Din Kültürü dersinde artık cihat öğretilecek

Dokuzuncu sınıflara verilecek Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi müfredat taslağına göre, okullarda “İslam Dininde Temel İbadetler” ana başlığı altında cihat konusu da işlenecek. Din dersinde laiklik konuları daraltıldı, Alevilik-Bektaşilik ise genişletildi.

Din Kültürü dersinde artık cihat öğretilecek

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi müfredat taslağına göre, 9’uncu sınıflarda “İslam Dininde Temel İbadetler” başlığı altında, namaz, oruç, zekât ve haccın yanı sıra “cihat” konusu işlenecek. 6’ncı sınıfta da cihat kavramı öğrencilere anlatılacak. Gazete Habertürk’ten Fatmanur Boylu’nun haberine göre;  askıya çıkarılan taslakla ilgili görüşler, 31 Temmuz’a kadar Milli Eğitim Bakanlığı’na iletilebilecek. Taslağa göre, cihat kavramı, anlam genişliği göz önünde bulundurularak savaşla sınırlandırılmadan tüm boyutlarıyla işlenecek ve günümüzde bu kavramın istismar edildiği belirtilecek. Cihad kavramının temel ibadet olarak belirtilmesi ise tartışma konusu oldu.

“5 temel ibadet arasında değil”

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Ünal: Peygamber Efendi’mizin hadisine göre, cihad 5 temel ibadet arasında değildir. Bu yanlış anlaşılabilir. Müfredattaki bu değişiklik çok isabetli bir karar olmamış. Cihad ayrı değerlendirilmesi gereken bir konudur.


AK Parti’li Çamlı: Cihat, namazdan da önce gelir

TBMM Milli Eğitim Komisyonu Üyesi, AK Parti Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı: Cihat İslam’ın en öncelikli unsurudur. Namazdan da önce gelir. Osmanlı padişahlarına baktığımızda neredeyse tamamı cihadı bırakmamak için hacca bile gitmemiştir. Bakanlığımız çok isabetli bir karar vermiş. Namaz dinin direğiyse, cihat çadırdır. Direksiz çadır bir işe yaramaz. Cihat bilmeyen çocuğa matematik öğretmenin faydası yok.


“Hoşgörümüzü kaybediyoruz”

TBMM Milli Eğitim Komisyonu Üyesi, CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar: İslam’ın kurallarıyla oynayarak kendilerine kindar bir nesil, yani seçmen yaratmak istiyorlar. Hoşgörümüzü kaybediyoruz. Milis yetiştirip bu milislerle dünyaya savaş açmak mı istiyorlar?

“Yanlış yerde ifade edilmiş”

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk: Ben evrime de inanmıyorum ama anlatılmaması eksiklik. Cihadın temel ibadetler içerisinde yer alması kavram hatası olmuş.

Atatürk çıkartıldı, laiklik ise daraltıldı


Din dersinde Atatürk çıkarılırken, laiklik konuları daraltıldı. Alevilik-Bektaşilik konuları ise genişletildi. Eski müfredata göre Alevilik yalnızca 7’nci sınıflarda anlatılıyordu. Taslağa göre, 5, 7, 9 ve 12’nci sınıflarda da Alevilik-Bektaşilik anlatılacak. Cemevleri, “Ayin-i cem erkânının yapıldığı yol, âdap ve erkân yeri” olarak nitelendirilecek.

Din simsarları: Allah de ötesini koyver!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.