Hindistan’ın Madya Pradeş eyaletinde, ağaç dikme kampanyası kapsamında kısa sürede dikilen ağaç sayısı ile bir rekora imza atıldı.1.5 milyon gönüllü 12 saat içinde 66 milyondan fazla fidan dikti. Namara nehri kıyılarının ağaçlandırılacağı kampanyada dünya rekoru kırıldı.
Dünya rekoru: Hindistan’da 12 saatte 66 milyon ağaç dikildi
Hindistan’da bir çevre (ağaç dikme) kampanyası kapsamında 12 saatte 66 milyon fidan dikildi.
Bu alandaki rekor, geçen yıl yapılan kampanyayla Uttar Pradeş eyaletindeydi. Bölgede geçen yıl bir gün (24 saat) içinde 50 milyondan fazla ağaç dikilmişti.
Yerel medyada yer alan haberlere göre, 1,5 milyondan fazla gönüllünün katılımıyla Madhya Pradeş eyaletinde Narmada nehri kıyısı boyunca 12 saatte 66 milyon fidan dikildi.
Madhya Pradeş eyaletinin Başbakanı Shirvraj Singh Chouhan, fidan dikiminin yapıldığı dört farklı yeri ziyaret ederek, çocukların ve yaşlıların da katıldığı kampanyada sabah 7’den akşam 7’ye kadar toplam 66.3 milyon ağaç dikildiğini belirterek “Bugün tarihi bir gün. Bu kampanyaya katılan herkese minnettarım. Bu ağaçlarla sadece Madya Pradeş’e değil, tüm dünyaya hizmet ediyoruz, doğanın kurtarılmasına yardımcı oluyoruz.” ifadelerini kullandı.
Guinness Rekorlar Kitabı’ndan gözlemcilerin katılımıyla düzenlenen fidan dikiminin gelecek haftalarda rekor olarak onaylanmasının beklendiği belirtildi.
Hindistan’da hükümetin iklim değişikliğiyle mücadele politikası çerçevesinde 2030 yılına kadar 95 milyon hektarlık alana fidan dikilmesi hedefleniyor.
Kampanyada 20 çeşit fidan kullanıldı. Fidanların tutma ihtimalini artırmak için nehir havzasının tercih edildiği belirtiliyor.
Ne olmuştu?
Hindistan topraklarının yüzde 24’ü ormanlarla kaplı. Hükümet, ormanlık alanların oranı 2030’a kadar yüzde 33’e çıkarmayı hedefliyor.
Hindistan, Paris Anlaşması kapsamında, 2030’a kadar iklim değişikliğiyle mücadele amacıyla orman alanlarını beş milyon hektar genişletme sözü vermişti.
Geçtiğimiz ay Hindistan Başbakanı Narendra Modi, ABD başkanı Donald Trump’ın çekilmesinin ardından Paris Anlaşması’na olan bağlılıklarını yeniden vurgulamıştı.
Ağaçlar havayı temizlemekte sanıldığı kadar etkili mi?
Dava Nowark, 30 yıldır ağaçların havayı temizlemesindeki rolünü araştırıyor. Ve diyor ki;
Ağaçlar kentlerin hava kalitesinde ortalama % 1’e yakın artış sağlıyor. Bu, havayı hangi maddenin kirlettiğine bağlı.
Bazı durumlarda ağaçların etkisi % 15’e çıkabiliyor. Ama bu küçük katkının bile insan sağlığı üzerinde olumlu etkileri var.
ABD’nin 48 eyaletini kapsayan bir araştırma yaptık. Ve ağaçların 17,4 milyon havayı kirleticilerden temizlediğini bulduk. Ağaçlar sadece ABD’de her yıl hava kirliliği bağlantılı 850 ölümü engelliyor.
Bazı ağaçlar havayı temizlemekte diğerlerinden daha başarılı. Kozalaklı ağaçlar yapışkan yapraklarıyla havadaki kirli partikülleri tutabiliyor.
Karaağaçlar, havadaki zararlı gazları emip yapılarını değiştirebiliyor. Birçok ağaç türü de hava sıcaklığını düşürerek kirlilik oluşumunu önlüyor.
Ancak bazı ağaçların hava kalitesine yarardan çok zararları olabiliyor
Meşe ağacı, ozon gazı bileşimine neden olabilen bileşikler salgılıyor. Yanlış yere dikilmeleri halinde ise kirliliği daha da yoğunlaştırabiliyor.
Mesela ağaçların çevrelediği bir otoyolda egzoz dumanı ‘ağaç kubbenin’ içinde hapsolur. Otoyolun yanına kirli gazın yayalara ulaşmasını engelleyebilecek bitkiler ekilebilir.