Zeytinlikler ile ilgili flaş gelişme! Tepkiler sonuç verdi!

7’nci kez Meclis gündemine getirilen ‘zeytinlikler ile ilgili düzenleme’ kamuoyundan ve muhalefetten gelen eleştiriler üzerine geri çekildi.

Zeytinlikler ile ilgili flaş gelişme!

Zeytinlikler ile ilgili kamuoyu tepkisi sonuç verdi!

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş “Zeytinlikliklerle ilgili düzenleme komisyona çekilecek” açıklamasında bulundu. TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen ve bugün oylanarak kabul edilmesi beklenen zeytincilik tasarısı, üretici örgütlerinden gelen tepkiler üzerine önümüzdeki hatfaya ertelenmişti. CHP’nin yoğun eleştirilerde bulunduğu tasarıya bugün de MHP’den tepki gelmiş, MHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu “Tasarı geçerse kırmızı et gibi zeytin ithal ederiz” demişti.

Elitaş: Zeytinlikler ile ilgili düzenlemeyi komisyona geri çekiyoruz

Kamuoyunda yoğun eleştirilere neden olan zeytinlik düzenlemesi ile ilgili AK Parti’den geri adım geldi. Hükümet tasarıyı komisyona geri çekti. Gelişmeyi duyuran AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş “Üretim Paketi’nin ikinci maddesi olan zeytinlikle ilgili düzenleme komisyona çekilecek. Komisyon zeytinlik düzenlemesini yeniden görüşecek” dedi.


Tasarı 7’nci kez gündeme geldi

Geçtiğimiz hafta zeytinlik düzenlemesi AK Parti hükümetleri tarihinde 7’nci kez gündeme getirilmiş, OHAL sürecinde gerçekleştirilen bu hamle birçok çevre tarafından ‘fırsatçılık’ olarak nitelendirilmişti.

Ne olmuştu?

30 Mayıs 2017 tarihinde Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi kanun tasarısı Sanayi Komisyonundan geçmişti. Kamuoyunda 117 milyon zeytin ağacının katledilmesine izin veren kanun tasarısı olarak bilinen yasa değişikliği kamuoyunda büyük tepki toplamıştı. Tarkan da bu konuya dikkat çekmek için takdir toplayan bir paylaşım yapmıştı.

TEMA Vakfı da milletvekilerine çağrıda bulunmuştu:

TEMA Vakfı, doğa talanının yolunu açacak kanun değişikliği konusunda milletvekillerine acil çağrıda bulunmuş, “Milletvekillerinin zeytinliklerimize, meralarımıza ve kıyılarımıza sahip çıkmasını bekliyoruz” demişti. TEMA Vakfı, tasarıdaki sorunlu maddelere şu bültenle dikkat çekmişti:

Zeytinlikler ve Meralar Tehdit Altında!

1) Tasarıda yer alan en sorunlu düzenlemelerin, 3573 sayılı Kanun’un 20. maddesinde yapılan ve zeytinlik sahaların amacı dışında kullanılmalarına yönelik olan değişikliklerle ilgili olduğu görülmektedir.

i) Tasarıda yer alan, “bakanlıklarca kamu yararı kararı alınmış yatırımlar için zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından izin verilebilir” ifadesi sorunludur. Taslağa göre zeytinlikler Bakanlıklarca alınacak kararla kamu yararı gerekçesiyle tüm yatırımlara tahsis edilebilecektir. Taslağı hazırlayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, tasarıyı sadece kendi ilgi alanına giren endüstri bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri, organize sanayi bölgeleri ve sanayi siteleri ile sınırlı tutmamaktadır. Aksine “Bakanlıkların” denilerek kapsam daha da genişletilmektedir.


