Rasyonel Duygusal Davranışçı Terapi nedir? Albert Ellis tarafından hazırlanan, çok popüler bilişsel davranış terapisinin bir formudur ve 1950’lerden bu yana psikolojik tedaviye yaklaşımları hakim kılmaktadır.
Rasyonel Duygusal Davranışçı Terapisi’ni diğer psikoterapi tekniklerinden ayıran şeyin ne olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Özünde, Albert Ellis onu bir yaşam felsefesi olarak yarattı; kuruluşunun temelini, hayatımızdaki duygularımıza neden olan olayların değil, öfkenin, depresyonun ve duyguların yaşamamıza neden olan inançlarımız olduğu inancıdır. kaygı. Bu mantıksız inançları değerlendiren ve değiştiren bir moddur ve duygusal acıyı azaltmak için olumlu bir etkiye sahip olduklarını göstermiştir.
Rasyonel Duygusal Davranış Terapisi müdahaleleri ve başarı oranları
Eğer Rasyonel Duygusal Davranışçı Terapiden geçersen, ne bekleyebilirsiniz? Terapistinizle çeşitli sorunlarla uğraşacaksınız ve tedaviniz için birkaç hedef belirleyeceksiniz. İlk adım, bir sorunun var olduğunu ve değişmeye istekli olduğunu anlamaktır. Rasyonel Duygusal Davranışçı Terapisi, müşterinin olumsuz duygu, davranış ve düşünceye meydan okumasına, tartışmasına ve sorgulamasına yardımcı olmak için çalışır.
Bu ortaya çıktıktan sonra, terapist, daha akılcı olmayan inançlarınızı rasyonel ve kendi kendine yapıcı düşünceler haline dönüştürmenize yardımcı olacaktır. Bu kolay bir süreç değil. Bu teknikler üzerinde – uygulama, uygulama, uygulama – devamlı olarak çalışmayı bekleyebilirsiniz. Ellis üçüncü görüşünde işaret ettiği üzere, mantıksız bir inancı tanımak için yeterli değildir, bunları tekrar tekrar tartışmalıyız ve daha olumlu, yapıcı inançlara odaklanmalıyız. Değişim gecede olmayacak.
Kabul
Rasyonel Duygusal Davranışçı Terapisi sırasında, bireylere duygusal sağlık hakkında öğretilir. Duygusal olarak sağlıklıysanız, gerçeklik hoş ya da hoş olmayan bir gerçeklik kabul edersiniz. Rasyonel Duygusal Davranışçı Terapi’sini kullanan psikoterapistler hastalarına üç form kabul ederler:
- Koşulsuz Kendini Kabul – Benim kusurlarım var – Kötü nimetlerim ve iyi niyetlerim var, ancak bu beni başkasından daha az layık kılmıyor.
- Koşulsuz Diğer Kabul – Bazen insanlar bana oldukça muamele etmeyecek – bana oldukça muamele etmek zorunda kalacak hiçbir sebep yok. Bazıları bana oldukça muamele etmese de, diğerlerinden daha az değerlidirler.
- Koşulsuz Yaşam Kabulü – Hayat her zaman istediğim gibi gitmeyecek. İstediğim gibi gitmesi için hiçbir sebep yok. Hayatta bazı tatsız şeyler yaşayabilirim, fakat hayatın kendisi asla korkunç değildir ve genellikle her zaman katlanılabilirdir.
Peki, Rasyonel Duygusal Davranış Terapi etkili bir terapi şekli midir?
Kesinlikle. Rasyonel Duygusal Davranış Terapisi, 1950’lerden beri defalarca incelenmiştir. Çalışma sonrasında yapılan çalışma, bu tedavi yönteminin olumlu etkilerini gösterdi. Araştırma, akılcı duygusal davranış terapisinin olumsuz yanıtlarımızı değiştirmek ve bizi daha mutlu bir yaşama götürebilmek için geçerliliği onaylanmış bir yöntem olduğunu söylüyor.