Facebook’tan internet erişiminde devrim: Aquila

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, internet erişimi için insansız hava araçları geliştirme konusunda kolları sıvadı. İşte Facebook Aquila insansız hava aracı…

Video hakkında bilgi: Facbook Aquila insansız hava aracının ilk test uçuşu.

Bir zamanlar yalnızca bir üniversitedeki arkadaşların birbirlerini bulması için kullanılan, sonrasında tüm dünyadan insanların yakınlarıyla etkileşim kurabilmesi için genişletilip şimdi ise önceki fonksiyonlarına ek olarak e-ticaret, dijital pazarlama gibi alanlara açılan Facebook, teknolojik ve bilimsel gelişmeleriyle de ön plana çıkıyor.


Facebook’un tüm insanlığa faydalı olabilecek bir projesi daha var. Mark Zuckerberg, dünyanın 3 milyonunun interneti aktif bir şekilde kullanıp geri kalan kısmının internetle bağlantısı olmamasını bir sorun olarak görüyor olmalı ki internet erişimi için insansız hava araçları geliştirme konusunda kolları sıvamış durumda.

facebook aquila drone iha wifi internet
Facebook Aquila havadan nasıl internet erişim sağlıyor?

İnternetle bağlantısı olmayan 5 milyar insan

Küreselleşmenin ve teknolojinin büyük bir hızla büyüdüğü günümüz dünyasında dünya nüfusunun bu denli büyük bir oranının internet erişimine sahip olmaması, Facebook ekibini harekete geçirmiş durumda. Facebook, internet erişimi olmayan insanlara bunu sağlamak için internet.org sitesinden projeyi duyurmuştu. Bu hedefini gerçekleştirmeye yönelik planlarından bir tanesi ise insansız hava araçları oldu. Facebook’un departmanı olan Connectivity Lab, bu projenin lideri konumunda yer alıyor. İnsansız hava araçlarının enerji kaynağı için güneş enerjisi kullanmayı planlıyorlar.

facebook aquila drone iha wifi internet
Facebook Aquila

Yalnızca insansız hava aracı değil

İnternet erişimini yaygınlaştırmak için insansız hava aracının dışında uydu ve lazer gibi teknolojik araçlar da geliştirmeyi planlayan Facebook, bu projesinde bölgeler için alternatifler üretmiş durumda bulunuyor.

İnterneti yaygınlaştırma adına büyük yatırımlarda bulunan Facebook, bu projesinde büyük bir kararlılıkla ilerliyor. Güneş enerjisini kullanma konusunda Ascenta ile çalışan Facebook, kimi yerlerde 4 hafta boyunca havada kalan insansız hava aracı konumlandırmayı planlıyor.

Facebook internet erişimi için insansız hava araçları geliştiriyor
Mark Zuckerberg, Facebook Aquila’nın teknik özelliklerini 2016 yılında duyurmuştu.

Facebook’un bu proje için hazır tuttuğu insansız hava araçları, farklı özelliklere sahip. Örneğin Aquila isimli uçak, kesintisiz olarak 6 aydan fazla havada kalabiliyor. Üzerinde güneş panelleri barındıran Aquila, ürettiği enerjiyi uçağın içerisinde bulunan internet erişimi donanımları ve sistemleri için harcıyor.


Bu gibi insansız hava araçlarının yüksek başarı elde etmesi sonucunda Facebook, bu araçların seri üretimine geçmeyi planlıyor. Bu düşüncesinden hareket ederek Facebook’un internet erişimi projesinin büyük kararlılıkla süreceğini tahmin etmek çok zor değil.

İnternet erişimi neden bu kadar önemli?

Geçmişte sadece hesaplama ve ufak bilgi depolaması amacıyla kullanılan internet, ne oldu da herkes için yaygın hale getirilmeye çalışılıyor? Artık insanlar küreselleşmenin de etkisiyle internet üzerinden satışlarını yapabiliyor, canlı bağlantılar gerçekleştirebiliyor ve şirket konferanslarını sürdürebiliyor. İnternet sayesinde kilometrelerce ötedeki bir bilgiye anlık olarak erişim sağlamak mümkün.

Dolayısıyla insanlığın gelişiminin internette olduğu tartışılmaz bir gerçek. Küresel ekonominin daha iyi şekilde ilerleyebilmesi için insanların üretime katılması gerekiyor. 5 milyar kadar insana internet erişimi sağlamak, büyük bir gelişim için atılan büyük bir adım olarak görülüyor.

facebook aquila drone iha wifi internet
Facebook Aquila ile Boeing 737 karşılaştırması

Facebook drone ile internet dağıtımı

Uçaklara göre daha az yer kaplayan drone’lar, facebook tarafından 90 gün havada kalabilecek şekilde yeniden dizayn edildi. Bu sayede internet dağıtımı projesinin karşılaşması muhtemel olan olumsuzlukları en aza indiriliyor.

Proje başarılı olacak mı?

Facebook Creative Lab’ın kararlılığıyla sürdürülen proje, başarılı olduğu takdirde hem yerel ekonomilere hem de küresel ekonomiye katkı sağlayacak. Haberleşmenin değerinin her geçen gün arttığı dünyamızda her alanda atılımlar ve gelişmeler gerçekleşecek.


Başarılı olup olamayacağını ise öngörmek zor. Facebook daha önce Google ile işbirliği yaparak bir uzay aracı projesine de başlamıştı. Teknoloji uzmanları Facebook’un bu tecrübelerden yola çıkarak yeni adımlar atacağını ve insansız hava araçlarıyla internet erişimi projesinde başarılı olacağını tahmin ediyor.

Facebook ve birbirimizi bağlayan ağlar