MEB Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği’nde Atatürk’e yer yok

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği’nde Kutlu Doğum Haftası’na yer verilirken Atatürk, Mevlana ve Yunus Emre’ye yer verilmemesi dikkat çekti.

MEB Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği'nde Atatürk'e yer yok

MEB’in yeni Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği’ne göre sosyal etkinliklerin amaçları arasına “milli, manevi, ahlaki değerler kazandırma” eklenirken “Öğrencilerin Atatürk ilke ve inkılaplarına, Atatürk milliyetçiliğine bağlı yurttaşlar olarak yetişmeleri” ifadelerinin çıkarılması dikkati çekti.

15 Temmuz darbe girişimi, Kutlu Doğum Haftası, İstanbul’un Fethi, Kut’ül Amare Zaferi; okullardaki ”Belirli Gün ve Haftalar Çizelgesi’ne alındı. Çizelgeden Dünya AIDS Günü, Yunus Emre Haftası, Mevlana Haftası çıkarıldı.


Yönetmelik ile öğrencilerin yıl içinde katılacağı bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda eğitim kurumu içi ve dışı etkinlikler, kurulacak öğrenci kulüpleri, yapılacak gezi programları ve yarışmalara ilişkin esaslar düzenlendi. Öğrencilere yönelik olarak en çok bütçeyi dini etkinliklere ayıran MEB’in eski Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği’ne karşın yeni yönetmelikte, yapılacak etkinliklerine ilişkin sınırları çizmemiş olması dikkat çekti.

Kutlu doğumdan Kut-ül Amare’ye

Yeni yönetmelikte en dikkat çeken unsurları hazırlanan Belirli Gün ve Haftalar Çizelgesi oluşturdu. Bu kapsamda 2015 yılında Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı’nın “İş Takvimi”ne giren Kutlu Doğum etkinlikleri; Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un haftanın Hicri Takvime bağlanacağı yönlendirmesine karşın Diyanet’in ısrarı sonrasında MEB takviminde de 14-20 Nisan tarihleri arasında yer aldı.

Darbe girişiminin ardından sene boyunca öğrencilere yaptırılan 15 Temmuz etkinliklerinin ardından anma etkinlikleri yaz tatiline gelse de “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” kapsamında ders yılının başladığı ikinci hafta içerisinde anma programlarının düzenlenmesi kararlaştırıldı. Tarihçiler arasında tartışma yaratan Kut-ül Amare Zaferi, MEB’in yeni müfredatının ardından yeni çizelgede de yer aldı. Yeni çizelge kapsamında ayrıca öğrencilerin 29 Mayıs’ta da İstanbul’un Fethi etkinliklerini düzenlemelerine de yönetlikte yer verildi.


Yunus Emre ve Mevlana’ya yer yok

MEB‘in dini temelli uygulamalarına karşın 2010’da Belirli Gün ve Haftalar Çizelgesi’nde yer verilen tasavvufun önemli isimlerinden Yunus Emre ve Mevlana’nın yeni yönetmelikte yer almaması dikkat çekti. Bu kapsamda Mayıs’ın ilk haftasında öğrencilerin işlediği Yunus Emre Haftası ve 2-9 Aralık’taki Mevlana Haftası programdan çıkartıldı. Öğrencilerin AIDS hakkında küçük yaştan itibaren bilinçlendirilmesini amaçlayan 1 Aralık Dünya AIDS etkinlikleri de programdan çıkartılan günler arasında yer aldı.

Programda yeni olarak ayrıca 14 Kasım Dünya Diyabet Günü, 21-27 Kasım Ağız ve Diş Sağlığı Haftası, 5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilişi, 1-7 Nisan Kanser Haftası ve 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü yer aldı.

Yandaş sendika Eğitim-Bir- Sen’in sıklıkla eleştirdiği öğretmen ve öğrencilerin törendeki giyimlerine ilişkin kılık kıyafet yönetmeliği yeni düzenleme ile esnetildi. Eski yönetmelikte yer alan; “Bayrak törenlerinde, tören sırasında okulda bulunan yönetici, öğretmen, öğrenciler ile diğer görevliler ‘Okuldaki Görevliler ve Öğrencilerin Kılık Kıyafet Yönetmelik’ hükümlerine uygun bir kıyafetle katılır” ifadeleri yeni yönetmelikte yer almadı.

‘Atatürk Köşesi’ yok


Yeni yönetmelikte “Törenlerle İlgili Esaslar” başlığının yer almaması dikkat çekti. ”Törenlerde; Atatürk ve Türk büyükleri ile eğitim şehitleri için saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın söylenmesinden sonra; günün anlam ve önemine uygun şekilde hazırlanan programa göre hareket edilir” ifadelerinin de bulunduğu hiçbir madde yer almadı. (Kaynak: Cumhuriyet.com.tr)

Video: Başbakan Yıldırım’ın yazım kuralları ile imtihanı


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.