Türkiye’de en çok satılık daire aranan ilk 10 şehir ne? İstanbul’da en çok konut yatırımı yapılan ilçeler hangileri? En çok aranan 10 şehirde metrekare başına konut fiyatları ne durumda?
Konut yatırımındaki gelişimi de gözler önüne seren analizde Ağustos ayı verileriyle en çok aranan 10 il İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya, Aydın, Bursa, Konya, Sakarya, Balıkesir ve Muğla şeklinde sıralandı.
Emlakjet’in konut yatırımlarında öne çıkan şehirlere yönelik analizinde; nüfus, büyüklük, gayrimenkulde gelişen ilçeler, nitelikle konut ihtiyacı, inşaat firmalarının, üretimin ve mega projelerin merkezi olan İstanbul, her daim sektörün nabzının attığı şehir olarak öne çıkarken, onu İzmir ve Ankara arasındaki rekabet izledi. Analiz, altyapı olanakları ile ulaşım imkanlarının gelişmesinin, yeni yatırımların yapılmasının ve göçleri artmasının bu 10 şehri bugün konut yatırımında daha gözde yaptığını ortaya çıkardı.
İstanbul’da en gözde üç ilçe: Beylikdüzü, Esenyurt, Silivri
İstanbul’da satılık daire aramasında en fazla talep gören üç ilçe sırasıyla Beylikdüzü, Esenyurt ve Silivri oldu. Kiralık daire için en çok tercih edilen ilçeler ise Beylikdüzü, Bahçelievler ve Şişli oldu.
İstanbul’da merkeze göre daha uygun fiyat segmentinde olan bölge Beylikdüzü, Esenyurt ve Silivri. Teknoloji odaklı gayrimenkul değerleme platformu Endeksa verilerine göre:
- Beylikdüzü’nde metrekare bazında ortalama konut fiyatı 2.525 TL, minimum konut fiyatı 2.350 TL
- Esenyurt’ta metrekare bazında ortalama konut fiyatı 2.075 TL ve 1.800 TL
- Silivri’de metrekare bazında ortalama konut fiyatı 2.225 TL ve 2.050 TL
Konut yatırımı konusunda İzmir ile Ankara ikincilik rekabetinde
Ankara’nın gayrimenkuldeki yükselişine dikkat çeken Kunter, bu yılın ilk 7 ayında 84 bin 788 adet konut satışı yapılan Ankara’nın yüzde 12,5 artış oranıyla ‘Türkiye’nin önde gelen beş ili arasında satışlarını en çok artıran şehir’ olduğunu hatırlattı. Ankara’da konut geri ödeme süresinin ortalama 16 yılla diğer kentlere oranla avantaj sağladığına ve Başkentlilerin ekonomik gücünün konut almak için daha yüksek olduğuna işaret eden Kunter, Ankara’da Eskişehir Yolu, İncek, Yaşamkent ve Çayyolu gibi planlı yerleşim bölgelerinin önemli yer tuttuğunu, İncek’le beraber Çankaya ve Oran‘ın da hızla büyüyen alanlar olduğunu kaydetti.
İzmir en çok tercih edilen ikinci şehir
İzmir’in ise İstanbul’dan sonra hem yatırım hem oturmak için tercih edilen ikinci şehir olduğunu belirten Kunter, “Geçen yıl İstanbul’dan İzmir’e göç edenler TÜİK verilerine göre 17 bini aştı.
İstanbul-İzmir arasını üç buçuk saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi ile İstanbul’dan da talep gelmeye başladı. Değerlenme potansiyeli olan Harmandalı ve Ulukent ile markalı projelerle önde olan İzmir’in yeni kent merkezi Bayraklı-Turan-Salhane, yatırım için en önemli bölgeler” diye konuştu.
