Onaylanıyorum o halde varım!

İnsanoğlu olarak varolduğumuz ilk günden bu yana onaylanma gereksinimi içerisindeyiz. Bu ihtiyaca belirli bir oranda sahip olmak kişiyi başarıya güdüleyebilir. Bu duyguyu aşırı düzeyde hissetmek ise  bireye başkalarının isteklerini gerçekleştirmek üzere yaşadığı bir hayatı yaşatabilir. Peki bize bu onay ihtiyacını hissettiren nedir? Bununla nasıl baş edilir? Ne zaman bu konuda yardım almamız gerekir? İşte detayları.

Onaylanıyorum o halde varım!

Onaylanıyorum o halde varım!

Öncelikle onaylanmaya karşı neden şiddetli bir arzu duyduğunuz üzerine düşünün. Başka bir insandan onay olmak size ne kazandırır ve almamak ne kaybettirir. En son onay almak adına yaptığınız bir davranışı anımsayın. Aklınızdan geçen düşünceleri listeleyin. Ve gerçekçi olmayanları bulmaya çalışın. Size yardımcı olabilecek birkaç örnek cümle:

“Başkalarının istediği şekilde davranmazsam, beni kabul etmezler. Reddersem reddedilirim.”


“Ben de karşı çıkacak güç yok.”

“Onlar daha doğru olanı biliyordur.”


“Bu şekilde davranırsam beni daha fazla severler.”

Bu ve bunlar gibi bir çok düşünceniz olabilir. Şimdi bu düşünceleriniz ne kadar mantıklı ona bakın. Aksi şekilde davrandığınızda sizi reddecek insanların gerçekten hayatınızda yeri var mı? Siz olsanız daha mı az severdiniz? Bir insanın değerini aldığı onay sayısıyla ölçmek ne kadar mantıklı? Muhtemelen cevabınız hayır.

Neden böyle hissederiz?

Böyle hissetmeniz sebebi siz değilsiniz ama bu şekilde yaşamak sizin tercihiniz. Bu ihtiyacın temelleri çocukluk yıllarına dayanır. Çocukken koşullu olumlu saygı görmüş ve istenildiği şekilde davrandığınızda kabul görmüş olabilirsiniz. Bu da zamanla otomatik davranışlarınız haline gelmiş olabilir. O halde aksi türde davranışlarınızı otomatikleştirme zamanınız gelmiş olabilir. Bu başta size huzursuzluk verebilir. Ama uzun vadede kazanç demektir.


Onaylanma gereksinimi Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisinde de yer alan bir ihtiyaçtır. Yolculuğunuz kendinizi gerçekleştirmeye doğrudur. Temel ihtiyaçlarınızı karşıladıktan sonra piramidin yukarısına doğru çabalarsınız. Onaylanma ihtiyacınızı tabi ki karşılamanız gerekir. Ama bunu olduğunuz halinizle, kendi istekleriniz için çaba sarf ettikçe kazanabilirsiniz. Onay almak için mücadele etmeyin. Kendi hayalleriniz için mücadele edin. Bunu kazandıkça onay da peşi sıra gelir. Eğer kendinizde bunu yapacak gücü görmüyorsanız içinizdeki potansiyeli ortaya çıkarmanıza yardımcı olacak bir uzmandan yardım alabilirsiniz. Ve son olarak kendizi ihmal etmeyin ve kendinizden asla vazgeçmeyin.

Empati öğreticiliği nedir? Empatiyi öğretmek için öneriler