Heterokromi nedir? Neden oluşur? Çeşitleri neler?

Heterokromi nedir? Neden oluşur? Heterokromi çeşitleri nelerdir?

Heterokromi nedir? Neden oluşur? Çeşitleri neler?

Mila Kunis, Kate Bosworth ve Sarah McDaniel’den aşina olduğumuz Heterokromi, Heterochromia’nın Türkçesidir ve hetero farklı demektir, chromia ise renk demektir. Yani farklı renkler anlamına gelen bu sözcük iki arasında renk farklılıkları olduğu gözler için kullanılır. Nadiren saçlarda ve deride de heterokromi bulunur.

Heterokromi nedir ve nasıl oluşur?

İristeki melanin miktarı bizim gözlerimizin mavi,yeşil, kahverengi veya ela oluşunu sağlayan şeydir. En çok melanin kahverengi gözlerde bulunurken en az melaninse mavi gözlülerin irisinde bulunur. ‘Heterokromi’ de melanin dağılımındaki fazlalık veya azlıkların farklı yoğunlaşması sonucu oluşur diyebiliriz. ‘Heterokromi’ sanıldığının aksine görmeyi engellemez çünkü bir hastalık değildir ve ciddi artışlar göstermediği sürece sağlığımızı tehdit edecek bir durum oluşturmaz.Heterokromi, sadece insanlarda bulunmaz aynı zamanda hayvanlarda da bulunur.


Buna en bilindik örnekse bir gözü mavi bir gözü yeşil Van Kedileri’dir. ‘Heterokromi’ genellikle kalıtsaldır ve doğuştan olur fakat bazılarında çocukluk dönemlerinde renklerde sonradan değişme şeklinde de kendini gösterebilir. ‘Heterokromi’ , birçok nedenden ortaya çıkabilmektedir.

Çeşitleri neler?

‘Tam Heterokromi’ Bu durumda iki göz birbirinden tamamen farklı renklerde olur. Bir göz kahverengiyken diğer gözün mavi/yeşil olması şeklinde ortaya çıkabilir. Alice Eve’in gözleri tam heterokromiye örnek gösterilebilir.

’Parçalı Heterokromi’ Bu durumda irisin sadece bir bölümü farklı renkte olur. Gözdeki farklı renkte leke gibi de düşünebilirsiniz. Jonathan Rhys Meyers parçalı heterokromiye sahip ünlülerdendir.


‘Merkezi Heterokromi’ Bu durumda irisin merkez bölümü gözün dış kısmındaki gerçek renginden farklı bir renkte olur. Genellikle mavi gözlülerde ortada altın sarısı olarak gözlenebilir. Halk arasında gözleri böyle olanlara genelde kedi gözlü denir.

Kantaron yağı nedir? Faydaları neler? Neye iyi gelir?


İpek Tanrıverdi
İpek Tanrıverdi, 1995 yılında Adana’da doğdu. Lise öğrenimini Adana Anadolu Lisesi’nde bitirdikten sonra Bilkent Üniversitesi İşletme (İngilizce) bölümünü kazanmasıyla yolu Ankara’ya düştü. Sonrasında, o da herkes gibi İstanbul ile tanıştı. Hayvansever, insansever ve yaşamseverdir.