Konut yatırımı konusunda en çok rağbet gören iller
Gizem Moral Kunter’in verdiği bilgiye göre İstanbul, Ankara ve İzmir’in ardından alıcıların en çok araştırdığı yedi il ve bu illerin konutta yükseliş nedenleri şöyle:
Antalya’da konut yatırımı
Türkiye’nin en kalabalık beşinci şehri olan Antalya, son dönemde aldığı göç ile dikkat çekiyor. İlçe gayrimenkul piyasasında en çok turizm alanındaki gelişimiyle ön planda. Oturum için en ideal bölgeler Kepez ve Muratpaşa, lüks konutların merkezi Konyaaltı’ndaki Konaklar, markalı konutların merkezi Muratpaşa ilçesindeki Lara ve Fener olarak dikkat çekiyor. Bununla birlikte kentsel dönüşümün yoğunlaştığı yerler Kepez, en hızlı gelişen ve değerlenen ilçeler ise Döşemealtı ve Aksu.
Aydın’da konut yatırımı
Yabancı yatırımcıların yakın markajındaki Aydın‘da en gözde alanlar tarihi ve turistik güzellikleriyle Didim ve Kuşadası. İl merkezinde yeni yerleşime açılan Mimar Sinan, Girne, Zeybek mahalleleri aynı zamanda yeni yatırımların başladığı bölgeler. İlerleyen yıllarda yıllık ortalama yüzde 15-25 seviyelerinde değer artışı bekleniyor.
Bursa’da konut yatırımı
Üretimin merkezi konumunda olması, İstanbul’a yakınlığı, Ege’ye ulaşım için geçit oluşturması, Mudanya’nın önemli bir liman olması, Bandırma-Bursa-Ayazma-Osmaneli Hızlı Tren Projesi ve İzmit Körfez Geçiş Projesi sayesinde Bursa gayrimenkul sektörü için ciddi bir potansiyel oluşturuyor. Nilüfer merkez, hem oturum hem de ofis binaları için, Özlüce de yatırım için ideal bölgeler. Mudanya‘ya doğru değerlenmenin artması öngörülüyor.
Konya’da konut yatırımı
Konya‘da kentleşme ile alınan göç, kentsel dönüşüm projelerinin başlaması ve markalı konut projeleriyle nitelikli konutlara duyulan ihtiyaç, konut piyasasını destekliyor. Kentsel dönüşüm ile yapılaşmanın başladığı bölgeler arasında Altınay, Karatay ve Meram ilçeleri ilk sırada. Raylı sistemde gerçekleşecek metro projesinin hayata geçmesi ile merkez ilçelerin hareketlenmesi bekleniyor.
Sakarya’da konut yatırımı
İstanbul’a çok yakın olması nedeniyle dikkat çeken Sakarya, önemli bir liman ve sanayi kenti olan Kocaeli bölgesinde yer almasıyla cazip. Cengiz Topel Havalimanı, İzmit Körfez Geçişi ve İstanbul-Bursa-Balıkesir İzmir Otoyol projesi, Kuzey Marmara Otoyol projesi, Kocaeli Entegre Sağlık Kampüsü, İzmit kent merkezi tramvay çalışması gibi önemli projeler bölgeye ilgiyi yükseltiyor.
Balıkesir’de konut yatırımı
Balıkesir’i de konutta öne çıkaran nedenlerin başında Ayvalık Kruvaziyer Limanı, Tuzla Önü Marina Projesi, Bandırma Yeni Sanayi ve Liman Projesi gibi projelerin yanı sıra İstanbul-İzmir Otoyolu, Çanakkale Köprüsü, Çanakkale-Balıkesir Otoyolu ve yüksek hızlı tren gibi hükümetin yaptığı yatırımlar var. Balıkesir‘in büyükşehir olması, Altıeylül mahallesi ve şehir merkezini öne çıkardı. Edremit yazlık, Bandırma daha çok ikamet amaçlı tercih ediliyor.
