Dijital halkla ilişkiler nedir? Araçları nelerdir?

Halkla ilişkiler nedir? Gelişen medya halkla ilişkiler sektörünü nasıl etkiledi? Dijital halkla ilişkilerde nelere dikkat edilmeli? Dijital ortamda tutunmanın yolları nelerdir? Ortam ve araçlar ne kadar etkili?

dijital halkla ilişkiler digital pr public relations

Halkla ilişkiler, bir kuruluşla hedef kitlesi arasındaki karşılıklı iletişimi, anlayışı, kabulü ve işbirliğini oluşturmaya ve sürdürmeye yardımcı olan, sorun ve problemlerin yönetimini içeren, kamuoyu ile iletişimde olan ayrıcalıklı bir yönetim fonksiyonudur. Halkla ilişkilerin dijital medyadaki haline ise dijital halkla ilişkiler denir.

İnternet ortamındaki içeriklerin son yıllarda büyük artış göstermesi nedeniyle markalar/şirketler, interneti hem yerleşik hem de mobil olarak aktif bir şekilde kullanan potansiyel müşterilere ve hedef kitleye ulaşmak için online görünürlüğü önemsemeye başladı. Müşterilere daha yakın olmak için bu teknoloji çağında yapılması gereken en önemli şey markaları/şirketleri dijital ortama taşımaktan geçiyor.


Dijital medyada mecra sayısı geleneksel medyanın onlarca katı kadardır. İçerikler de çoğunlukla benzerlik taşımaktadır. Tüm bu mecra ve içerik havuzunda öne çıkmak için dijital medya ile paylaşılan metinlerin bilgilendirme metni olmaktan öte, bilgiyi anlaşılır bir şekilde sunan metinler olması gerekmektedir. Bu da Dijital PR’da içerik pazarlamanın önemini arttırmaktadır. Dijital medyada içerik açısından öne çıkmak ve değerlendirilebilir olmak için içeriği bir bağlam üzerinden sunmak gerekmektedir. En alakasız ürün bile doğru bağlam üzerinden okuyucuya sunulduğunda ilgi çekici olabilmektedir.

Dijital halkla ilişkiler için nelere dikkat edilmeli?

Markanın kurumsal imajını yansıtacak bir tasarım, site için dolaşımda kullanıcıları rahatsız etmeyecek bir navigasyon sistemi, marka/şirket hakkında detaylı bilgilerin yer aldığı “hakkımızda, vizyonumuz, misyonumuz, iletişim, referanslarımız, çalışmalarımız, hizmetlerimiz” gibi linklerin önemsenmesi büyük önem taşıyacaktır.

Sosyal medyada aktif olarak yer almak ve düzenli paylaşımlarda bulunmak akıldan çıkarılmaması gereken bir diğer dijital halkla ilişkiler çalışmasıdır. Müşteriler ile bire bir iletişim kurmak marka imajı ve sürekliliği açısından büyük bir avantaj olabilir. Sosyal medya hesapları, ilgisiz bırakılmamalıdır. Özgün, düzenli olarak güncellenen haber sitelerine/bloglara tanıtım yazısı verilerek online mecralardaki marka görününürlüğü artırılmalıdır. Markanın forum, haber siteleri, sözlükler, bloglar, tüketici sitelerinde yer alması sağlanmalıdır. Dijital PR’ın artması için hayati önem arz eden tüm bu noktalar uygulanmalıdır.


Dijital halkla ilişkiler araçları nelerdir?

Online ortamda var olan tüm araçları Dijital PR‘ın kapsamına sokabiliriz fakat Dijital PR dendiğinde genel olarak akla gelen ve sıkça kullanılan araçlar şunlardır;

Web sitesi, öncelikle diğer tüm araçların düzgün bir şekilde yürütülebilmesi için firmanın/markanın web sayfasının diğer araçlar yerine geldiğinde ulaşabilmelerini sağlayacak profesyonel görünümlü bir kurumsal web sitesine ihtiyaç vardır.

Sosyal medyanın gücünü farkında olmak.Toplumun büyük bir kesiminin haftanın çoğu zamanını sosyal medyada geçirdiğini düşünürsek kurum ve kuruluşların sosyal medyada yer alıp çalışmalarını sürdürmesine ihtiyacı vardır.

Blog kullanımları, bloglarda yayınlanan tanıtım yazıları ve tavsiyeler markanız ve ürününüz için marka değeri ve güven sağlamakta. Burada şu yanlışa düşmemek gerekiyor; hakkınızdaki yorum olumsuz diye bu size itibar kaybettirmez.


Forumlar, yine birçok kullanıcının soru ve cevaplar şeklinde almak istedikleri bilgileri ya da sunmak. Böylece karşılıklı anlayışa dayalı iletişim güçlenecektir.

Yeni Medya ile güçlü bir marka olmak için 5 öneri