All-Star sosyal medya ekibi oluşturma

Harika bir sosyal medya ekibi nasıl kurulur? Ekibinizde hangi becerilere ihtiyacınız var? Ekibi nasıl yapılandırmalısınız? Yeni takım üyelerini nasıl işe alıyorsunuz?

All-Star sosyal medya ekibi oluşturma

Sosyal medya yöneticilerinin ve sosyal medyayı bir takım olarak kullanan şaşırtıcı kişilerin öneminden bahsediyoruz. Ancak ajanslar, büyük işletmeler ve hatta bazı küçük işletmeler için sosyal medya, geniş bir beceri yelpazesine sahip sosyal medya ekipleri tarafından ele alınır.

Bu yazıda, harika bir sosyal medya ekibi oluşturma süreci adım adım izleyeceğiz. Bir sosyal medya ekibi kurmak oldukça büyük bir konudur. Bilgileri kolayca gezinmenize ve sindirmenize yardımcı olması için bu kılavuzu adımlara ayırdım:


  1. Mevcut durumunuzu değerlendirin
  2. Sosyal medya hedeflerinizi belirleyin
  3. Takımınızın boyutunu belirleyin
  4. Gerekli rolleri anlama
  5. Ekibinizin yapısına karar verin
  6. Adım: Durumunuzu değerlendirin
  7. Bütçenizi, iş gücünüzü ve kaynakları gözden geçirin

Mevcut durumunuzu değerlendirmenin sosyal medya ekibinizi oluşturmak için mükemmel bir ilk adım olduğuna inanıyorum. Durumunuzla ilgili sosyal medya ekibinizdeki kararlarınızı etkileyebilecek birkaç faktör var. Bu faktörlerden bazıları şunları içerir:

  • Bütçe: Bütçeniz, kaç kişiyi kiralayabileceğiniz ve ekibinizin hangi araçları kullanabileceği gibi, önemli işe alım kararlarını etkileyebilir. Ayrıca, sosyal medya hedeflerinizle birlikte olmanın ne kadar iddialı olmasını istediğinizi de etkileyebilir.
  • İşgücü: Yeni ekip üyeleri seçmek  yerine, şirketinizde sosyal medyayla uğraşmak veya onlarla ilgilenmek isteyen insanlar olabilir. Veya şirketinizdeki herkes, belki biraz zaman ayırarak sosyal medyaya katkıda bulunabilir. Ekip yapısını 5. adımda daha ayrıntılı olarak tartışacağız .
  • Kaynaklar: Bir pazarlama otomasyonu yazılımı veya medya ekibiniz tarafından çekilen fotoğraflar veya içerik ekibiniz tarafından yazılan makaleler gibi araçlar olabilir. Bu tür kaynaklara sahip olmak, ekibinizin verimliliğini artırabilir ve ekibinizde ihtiyacınız olan kişilerin sayısını azaltabilir.

Durumunuz hakkında doğru bir değerlendirmeye sahip olduğunuzda, bir sonraki adım şirket hedeflerinizle uyumlu hale getirmek olacaktır. Hedeflerinizi bilmek, uygun takım boyutu, uygun yapı ve doğru işe karar vermenize yardımcı olabilir.


(Takımınızı kiraladıktan ve gerektiğinde ayarlamanızın ardından hedeflerinize gidebilirsiniz.)

10 sosyal medya hedefi

Son yıllarda, sosyal medyanın temel kullanımı sadece pazarlamanın ötesine geçti ve şimdi müşteri hizmetleri, topluluk oluşturma, halkla ilişkiler ve daha fazlası için kullanılmaktadır. Amaçlayabileceğiniz 10 sosyal medya hedefi:

  1. Marka bilinci: Bir varlığı kurmak ve toplumsal alanınızı artırmak.
  2. Trafik: Web sitenize veya blogunuza trafik çekmek için.
  3. Potansiyel Satış Üretimi: Beklentilerinizden  önemli bilgileri toplamak için.
  4. Gelir: Kayıtları veya satışları artırmak için.
  5. Katılım: Kitlenize bağlanmak ve kitlenizle etkileşimde bulunmak.
  6. Topluluk binası: Markanızın savunucuları toplamak.
  7. Müşteri hizmetleri: Müşterilerinize yardım etmek ve sunmak.
  8. Halkla ilişkiler: Haberi yaymak, ilişkiler kurmak ve düşünce liderliğini geliştirmek.
  9. Sosyal dinleme ve araştırma: Müşterilerinizi  dinlemek ve pazarınızı anlamak.
  10. İşe alma: En iyi yeteneği almak için.

Sosyal medyada yeniyseniz veya ilk işe alım yaparken mevcut sosyal medya ekibinizi genişletmek istiyorsanız, sosyal medyanın şirketin genel hedeflerine ulaşmanıza nasıl yardımcı olabileceğini düşünmek önemlidir.

Adım adım mobil uygulama oluşturma kılavuzu