Muğla’da konut yatırımı
Yazlık konut satışlarında yabancılar için de gözde olan Muğla’da yatırımcılar için öne çıkan bölgeler Fethiye, Yalıkavak ve Marmaris. Fethiye’de son yıllarda yükselen bölgeler arasında Tuzla, Taşyaka, Babataşı, Ovacık ve Hisarönü yer alırken, kentin gayrimenkulde gelişim potansiyeline sahip bölgesi Karagedik. İmarlı arsa stoğunun bölgede yer alması, İzmir yoluna yakınlığı gibi etkenler, bölgeyi yatırımcılar için cazip hale getiriyor. Bodrum‘da Yalıkavak‘ın doğal güzellikleri, manzara imkanı sunan topoğrafik yapısı, üst segment prestij algısı bu bölgeyi cazip kılan en önemli etkenler. Marmaris’te ise Turunç Mahallesi ve Çamdibi Mahallesi yazlık sektörü açısından öne çıkıyor.
Konut yatırımı için en çok aranan 10 ilde satılık ev fiyatları
Emlakjet ile yapılan işbirliği kapsamında Emlakjet.com kullanıcılarına yaşamak istedikleri bölge ve evlerinin değeri ile ilgili analiz hizmeti veren, teknoloji odaklı gayrimenkul değerleme platformu Endeksa’nın verilerine göre, en çok aranan bu 10 ildeki ortalama ve minimum fiyatlar şöyle:
İLÇE | ORTALAMA KONUT FİYATI (TL/m2) | MİNİMUM KONUT FİYATI (TL/m2) |
İstanbul | 4.400 | 3.625 |
İzmir | 2.675 | 2.475 |
Ankara | 1.850 | 1.700 |
Antalya | 1.975 | 1.875 |
Aydın | 1.925 | 1.800 |
Bursa | 1.875 | 1.725 |
Konya | 1.350 | 1.250 |
Sakarya | 1.800 | 1.750 |
Balıkesir | 2.000 | 1.925 |
Muğla | 4.625 | 4.325 |
Ağustos durgunluğu satışa yansısa da yukarı gidiş sürüyor
TÜİK verilerine göre, Türkiye genelinde konut yatırımı; 2017 Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,7 oranında artarak 120 bin 198 oldu. İpotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,3 oranında artarak 38 bin 743 oldu. Toplam satış içindeki payını yüzde 32,2’ye taşıdı.
Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5 yükselişle 56 bin 498’e çıktı. İkinci el konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,5 artarak 63 bin 700’e ulaştı. Toplam satışlar içinde ilk defa satılan konutların payı yüzde 47, ikinci el konutların payı ise yüzde 53 olarak gerçekleşti.
Verileri değerlendiren Emlakjet Genel Müdürü Gizem Moral Kunter, şöyle konuştu:
Bu yıl Kurban Bayramı’nın da yaşandığı Ağustos, sektörün dönemsel olarak en durgun geçirdiği ayların başında geliyor. Emlakjet verilerine göre de Ağustos ayını Temmuz’la kıyasladığımızda satılık oturumları yüzde 8, kiralık oturumları ise yüzde 4 oranında azaldı. Mevsimsel durgunluğun aramalar üzerindeki etkisi Ağustos’ta da göze çarpıyor.
Ancak TÜİK’in darbe girişiminin etkilerinin yansıdığı Ağustos 2016 yılındaki verilerine bakarsak, toplam satıştaki artış yüzde 2 idi, ipotekli ve sıfır konut satışındaki artış da yüzde 1,1 civarındaydı. Bu yıl her şeye rağmen verilerde yukarı yönlü hareketin sürdüğünü görüyoruz.
Bu yılın ilk 8 ayında yakalanan 890 bin 430 adetlik satış rakamı ile geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7’lik bir artış sağlandı. Bu oran, son çeyrekte Emlak Konut GYO önderliğinde başlayan yeni kampanyaların da gücüyle yıl sonu hedeflenen rakamlara ulaşılabileceği yönünde bir işaret veriyor.