konak 16 yıl
3. Balçova 18 yıl

Antalya’daki fiyat artışı Türkiye ortalaması ile eşit

Satılık konut fiyatlarının son bir yılda yüzde 6 oranında artış kaydettiği Antalya’da metrekare ortalaması 1.963 TL’ye ulaştı. Türkiye ortalamasıyla aynı oranda artış gösteren ilde amortisman süresi ise 18 yıl olarak hesaplandı. Kiralık konutlarda yıllık artışın yüzde 6 olduğu Antalya’da metrekare fiyatı 9 TL.

Son bir ayda fiyatların en çok arttığı ilçeler arasında yüzde 11,6 ile Döşemealtı ilk sırada yer alırken, yüzde 2,9 ile Korkuteli ikinci, yüzde 1,4 ile Aksu üçüncü sırada. Kaş yüzde 4,1’e yaklaşan düşüşle fiyatların en çok azaldığı ilçe olurken, en kısa amortisman süresine sahip ilçeler Kepez (17 yıl), Muratpaşa (18 yıl) ve Konyaaltı (21 yıl) oldu. Yıllık bazda en yüksek değişim oranına sahip ilçelerde ilk sırada Kemer (%12) gelirken, Konyaaltı ve Alanya (%11) ikinci, Muratpaşa (%9) üçüncü sırada.

Son 1 ay Antalya

Fiyatların arttığı ilçeler
1. Döşemealtı %11,6
2. Korkuteli %2,9
3. Aksu %1,4
Fiyatların düştüğü ilçeler
1. Kaş %-4,1
2. Kemer %-2,8
3. Serik %-2,4
En kısa amortisman süreleri
1. Kepez 17 yıl
2. Muratpaşa 18 yıl
3. Konyaaltı 21 yıl

Bursa, fiyat artışında Türkiye’nin ilk sırasında

Gelişmiş sanayi bölgesi ve verimli tarım alanlarıyla güçlü bir ekonomik yapıya sahip olan Bursa’da satılık ve kiralık gayrimenkul ilanlarının fiyatları yatırımcıları şaşırttı. Mayıs 2017 itibariyle Bursa’da satılık konut fiyatlarının ortalama metrekare fiyatı 1.872 TL seviyesine ulaştı.

Satılık konutta yıllık fiyat artışının yüzde 20’ye çıktığı Bursa, fiyat artışında Türkiye’nin ilk sırasında konumlandı. Kiraların metrekare bazında ortalama 9 TL olduğu ilde amortisman süresi ise 18 yıl. Bursa’da geçtiğimiz bir aylık dönemde fiyatlar en çok yüzde 3,5 ile Mudanya’da arttı. İkinci sıradaki ilçe yüzde 3 artışla Yıldırım, üçüncü sıradaki ilçe ise yüzde 2,8 ile Gemlik oldu.

Son bir ayda merkez ilçelere kıyasla diğer ilçelerdeki artış daha çok dikkat çekti. Aynı dönemde fiyatların en çok düştüğü ilçe yüzde 2,3 ile Kestel oldu. En kısa amortisman süresine sahip ilçeler ise 17 yıl ile Nilüfer, 18 yıl ile Osmangazi oldu. Yıldırım (%29), Mudanya (%24), Osmangazi (%22) son bir yıl içinde en yüksek değişimin yaşandığı ilçeler.

Son 1 ay Bursa

Fiyatların arttığı ilçeler
1. Mudanya %3,5
2. Yıldırım %3,0
3. Mudanya %2,8
Fiyatların düştüğü ilçeler
1. Kestel %-2,3
En kısa amortisman süreleri
1. Nilüfer 17 yıl
2. Osmangazi 18 yıl

*Türkiye geneli: 5 ilin (İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya) ortalama değerleri alınarak hesaplanmıştır.

‘Konut’ almanın 5 püf noktası neler?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.