Anıtkabir çevresinin imara açılması gündemde

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin geçen yıl mayıs ayında “Anıtkabir  Koruma Amaçlı İmar Planı” değişikliklerine ilişkin meclis kararının planları bir yıl sonra askıya çıktı.

Anıtkabir çevresini imara açılması gündemde

Mimarlar Odası: İmara açılamaz

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi duruma tepki göstererek, “Askıya çıkan plan değişikliğinde yeni yapılaşma öngörülüyor. Anıtkabir tüm ulusa ait anıtsal bir alandır, her ne amaçla olursa olsun, yapılaşmaya açılamaz” dedi.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin geçen yıl mayıs ayında aldığı kararla 1/5000 ölçekli nazım 1/1000 ölçekli “Anıtkabir Tarihi Sit Alanı Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı” değişikliğine gitmesine tepki gösterdi.


anıtkabir çevresi imara açılması anıt tepe

Bir yıl sonra askıya çıkan imar planı değişikliği kararı ile kişilere ait alanların kamulaştırıldığını ifade eden Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, alanın Anıtkabir alanı ile birleştirilmesi hükmünün de ortadan kaldırıldığını bildirdi. Candan, Anıtkabir alanına katılması gereken bu alanın konut alanı olarak kullanılacağını vurguladı.

Candan, plan değişikliği ile Anıtkabir Tarihi Sit Alanı’ndaki park alanı olarak gösterilen alanın askeri alan olarak belirlenerek yapılaşmayla karşı karşıya bırakıldığını, Anıtkabir Muhafız Bölüğü’nün bulunduğu 37 bin 960 metrekarelik alanın yıkılması durumunda da 12,50 metre yüksekliğinde yaklaşık 12 bin metrekarelik yapılaşma öngörüldüğünü ifade etti.

“Anıtkabir ne kışla ne de konut alanıdır”

Açıklamasında “Her ne sebeple olursa olsun Anıtkabir alanı ne bir kışla ne de sağından solundan alanı daraltılarak, konut olarak kullanılması öngörülen bir alandır” diyen Candan, plan değişikliğinin Anıtkabir’e yönelmenin adımları olduğunu belirtti.


anıtkabir çevresi imara açılması anıt tepe

“Anıtkabir ulusa aittir”

Koruma kurulunun uygulamaya izin veren kararı ile birlikte plan değişikliğini yargıya taşıyacaklarını bildiren Candan, açıklamasında şunları söyledi:

“Tüm dünyaya mal olmuş tarihsel bir alana dair plan ölçeğindeki değişiklikler, ‘ben yaptım oldu’ yaklaşımıyla yapılamaz. Anıtkabir’e ilişkin her bir adımın meslek odaları, uzmanlar, üniversiteler ve toplumla paylaşılarak yapılması zorunluluktur. Şeffaf bir süreç işletmeden, meslek odalarından görüş almadan plan değişikliğinin karardan bir yıl sonra askıya çıkartılmasının amacı çok açıktır. Alıştıra alıştıra, adım adım Anıtkabir alanlarını daraltmak, itibarsızlaştırmak, toplumun değer verdiği alanları mekansal olarak değersizleştirmeye çalışmaktır.

Anıtkabir’e geçen yıl yapılan oyuncak alanını, futbol sahasını ve birkaç gün önce Anıtkabir’e ilişkin bakımsızlık, hoyratça kullanım süreçlerinin basına yansıdığını düşündüğümüzde Anıtkabir’e yönelik sistematik bir müdahale süreci karşımıza çıkıyor. Anıtkabir anı ve saygı mekanı olan bir alan ve tüm ulusa ait. Anıtkabir’e ilişkin plan değişikliği ile alanın daraltılması, kamulaştırma kararlarından vazgeçilmesi ve her ne sebeple olursa olsun yapılaşmanın arttırılmasını reddediyoruz, Anıtkabir ulusa aittir.”

anıtkabir çevresi imara açılması anıt tepe

“Güvenmiyoruz”


Candan, plan hükümlerinin 6. Maddesindeki müdahale biçimleri paftası kısmında; “Müdahale biçimleri paftasında yıkılacak yapılar olarak gösterilen, kentsel tasarım açısından uygulama açısından mevcut haliyle kullanımına devam edebilir. Müdahale Biçimleri Paftasında “yıkılacak yapılar” olarak gösterilen yapıların, planda öngörülen Kentsel Tasarım Projesi’nin uygulama aşamasına kadar mevcut halleri ile kullanımına devam edilebilir” ifadelerinin de yer aldığına dikkati çekti. Müdahale paftalarının da kamuoyuyla paylaşılmasını isteyen Candan, “Koruma Kurulu’na, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ve bir gecede Cumhuriyet değerlerini yıkma kararı verenlere güvenmemek için onlarca nedenimiz var” dedi.

Atatürk’ün çiftlik evi olan tarihi Marmara Köşkü yıkıldı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.