Beyin göçü: Kıymetli beyinler Türkiye’yi terk ediyor

Son dönemde oldukça sık karşılaştığımız ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da gündeme getirdiği beyin göçü konusu dünya gündeminde. AFP’nin dosya konusu yaptığı ‘Türkiye’de beyin göçü’ başlıklı haber dünya genelinde farklı mecralarda konu oldu.

Beyin göçü: Kıymetli beyinler Türkiye'yi terk ediyor

“Eğitimli gençler Türkiye’den kaçıyor; beyin göçü tehlike yaratıyor”

Yurtdışına beyin göçünün hızla arttığını kaydeden Boyner Grup CEO’su Cem Boyner de bu durumun ülkenin geleceğini olumsuz etkileyeceğini belirtti.

Dijitalleşme sürecinde genç beyinlere daha fazla ihtiyaç olduğunu anlatan Boyner, ancak artan beyin göçünün tehlike yarattığını belirtti.


Beyin göçü: Kıymetli beyinler Türkiye'yi terk ediyor
‘Digital Ajanda 2018’ isimli, iş dünyasının önde gelen isimlerinin bir araya geldiği CEO Club toplantısında dünyadaki ve Türkiye’deki dijital dönüşüm ele alındı.

BBC Türkçe’de yer alan haberde, ajansa konuşan ve ismini açıklamak istemeyen bir kadın, 5 yıl önce Türkiye’den ayrıldığını ve Dubai’ye yerleştiğini dile getirirken birçok arkadaşının kendisini eleştirdiğini söylüyor. O dönemde Türkiye’nin Batı ile ilişkilerinin iyi ve ekonominin de canlı olduğunu vurgulayarak çıklama yapan kadın bugünlerde birçok arkadaşının özellikle referandumdan sonra kendisine özgeçmişlerini gönderdiğinin altını çiziyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz hafta İslam dünyasının beyin göçü sorunuyla karşı karşıya olduğundan şikayet etmiş, “En zeki öğrencilerimizi Batılı eğitim kurumlarına kaptırıyoruz, gençlerimiz kendi ülkelerinde, kendi üniversitelerinde parlak bir gelecek göremedikleri için giderek artan bir oranda Batı’ya yöneliyorlar” demişti.


Açıklamalarda bulunan Bahçeşehir Üniversitesi’nden sosyolog Ulaş Sunata da eğitimde bu yönde bir eğilim olduğunu söylerken bunun hem sosyokültürel hem de ekonomik etkileri olduğunu vurguladı. Sunata, üniversite mezunlarının ülkeden ayrılmasıyla Türkiye’de insan hakları gibi evrensel değerleri savunacak daha az insan kalacağını ve bu değerlerin zayıflayacağını iddia ediyor.

Ülkeyi terk etmenin riskleri

Ülkeyi terk etmenin riskleri var ve bu risklerle yüzleşmeyi en fazla göze alabilecekler üniversite mezunları. Onların ayrılması, insan hakları gibi evrensel değerleri savunacak daha az insan kalmasına ve bu değerlerin zayıflamasına yol açıyor. BBC’de yer alan haberde Türkiye’yi terk eden ya da terk etme planları bulunan kişilerin gerekçeleri arasında, üniversite mezunları için azalan iş imkanları, artan muhafazakarlık ve insan haklarıyla birlikte özgürlüklerin azalması gösteriliyor.


İsmini açıklamak istemeyen bir film yapımcısı, Türkiye’den ayrılma kararı olarak “Türkiye’de bağımsız filmlere yer yok” açıklamasını yapıyo. Haberde ekonominin son çeyrekte %5.1 büyümesine rağmen genç işsizliğinin %20.6 olduğu belirtildi.

Y kuşağı kariyer ve finansal getiri için yurt dışına yöneliyor


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.