Sosyal medya hesaplarımızın güvenliğini nasıl sağlarız?

Sosyal medya hesaplarımızın güvenliği hakkında neler biliyoruz? Sosyal medyadaki profillerimizi nasıl güvenli hale getirebiliriz? Sosyal medya hesabımızız çalınırsa…

Sosyal medya hesaplarımızın güvenliğini nasıl sağlarız?

Sosyal medya hesabı çalınırsa ne yapılmalı?

Günümüzde mobil cihazların ve İnternet’in kullanımının artmasıyla birlikte 7’den 70’e herkesin bir sosyal medya hesabı var. Facebook, Twitter ve Instagram en sık kullandığımız sosyal medya platformları. Nasıl evimize hırsızın girip bize ait eşyaları çalmasını istemiyorsak aynı şekilde sosyal medya hesaplarımızın da güvenliğini çok iyi sağlamamız gerekir. Facebook hesabım çalınsa ne olur ki demeyin. Hesabınızı çalıp sizin adınıza arkadaşlarınızla konuşup onlardan kontör veya para isteyebilirler ya da utanç duyacağınız veya hukuksal olarak sizi zor durumda bırakacal paylaşımlar yapılabilir. Bunun gibi olayları yakın çevrenizde duymuş veya başınıza gelmiş olabilir. O halde sosyal medya hesalarımızı nasıl çok güvenli hale getirebiliriz bakalım.

Nasıl parola belirlenmeli?

Öncelikle basit parolalar kullanmayın. 12345, qwerty gibi sözlük saldırısı ile çok rahatlıkla kırılabilcek parolaları tercih etmeyin. Bunun yanında kişisel bilgilerinizi içeren parolalar kullanmayın. Ahmet91, Derya98 gibi. Kendi kişisel bilgilerinizi kullanmadığınız gibi yakınlarınızın kişisel bilgilerini de kullanmayın.


Belirlediğiniz parolalar karmaşık, büyük küçük harf, rakam, ve karakter içeren bir parola olsun. Örneğin Fthstnbl1453tfthtt!!. Bu parola Fatih İstanbulu 1453te fethetti cümlesinin sessiz harfleri atılmış ve sonuna iki tane ünlem işareti eklenmiş halidir. https://howsecureismypassword.net/ adresinde de görebileceğiniz gibi bu parola tam 43 kantilyon senede kırılabilir.


Karışık parolalar belirleseniz bile bir şekilde parolanızı ele geçirebilirler. Parolanızı bilseler bile Facebook, Twitter vb. Sosyal medya hesaplarınıza girişi engellemek için iki adımlı kimlik doğrulamasını aktif edin. Böylelikle parolanızı ele geçirseler bile cep telefonunuza gelecek Sms’te yer alan kod girilmeden hesabınıza giriş yapamazlar.

Her platformda aynı parolayı kullanmayın. Facebook’ta Ahmet72!feys gibi bir parola kullanırken Twitter’da Ahmet72!twit, Instagramda Ahmet72!insta gibi bir parolayı tercih edin.

Sosyal medya hesaplarımızın güvenliğini nasıl sağlarız?

Facebook’ta bu ayarları yapmayı unutmayın!


Bir arkadaşınızın hesabına virüs bulaşabilir bunun sonucunda sizin duvarınızda uygun olmayan içerikler paylaşabilir. Bunu engellemek için Ayarlar sayfasında Zaman Tüneli ve Etiketleme Ayarlarına giriş yapın.Burada Zaman tünelime kimler bir şey ekleyebilir? seçeneğinin en sağındaki Düzenle bağlantısına tıklayın. Başkasının duvarınıza yazmasını engellemek için Sadece Ben seçeneğini seçin ve sağdaki Kapat bağlantısına tıklayın. Aynı yerde İnsanların senin gönderilerine eklediği etiketler Facebook’ta gözükmeden önce onayına sunulsun mu? ayarını Açık hale getirerek de başkalarının sizi sizden habersiz etiketlemesinin önüne geçmiş olursunuz.

All-Star ‘sosyal medya ekibi’ oluşturma