ii) Zeytin Sahaları Koruma Kurulu: Tasarıda zeytinlik sahası bulunan her ilde valinin başkanlığında 11 kişiden oluşan zeytin sahaları koruma kurulu tanımı yer almaktadır. Bu kurulu “Zeytin Sahaları Koruma Kurulu” değil, “Zeytin Sahalarını Yatırıma Açma Kurulu” olarak adlandırmak daha doğru görünmektedir. Amaç zeytin sahalarını korumak olsaydı, kurul üyelerinin doğrudan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri, ziraat fakülteleri, tarım ve zeytin ile ilişkili üretici örgütleri ile konuyla ilişkili STK’lardan oluşması gerekirdi. Örneğin kurulda yer alan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı İl Müdürlükleri’nin zeytin ile ilgili hangi yetkinliklerinin bu görevin yerine getirilmesi için öngörüldüğü anlaşılmamaktadır.

Diğer taraftan, tarım ithalatı içinde en yüksek kalemlerden birinin ham yağ ve yağlı tohumlar olduğu bilinmektedir. Zeytin alanlarının daraltılması bu kalemlere ilişkin ithalatın daha da artmasına sebep olacaktır.

Kamu yararı gözardı ediliyor

Ayrıca, zeytinliklere yapılabilecek maden ve sanayi yatırımlarında kamu yararı olacağı öngörülürken, gerçekte zeytinliklerin ürettikleri ürün ve ekosistem hizmetlerinin kamu yararı gözardı edilmektedir.

2) Tasarının öne çıkan bir diğer sakıncalı hususu da meralarla ilgilidir. Tasarı ile 4342 sayılı Mera Kanunu’nun 14. maddesinde yer alan istisna maddelerine bir ek daha yapılması mera alanlarının daraltılmasına sebep olacaktır. Eklenen madde ile endüstri bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri, organize sanayi bölgeleri, serbest bölgeler ile yerleşim alanları içerisinde bulunan sanayi sitelerinin yerleşim yeri dışına çıkarılması ve gerekli arazi ihtiyacının karşılanması için meralar tahsis edilebilecektir. Yem ithalatı, tarım ithalatında önemli kalemlerden biridir. 2016 yılında 1.3 milyar USD kaba yem ithalatı yapılmıştır. Türkiye yem ihtiyacının %40’ını ithal etmektedir. Milli Tarım Projesi’nde hayvancılık önemli yer tutarken, getirilen değişiklikle, hayvanların beslenmesinde büyük rolü olan mera alanlarının daraltılması bir çelişki olarak görülmektedir. Su üretimi, toprak koruma ve biyolojik çeşitliliğin korunması açısından önemi olan meralarımızın bakımı, korunması ve ıslahı konusunda, ekonomik ve teknik destekler beklerken, bunun yerine, meraların daraltılmasına yol açacak düzenlemelerin sakıncası büyüktür.

Cumhuriyet’in kuruluşundan bugüne mera ve çayır alanları yüzde 19’a geriledi

Cumhuriyetin ilk yıllarında 44 milyon hektarla ülke yüzölçümünün yüzde %56’sını oluşturan mera ve çayır alanları; 2014 yılı verilerine göre 14,6 milyon hektara inerek %19’a gerilemiştir. Mera alanlarındaki bu ciddi gerileme, söz konusu tasarı ile çok daha artacaktır.

Türkiye’nin kıyıları için büyük tehdit!

3) Tasarıda 3621 sayılı Kıyı Kanunu’nda da değişiklik yapılarak, Trabzon ilinde kıyılarda sağlık tesisleri ve endüstri bölgelerinin yapılmasının önü açılmaktadır. Bu durum, gelecekte Türkiye’nin diğer kıyıları için de tehdit oluşturmaktadır. Birkaç yıl sonra, yine bir kanun tasarısı ile diğer kıyılarımıza yönelik benzer bir düzenleme yapılamayacağının garantisi bulunmamaktadır.


Yukarıda belirttiğimiz sebeplerle, zeytincilik, meralar ve kıyılar başta olmak üzere, doğal varlıklarımızla ilgili düzenlemelerin; “Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”ndan çıkarılmasını talep ediyoruz.

Tarkan’dan çağrı: Rant için zeytin ağaçlarına kıymayın!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.